מאז חורבן ירושלים ובית המקדש, מתאבל עם ישראל ומצפה לבניינה. ובחסדי שמים נותר לנו שריד לבית המקדש "הכותל המערבי", לב לבו של העם היהודי, מקום ממנו לא זזה השכינה מעולם ואליו נשואות עיני עם ישראל מכל קצוות תבל המכוונים את לבם ותפילותיהם אל מקום הקודש. הוא הבּריח המחבר את המתאבלים והמצפים עם ירושלים של מעלה.

דינים ומנהגים רבים קשורים בכותל המערבי, מנהגים שחלקם עתיקי יומין, עוד מתקופת החורבן ובסמוך לו, וחלקם מנהגים שנתחדשו במשך הדורות מאז ועד היום, על ידי רבנים, אנשי רוח ומחשבה וגדולי ישראל לתקופותיהם, ראשונים ואחרונים, חסידים ואנשי מעשה, מתאבלי ירושלים ואוהביה. רבים מהבאים אל הכותל המערבי אינם מודעים להלכות למנהגים ולמקורותיהם הקשורים במקום קדוש זה הנובעים מהכמיהה אל בנין בית המקדש.

"הקרן למורשת הכותל המערבי" האמונה על ניהול הכותל המערבי הוציאה לאור בימים אלו ספר האוגר בתוכו, לראשונה, מכלול מלא של כל דיני ומנהגי הכותל המערבי, בשפה פשוטה השווה לכל נפש, ובד בבד משלב הוא בתוכו מאגר עצום של מראי מקומות לכל אשר יבקש להעמיק, להרחיב ולבסס את ידיעותיו בנושא זה. פרי עטו של רב הכותל המערבי, שמואל רבינוביץ.

רב ונכבד הוא חלקו של אוסף הצילומים והתרשימים המתלווה לספר זה. צילומים אלה-שנלקטו בעמל ומתוך מחשבה רבה כדי שיהיה בהם עזר רב להבנת הדברים.

ספר יחודי זה הינו כלי שרת למתעניינים בתולדות הכותל ובמנהגיו, לעוסקים בהלכה- בברור מקורות הדינים והמנהגים הרבים, ולכל פוקדי הכותל-לדעת כיצד לנהוג במקום המקודש בו שורה השכינה, עד יבוא לציון גואל במהרה בימינו.

הספר עוסק בחלקו הראשון במאות הלכות ומנהגים כמו כבוד הכותל המערבי, דיני מורא מקדש והכניסה להר הבית, דיני אבני הכותל המערבי והלכות קריעה בראיית המקדש וחורבנו, איסור העליה להר הבית, קדושת רחבת הכותל המערבי וכל עניני התפילה וקריאת התורה במקום קדוש זה. הכותל המערבי בזמנים שונים כמו שבת ומועדי השנה וימי האבל על חורבן המקדש, חובת העליה לרגל בזמן הזה ודיני נוכרים במקום הקדוש ועוד עניינים שונים ומגוונים הקשורים לכותל המערבי.

בחלקו השני ישנה הרחבה של נושאים מרכזיים באשר לכותל המערבי ובחלקו השלישי תפילות מיוחדות הנאמרות ליד הכותל המערבי.

רב הכותל המערבי, שמואל רבינוביץ, מציין בהקדמה כי הלכות ומנהגים אלו מנחים את קביעת היסודות המוצקים בניהול מקום קדוש זה שהינו משימה קשה ומורכבת.

הרב רבינוביץ העניק השבוע את הספר לראש הממשלה, אהוד אולמרט.