מחקר חדש במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן עוסק באחד הכלים הפופולאריים בתהליכי מיון עובדים – "מכתב ההמלצה".
על פי המחקר, מהימנותם ותוקפם של מכתבי ההמלצה נמוכים. אחת הסיבות לכך היא נטייה להעריך באופן חיובי שאינו תואם את המציאות. המחקר המחדש של ד"ר אשר רז מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, עוסק ב"ממליץ הטוב והממליץ הרע". לדברי ד"ר רז: "מכתבי ההמלצה החיוביים הם לכאורה "ממליץ טוב", אך למעשה הם "ממליץ רע בשל העובדה שאינם מהימנים ונוטים להערכת יתר שאינה תואמת את המציאות".
מחקרו של ד"ר אשר רז, פסיכולוג ארגוני העוסק בתהליכי מיון עובדים בארגונים- זכה לאחרונה בפרס "האיגוד האירופי לפיתוח הניהול".
זוהי הפעם הראשונה בה זוכה מחקר דוקטורט ישראלי בפרס היוקרתי. המחקר נכתב בהנחייתו של פרופ' מני קוזלובסקי מומחה לפסיכולוגיה ארגונית מהמחלקה לפסיכולוגיה בבר-אילן.
המחקר בחן את דרכים העשויות למתן את הנטייה להערכה חיובית מוגזמת במכתבי ההמלצה, על מנת שיוכלו לשמש כלי ראוי במיון עובדים המספק מידע משמעותי וחשוב. המחקר נערך בצה"ל בקרב נגדים/ות וקצינים/ות שמילאו מכתבי הערכה (חוות דעת), על הכפופים להם.
על פי מממצאי המחקר, נשים הכותבות מכתבי המלצה לעובדים, קשוחות יותר בציונים בהשוואה לממליצים גברים. המומלצים קיבלו ציונים גבוהים יותר משל הנשים המומלצות.
עוד התברר במחקר כי, כאשר נאמר לכותב מכתב ההמלצה כי מכתבו ייבדק בקפידה שונו ההמלצות. הממליצים דרגו את המומלצים בדרוג נמוך יותר כדי לנסות ולהתאימם לערכי הארגון ועל מנת ליצור התפלגות בערכי הציונים.
בעקבות הממצאים גיבש ד"ר רז כמה המלצות: קיימת חשיבות רבה לכך שמכתב המלצה יהיה מובנה אחיד ויורכב משאלות סגורות כדוגמת חוות הדעת בצבא ובארגונים מסוג זה. יצירת בקרה על הממליצים תגדיל את מחויבותם של הממליצים לדייק יותר במכתבי ההמלצה.
לדברי ד"ר אשר רז: "דרישה מהממליצים שלא להעריך הערכות גבוהות בלבד, אינה מספיקה.כאשר קיימת מחויבות אמיתית לנושא ההערכה וחשיבותו ההערכה תהיה מדויקת יותר ותקפה".
בנוגע להשפעה המגדרית באשר להבדלים בין ממליצות וממליצים מציע ד"ר רז להתמודד עם התופעה ע"י הסברה וחינוך למניעת הטיה מגדרית נוסף על הדגשת המחויבות לדיוק.
