גדי רמון, אחיו של האסטרונאוט אל"מ אילן רמון ז"ל, השתתף בטקס השנתי לזכרו של אילן שהתקיים השבוע בקריית-ים. מאחורי היוזמה לקיום טקס הזיכרון בקריית-ים עומדים ראשי "קדימה מדע" אשר הכריזו לפני כשנה, ביחד עם משרד החינוך, על קריית-ים כעיר המדע של ישראל.

יום הזיכרון השישי לנפילתו של האסטרונאוט אל"מ אילן רמון ז"ל נערך, זו השנה השנייה, במסגרת כנס חלל ומדע בקריית-ים. רמון ז"ל, ששימש כמומחה מטען בצוות מעבורת החלל קולומביה, נספה יחד עם צוות המעבורת, שהתפרקה עם חזרתה לאטמוספרה ב-1 בפברואר 2003. נציג של סוכנות החלל האמריקנית נאס"א באירוע היה ד"ר סמית' ג'ונסטון, האחראי על הצד הפיזיולוגי של האסטרונאוטים בנאס"א. ד"ר ג'ונסטון הגיע יחד עם נציגים נוספים מנאס"א שהוזמנו על ידי משרד המדע התרבות והספורט.

כבר עם תחילת דבריו של גדי רמון, ניתן היה להבחין בהתרגשותו: "אילן היה שמח לדעת שממשיכים את מורשתו בדרך זו. אולי הילדים האלה יהפכו להיות גם הם אסטרונאוטים. אני שמח שעושים כל כך הרבה פעילויות חינוכיות לזכרו של אחי", אמר גדי רמון.

מנכ"ל "קדימה מדע", רוני קלינסקי, תיאר את דמותו של אילן רמון ז"ל "כמי שביטא בחייו ערכים של מצוינות, סקרנות ודוגמה אישית". עוד הוסיף קלינסקי כי "הסמינר המתקיים היום הוא חלק משלל פעילויות שאנו מקיימים בבתי-הספר בתחום המדע והטכנולוגיה. תכני הכנס ישמשו בסיס מעניין לעבודות המחקר של השנה הקרובה שיתמקדו בנושא רפואה וחלל. רוחו של אילן רמון צריכה לדרבן כל אחת ואחד מהתלמידים ולעורר אצלם את ההשראה שאם ירצו וישקיעו – יוכלו להגשים חלומות נשגבים".

ביום החלל שהתקיים באולם אשכול הפיס שבעיר השתתפו משלחות תלמידים ממגמות לימודי פיזיקה, חלל ואסטרו-פיזיקה מ-34 בתי-הספר אשר משתתפים בתוכנית קדימה מדע. כל בתי-הספר שלחו נציגויות, אליהן הצטרפו תלמידים נבחרים משלושת בתי-הספר התיכונים של קריית-ים. במסגרת יום החלל, האזינו התלמידים להרצאה בנושא חקר הרפואה בחלל מפיו של האורח מנאס"א. ד"ר סמית' ג'ונסטון, מדען בעל שם בתחום רפואת חלל, ענה בתום ההרצאה לשאלות התלמידים. בנוסף, השתתפו התלמידים בהרצאה חווייתית של המדען תומס גודמן ממכון ויצמן, שכללה מצגות, סרטונים והפעלה בנושא החיים בחלל. יום החלל כלל שורה ארוכה של סדנאות ייחודיות שעוברו על ידי מדריכי "מדעטק" בנושאים מגוונים ומעניינים כגון: ספקטרוסקופיה, פלנטריום ופעילות סביב השמש. עוד למדו התלמידים כיצד מכינים טילים המופעלים באמצעות מים, ומדריכי "מדעטק" הסבירו לתלמידים כי זו עשויה להיות התשובה ליצרני הקאסמים בעזה. ראש עיריית קריית-ים, עו"ד שמואל סיסו, סיפר לתלמידם כי זכה לפגוש את אל"מ אילן רמון ז"ל בעת שכיהן כקונסול הכללי של ישראל בניו-יורק והתרשם "שאחת התכונות החשובות שיש ללמוד ממנו, מלבד אומץ הלב, אהבת הארץ והנחישות, היא הסקרנות באמצעותה ניתן להשיג כל מטרה".

שיאו של יום החלל היה בהכרזה על הזוכים בתחרות מחקרים ופיתוחים בתחום החקלאות וחקר החלל. עבודתם של חברי הצוות מבית-הספר "גליל מערבי": "חקלאות מדייקת בכותנה: אפיון רזולוציית החישה הנדרשת מלווין לצורך זיהוי עשבים", זכתה במקום הראשון לפי החלטת צוות שופטים בראשות פרופ' אבי הופשטיין מהמחלקה להוראת המדעים במכון ויצמן למדע. כל אחד מחברי הצוות הזוכה, טל מילר, לירז כהן, מתן גלעד, ואלדר פלג, זכה במחשב אישי נישא. בהנחייתם של ד"ר חנן איזנברג, מדען מחוות המחקר החקלאי בנווה יער וענת שטיין, חקרו התלמידים את הרזולוציה המינימאלית הנדרשת מצילום לווין כדי לאתר עשבים "רעים" בשדה כותנה. במהלך המחקר, אספו התלמידים מגוון של נתונים, עיבדו אותם ולמדו להשתמש בכלים מתמטיים לעיבוד הנתונים ולהסקת המסקנות. הודות לרמתה המדעית הגבוהה, תוצג העבודה בכנס מדע ארצי במסגרת הועידה הארצית ה-20 לעשבים רעים והדברתם, שתתקיים בסוף החודש בפקולטה לחקלאות ברחובות. בנוסף, חברי הצוות יציגו את עבודתם בכנס מדע בינלאומי שיתקיים באתונה לקראת סוף השנה.

בסיומו של הכנס הוצגה התחרות החדשה לשנה זו שתעסוק בנושא "חלל ורפואה".

כאן המקום לספר כי "קדימה מדע" פועלת לקידום החינוך המדעי-טכנולוגי בארץ החל מסוף שנת 2006. כל פעילויותיה נועדו לקדם תלמידים בכל הרמות למצוינות במדע וטכנולוגיה ולהעניק להם כלים לחיים בסביבה טכנולוגית מתקדמת, וזאת באמצעות השבחת סביבת הלמידה, הקמת מעבדות חדשות, הפיכת בתי-הספר לבתי-ספר מתוקשבים ופיתוח והקמה של "כיתות חכמות". קדימה מדע פועלת ב-34 קמפוסים חינוכיים הפזורים ברחבי המדינה, בעיקר באזורי הפריפריה, ונהנים ממגוון פעילויותיה אלפי תלמידים.