
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית תיקון חוק הגנת השכר לפיו תחשב הלנת שכר עבירה פלילית. התיקון יועבר לאישור מליאת הכנסת בימים הקרובים.
אתמול התקיים דיון בוועדה, אולם הוועדה לא הצביעה על החוק בטענה שהחוק הינו נוקשה מידי כלפי הרשויות המקומיות והמועצות הדתיות שבהם נפוצה תופעת הלנת שכר של עובדים.
היום הצביעה הוועדה על נוסח כמעט זהה לזה שנידון אתמול. הוועדה נענתה למעשה לדרישת ההסתדרות לפיה דינם של ראש רשויות מקומיות שמלינות שכר תהא זהה לכל מעסיק אחר במשק. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, השתתף בדיון בוועדה.
אישור תיקון החוק בוועדה התאפשר לאחר הסיכום שהשיג בשבוע שעבר יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, עם משרד ראש הממשלה, התמ"ת, המשפטים וש"ס. תיקון החוק הינו האחרון בסדרת 12 תיקוני החקיקה שהשיגה ההסתדרות בעסקת החבילה.
בהסתדרות מייחסים חשיבות לחוק זה שכן עד עתה לא הייתה סנקציה משמעותית על מעסיקים שמלינים שכר. יצוין כי לפני 3 שנים פתחה ההסתדרות בשתי שביתות כלליות בגין הלנת שכר ברשויות המקומיות והמועצות הדתיות ודרשה סנקציה אפקטיבית כנגד המעסיקים שהלינו שכר אולם דבר זה לא הושג. עתה, עם תיקון החוק, מקווים בהסתדרות כי ההרתעה תביא להאצת פתרון הבעיה.
על פי התיקון לחוק יהיה רשאי שר התמ"ת לתת הרתעה למעסיק ואף להטיל קנס של עד 35,000 ש"ח כנגד מעסיק שילין שכר. השר יכול להגדיל את הקנס על כל יום נוסף שבו נמשכת ההלנה ובמקרה של הלנה חוזרת אף עשוי הקנס להכפיל את עצמו. השר אף מוסמך להגיש כתב אישום פלילי כנגד מעסיק אם הלנת השכר נמשכה 90 יום ומעלה. במקרה כזה יוכל ביה"ד לפסוק חצי שנת מאסר.
במקרה שמעסיק יצליח להוכיח כי הלנת השכר נגרמה שלא בשליטתו יוכל שר התמ"ת לפטור אותו מהחובה הפלילית. יצוין כי ההליך הפלילי אינו מונע מהעובד ששכרו הולן לפנות לביה"ד לעבודה ולתבוע מהמעסיק פיצויי הלנה. בהסתדרות מציינים כי ההליך נועד כדי להרתיע מעסיקים ומקווים שהמדינה לא תצטרך להשתמש בו חדשות לבקרים. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הביע סיפוק מהמהלך.
חוק הלנת השכר יובא למליאה בקריאה שנייה ושלישית. החוק יכנס לתוקפו רק לאחר כניסתו לתוקף של חוק נוסף שיזמה ההסתדרות יחד עם המעסיקים והממשלה להגברת אכיפת חוקי העבודה.
חוק האכיפה עבר כבר בקריאה ראשונה, הוא אמור לעבור בקריאה שנייה ושלישית בכנסת בקרוב. בכל מקרה גם אם לא יעבור החוק יכנס לתוקפו חוק הלנת השכר לא יאוחר משנה מיום אישורו במליאה.
