"בשל המצב הכלכלי - זוגות מתגרשים רבים מעדיפים לחזור לחיות יחד - על תנאי", כך אומרת עו"ד חגית לב, מגשרת ועורכת דין המתמחה בדיני משפחה. לדבריה המשבר הכלכלי עודד חלק גדול מהמתגרשים לפנות לגישור, על מנת לחסוך כסף.
רוב הבוחרים ב'הסכם גירושין על תנאי' הן נשים הסובלות מערפל כבד בכל הנוגע למצב הכלכלי של משק הבית המשותף, זוגות שאחד מהם 'יצא מהארון', ובני זוג מבוגרים החוששים מחלוקת הפנסיה.
"זוגות אלה מגלים באמצע הליך הגירושים כי עדיף להם מהרבה בחינות להגיע למעין 'הבנות ענבי זעם', והם חותמים על הסכם גירושין מוקפא, אשר יפשיר אם וכאשר יחסיהם יעלו שוב על שרטון" אומרת עו"ד חגית לב. "בכך הם גם מזרזים ומוזילים מאד את הליך הגירושין, אם יבוא, מפני שההסכם חוסך מהם את עימות הגירושין בבית המשפט".
לדבריה, חלק מהותי מסכסוכי הגירושין לא נובע מרצון אמיתי של הצדדים להיפרד. ההבנות בהסכם גירושין מוקפא מאפשרות לזוגות רבים לשמור על מצב יחסים תקין, כשעננת חוסר הודאות מפסיקה לרחף מעל הזוגיות שלהם.
"כ-40% מהזוגות במגזר החילוני בישראל מתגרשים, ומגמה זו מתחזקת בצל משברים כלכליים אישיים ולאומיים" אומרת חגית לב, עורכת דין ומגשרת המתמחה בדיני משפחה. לדבריה, זוגות רבים פותחים בהליכי גירושים בשל מצב כלכלי מתדרדר, אך באופן אירוני, דווקא הליך גירושים עלול להחריף את מצוקתם הכלכלית, מפני שסך ההוצאות של שני בני הזוג בנפרד עולה על ההוצאות הכוללות של שניהם, אילו בחרו להמשיך לחיות יחד, ולהוצאות אלה טרם הוספו עלויות ההליך עצמו הכוללות אבדן ימי עבודה, תשלום לעורכי דין ועוד.
"זוגות רבים שהחלו לאחרונה בהליך גירושים ונקלעו במהלכו אל המשבר הכלכלי, חוזרים בהם, פונים לגישור, וחותמים על הסכם חיים משותפים עם אופציה לגירושים" אומרת עו"ד לב.
הליך דוחה משפט
עו"ד חגית לב, העוסקת רבות בגישור בסכסוכי גירושין, מציעה לכל אחד מהזוגות המגיעים אליה לשקול תהליך גישור המלווה בייעוץ זוגי שמטרתו לחזור לחיים משותפים. למרות שרבים רואים במאמציה כנוגדים את האינטרס הכלכלי שלה, היא מעדיפה להרחיק את הזוגות מסכסוך משפטי מחריף, ארוך ויקר, שיותיר אחריו משקעים רגשיים ומשפחתיים קשים, ובמקום זאת - מבררת האם ניתן להגיע לפתיחת נקודות המחלוקת לדיון, תוך ניסיון להגיע להבנות מחודשות.
"להתגרש תמיד אפשר" אומרת עו"ד חגית לב, "אך בני הזוג הרי בחרו לחלוק את חייהם יחד בנקודת זמן כלשהי בעבר, והיתה להם כנראה סיבה טובה לכך. מערכות יחסים נגררות למאבקי כוח המגבירים את רמת החרדה והתוקפנות של שני בני הזוג. פעמים רבות, דווקא הבנות חדשות ושרטוט גבולות ברורים, שאם ייחצו, יפתחו את הדרך לגירושים מוסכמים, הן מתכון להמשך חיים משותפים בריאים הרבה יותר, העדיפים בהרבה על חיים בנפרד".
