במחקר חדש, שיוצג לראשונה בכנס האינטרנט השנתי של איגוד האינטרנט הישראלי - "Inter Style Net 2009 - החיים ב-NET מסביב לשעון", שבדק את עמדותיה של האוכלוסיה הערבית לגבי שימוש ברשת האינטרנט, עולה כי רוב המשתמשים הערבים מציינים כי עיקר המחסום להרחבת השימוש באינטרנט בקרב משתמשים בחברה ערבית הוא מחסום של מיומנויות, יידע והתמצאות.

המחקר שנערך על-ידי פרופ' גוסטבו מש וד"ר נימר ביאעה מאונ' חיפה, בא לבדוק וללמוד על עמדות המגזר הערבי בישראל לגבי שימוש במחשבים ובאינטרנט ודפוסי השימוש באינטרנט, במטרה לקדם את הנגישות והשימוש היעיל באינטרנט בקרב הקהילה ערבית.

ממצאי המחקר המתייחסים לאוכלוסיה הערבית שעושה שימוש ברמות שונות במחשבים ובאינטרנט, מעלה כי השימושים הנפוצים הם חיפוש מידע כללי (כ-80 אחוז מהנשאלים) וחיפוש מידע למטרות עבודה ולימודים (כ-61 אחוז מהנחקרים). לעומת זאת, השימוש למטרות תקשורת הוא נמוך יחסית ורק כ-22 אחוז עושים שימוש כזה כש-50 אחוז עושים שימוש בדואר אלקטרוני. פורומים וחדרי ציאט הם בשימוש באחוזים בודדים בלבד. כמו כן, בולט שימוש מאד נמוך למטרות מסחר וקניות ורק 32 אחוז עושים שימוש זה.

מבחינת עמדותיהם של הנחקרים לגבי השימוש במחשב ובאינטרנט, עולה כי 80 אחוז מהנחקרים לא מסכימים להצהרות שליליות לגבי שימוש במחשבים. למשל, נחקרים נשאלו לגבי המידה בה הם מרגישים חוסר אונים בעת שימוש במחשב ונמצא ש- 81 אחוז אינם מסכימים עם טענה זו. בדוגמה אחרת, נשאלו האם הם מרגישים חרדה כשהם משתמשים במחשב ונמצא ש-81 אחוז אינם מסכימים עם טענה. לעומת זאת, לגבי שימוש באינטרנט, נמצאה רמה גבוהה יותר של הסכמה עם הגדים המבטאים עמדות של חשש וחוסר ביטחון. נמצא שבממוצע 40 אחוז מהנחקרים מביעים עמדות שליליות בכל מה שקשור לשימוש באינטרנט, אך רק 10 אחוז מהנחקרים מסכימים שהאינטרנט עלול לפגוע במוסר ובמורשת של החברה ערבית.

המחקר הינו חלק מתוכנית להגברת השימוש והמודעות ליתרונות של האינטרנט בקרב האוכלוסייה הערבית בישראל שהחל בשנה שעברה על-ידי איגוד האינטרנט הישראלי . השלב הראשון של התוכנית כוללת מפגשים עם הורים בבתי ספר בחמישה יישובים. במפגשים, ההורים משתתפים בהרצאה שמיועדת לחשוף בפניהם את השימושים הרבים של האינטרנט למטרות חיפוש מידע, קיום של פעולות עם הממשלה, קניות, תקשורת וכד'. המשך המפגשים מוביל לקיום של סדנאות ללמוד מיומנויות והתנסות בשימושים מתקדמים באינטרנט. הסדנאות מבוססות על חומרים שהוכנו על ידי קבוצת המשימה של אגוד האינטרנט ותרגומו והותאמו במיוחד לאוכלוסיה הערבית. 

המחקר כלל 305 נחקרים, הורים לילדים, שלומדים בשמונה בתי ספר יסודיים. ההורים ברובם הם משכילים (מעל 80 אחוז הם בוגרי תיכון וכ-40 אחוז בעלי תואר אקדמאי) ובגלאים 30 עד 50. כמו כן, מרביתם בעלי נגישות למחשבים (90 אחוז)  ועושים שימוש באינטרנט (83 אחוז).

כנס האינטרנט השנתי "Inter Style Net - החיים ב-NET מסביב לשעון" יתקיים בתאריכים 2-3 במרץ 2009, במרכז הכנסים Avenue שבמתחם שדה התעופה ויכלול את כל הנושאים החמים שעומדים על סדר היום המקוון, בינהם: צרכנות ברשת, Mobile Internet, בחירות מקוונות, הכל רייטינג? מודלים עסקיים ברשת, מחקרים עכשוויים באינטרנט, Cloud Computing ותחום שלם של משחקים ברשת - טכנולוגיות, תרבות, מנועי צמיחה והכנסות ממשחקים.

להרשמה: http://www.isoc.org.il/conf2009/