שמועות. דני איילון
שמועות. דני איילון

סגן שר החוץ, ח"כ דני איילון, לא סבור שהשליח האמריקאי שמגיע אלינו יוביל ללחץ מחודש בזירה הסורית. את דבריו של חוויאר סולאנה על הצורך להכריז על מדינה פלשתינית ללא קשר למו"מ הוא פוטר ואומר: לא צריך הגיב לכל דבר. הוא לא מייצג את האיחוד האירופי.

ח"כ איילון אינו מגדיר את נאום נתניהו על שתי מדינות כהתקפלות בפני האמריקאים. זאת במענה לשאלה אם קיימת אפשרות שלחץ אמריקאי יוביל להתקפלות ישראלית בזירה הסורית כפי שהיה בזירה הפלשתינית. איילון אומר שבעמדותיהם הבהירו נתניהו וליברמן לראשונה את התנאים אותם דורשת ישראל מהפלשתינים, זאת בניגוד לממשלות קודמות, ועל כן לטעמו אין כאן כל התקפלות.

"מצד שני האמריקאים רוצים פתרון. אנחנו מדברים על פתרון אזורי בו כל מדינה תיתן את חלקה", אומר איילון ומבהיר כי ישראל אינה מקבלת את מתווה הפתרון הסעודי המדבר על נירמול יחסים בין כלל מדינות המזרח התיכון תמורת קביעת גבולותיה המצומצמים של ישראל. "היוזמה הסעודית לא מקובלת עלינו. לא נסכן את עתידנו וביטחוננו. היוזמה הזו כוללת הרי את השיבה, ובנושא הפליטים אין מה לדבר. זהו מתכון לחיסולינו. אם הם מוכנים לדבר בלי תנאים מוקדמים נדבר", אומר חבר הכנסת איילון.

ומה תהיה מוכנה ישראל לתת במהלך הדיונים? סגן השר לא ממהר לחשוף נתונים. "יש כאן מערכת בלתי סימטרית. שואלים אותנו מה אנחנו מוכנים לוותר, אנשים מגיבים בלי סמכות, וכל הצהרה שלהם נכנסת לכיס של הצד השני והופכת לנקודת פתיחה. איש לא שואל את הפלשתינים מה הם נותנים. הם אמורים לתת את הויתור על השיבה, לפרק את הטרור, להפסיק את ההסתה, ועדיין לא ראינו שהם אספו ולו כלי נשק אחד. הם לא הוציאו ארגון טרור כלשהו מחוץ לחוק", אומר איילון ושב לתביעה הבסיסית של "כן למו"מ בלי תנאים מוקדמים. כך בערוץ הפלשתיני וכך גם בערוץ הסורי".

בהתייחסו להצהרתו של מחזיק תיק החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, ולפיה האיחוד יכריז על הרש"פ כמדינה באופן עצמאי, אומר איילון כי אין צורך להגיב לכל הצהרה כזו או אחרת שכן סולאנה לטעמו לא ייצג בדבריו אלה את עמדת האיחוד האירופי אלא את עמדתו האישית כמי שנמצא בימי תום כהונתו.

מוסיף איילון ותוהה על איזו הכרה בדיוק מדבר סולאנה? האם בכוונתו להכיר בחמאס? בארגונים הניצים בעזה? הרי לא ניתן להכיר בגופים שלא מסוגלים לנהל מערכת שלטונית מסודרת. "הדבר האחרון שאנחנו, האיחוד האירופי או מדינות ערב רוצים הוא הקמה של יישות טרוריסטית או מדינה נחשלת".

איילון אינו מתייחס בדבריו לשמועות על החלטה בריטית להטיל חרם על ישראל ולמנוע ממנה רכישת נשק בריטי בעקבות מבצע 'עופרת יצוקה'. זאת כיון שלדבריו הדבר אינו ידוע לו ומדובר בשמועות בלבד.