
השר בני בגין היה אמש (ה') אורח הכבוד בחגיגות שנערכו אמש במלאת 25 שנה להקמת הישוב טנא עומרים שבהר חברון. לאחר דברי חיזוק מפי ראש המועצה , צביקי בר חי, על כוונה להמשיך לפתח את ההתיישבות בהר, ריגש השר בגין את הקהל הרב שנאסף לחוג את חצי היובל לטנא עומרים.
השר בגין פתח בדברי פליאה על ההתעניינות העולמית דווקא בהתפתחות הבנייה ביש"ע, שעה שהעולם טרוד במרוץ גרעיני ובסכסוכים אלימים על פני כל הגלובוס. "טבור העולם ארץ ישראל, ואיך נדע? בקוריאה ניסויים גרעיניים, באיראן ניסיון להשיג נשק גרעיני ועם כל זאת השאלה הנשאלת במשרדי החוץ ברחבי העולם: הנוספה עוד אשקובית בטנא עומרים? הכלו הקרוואנים בעלי? שמים וארץ! התיישבות יהודים בארצם".
השר בגין גם מתח ביקורת מרומזת על התוכניות המדיניות של האמריקנים, "בעונה שבה מציעים לעולם שיטה חדשה של הידברות גם עם הגרועים שבהם, ואיתנו? ניסיון חוזר ונשנה של החתמה. בניגוד למוסר בניגוד לצדק, להיגיון. היחידים שעליהם שמנסים עליהם לגזור הם המשפחות שלנו הקהילות שלנו הישובים שלנו", אמר.
בגין הדגיש בדבריו שאין מקום להקפיא את ההתיישבות ביש"ע, "אחת משתיים: באין גידול, תהיה קמילה. בימים אלה מדברים לא רק על גידול טבעי אלא על התפתחות טבעית של הישובים. לפני שבאה התפתחות טבעית צריך לומר כי באופן טבעי באו אנשים עם החזון והתיישבות בטבעיות על הגבעה הזאת, על יסוד זכותם הטבעית וההיסטורית של יהודים להתיישב בארצם".
הוא גם ניתח את שורשי הסכסוך עם הערבים, "בבסיס הנסיון להוציא את כולנו מכאן ומכל מקום אחר בארץ ישראל, עומדת ההתכחשות של השכנים שלנו לקשר עתיק היומין שלנו לכאן, לתל אביב, לטנא טנא עומרים לצרת עילית לאריאל לכרמיאל".
השר בגין הדגיש כי "אין ולא היתה מעולם שום קדושה באותו קו המצוי דרומית לנו, הלא הוא הקו הירוק. לא היה בו ואין בו שום טעם .הקו הזה מייצג בסך הכל את קו אפיסת הכוחות של הצדדים הלוחמים ב49. עוד קצת תחמושת עוד קצת מימיות והקו היה יכול להיות במקום אחר. לכן, אין להתחשב בו ובוודאי שהצדק ההיסטורי אינו עוצר מערבית לקו הירוק".
בסיום דבריו חידד השר בגין את הצורך לדבר לא רק על צרכי הביטחון של ישראל אלא גם על זכותנו על ארץ ישראל, "הר הבית בידינו כי הוא נקודת התצפית המובהקת אל שורשינו ולכן צריך להקפיד גם על הצד הביטחוני וגם על החינוך למימוש זכותנו אנחנו כאן על יסוד הזכות הטבעית ההיסטורית לארצנו , לנוף אבותינו ולשבילי נביאינו".
השר בגין חתם את דבריו בדברי עידוד על הצורך להמשיך וליישב את מרחבי יש"ע, "יהודים יכולים ויוכלו לשבת בארצם לא רק בשפלת יהודה אלא גם ביהודה לא רק בבקעת באר שבע אלא גם בדרום הר חברון לגדל משפחות ולחנך ילדים ולראות שילשים ולראות ריבעים. באתי לומר לכם הערב ביום החג הזה חלוצים אתם, ציונים אתם ובמעשה החלוצי והציוני הזה אתם משרתים את כולנו לכן למען כולנו לכו מחיל לחיל אם אומנם ראשיתכם מצער, אחריתכם תשגה מאוד".