ההסכם בין בני הזוג מתווה הסכמות, וכולל בתוכו הסכם גירושים שלם המוקפא - כל עוד ההסכמות שנחתמו בין בני הזוג נשמרות. היתרון הגדול בהסכם שכזה הוא החסכון בהליכי גירושים סבוכים, מפני שכל המחלוקות הנוגעות לחלוקת רכוש בעת הגירושים - כבר הוכרעו בו.
ההסכם כולו, כולל ההסכמות על חלוקת רכוש בעת גירושים עתידיים מאושר בבית המשפט במעמד שופט או בבית הדין- לפי בחירת הצדדים, כך שבמקרה בו בני הזוג מחליטים להתגרש הם יכולים להעביר את הסכם הגירושים החתום ביניהם מיידית אל בית הדין הרבני, והגירושים ייכנסו לתוקפם מיד עם סידור הגט.
ההסכם - כלי המאפשר בחינה מחודשת של הזוגיות
לדברי עו"ד חגית לב הסכם חיים משותפים עם אופציה מיידית לגירושין נחתם יותר ויותר בין בני זוג המעוניינים לבדוק אפשרות לתת צ'אנס נוסף לזוגיות, או כאלו החוששים מפרידה, אך שואפים לוודאות כלכלית בימי משבר.
לדברי עו"ד לב, למרות שבסה"כ מדובר במיעוט מהזוגות המתגרשים, אלה הבוחרים במסלול זה משתייכים ברוב המקרים לשלושה מגזרים ייחודיים של מתגרשים: זוגות עם בעל עצמאי, בני זוג מבוגרים החוששים להתחלק בפנסיה, וזוגות בהם אחד מבני הזוג 'יצא מהארון'.
מהו בעצם 'הסכם גירושים על תנאי'?
הסכם גירושים על תנאי, או בשמו המקצועי 'הסכם חיים משותפים עם אופציה לגירושין' הוא למעשה הסכם ממון, העוסק בחלוקת רכוש עתידית בין בני הזוג. הסכם זה, שכוחו כשל כל הסכם כלכלי אחר, כולל בחלקו הראשון סעיפים של ניסיון להמשך חיים משותפים. בחלקו השני הוא כולל הסכם מפורט לגירושין ובו התייחסות מפורטת לחלוקת רכוש בין בני הזוג.
אל הסכם החיים המשותפים מגיעים בני הזוג באמצעות הליך גישור, ובאמצעות טיפול זוגי. בחלק זה גם נקבע טווח זמן מוסכם, על פי רוב חצי שנה עד שנה, שבמהלכו נקבע שאם העניינים לא יסתדרו בין בני הזוג, ייכנס לתוקפו הסכם הגירושין. גם הסכם זה נקבע בין הצדדים בהליך של גישור באותו מעמד.
לדברי עורכת הדין חגית לב, הזוג מרוויח מקביעת ההסכם הזה בכל מצב: אם ירצו להתגרש, הסכם הגירושין כבר מונח לפניהם, אך אם ירצו לתת צ'אנס נוסף להגשים את הרצון המקורי שלהם לחיות יחדיו, ההסכם מאפשר להם לעשות זאת בצורה מסודרת ומובנית.
חשוב להדגיש כי הסכם ממון לחיים משותפים עם אופציה לגירושין מייתר את הצורך בשכירת עורכי דין, והגעה לבית המשפט במקרה של גירושין. לכן כאשר מגיעים להסכם זה, ניתן להמשיך לחיות ללא איומים ובבהירות רבה. הסכם זה, תוקפו כפסק דין והוא מאושר מיד לאחר חתימתו בבית המשפט או בבית הדין בנוכחות בני הזוג.
חגית לב היא עורכת דין ומגשרת המתמחה בדיני משפחה וגירושין, מעמד אישי, מזונות, הסכמי ממון, אפוטרופסות, וצוואות. לעו"ד לב ותק של 9 שנים וניסיון רב בניהול מהיר וענייני של תיקי גירושין וסכסוכים משפחתיים. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר האינטרנט www.adv-office.co.il