חתונה. אילוסטרציה
חתונה. אילוסטרציה

לפני שנחרב בית המקדש היה ט"ו באב 'יום-טוב', כפי שנאמר בתלמוד (תענית ל"א): "אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא היו ימים טובים לישראל כחמישה עשר באב וכיום הכיפורים, שבהם בנות ירושלים יוצאות בכלי לבן (בגדים) שאולים, כדי לא לבייש את מי שאין לה, ובנות ירושלים יוצאות וחולות (רוקדות) בכרמים, ומה היו אומרות: "בחור שא נא עיניך וראה מה אתה בורר לך? אל תיתן עינך בנוי, תן עיניך במשפחה. שקר החן והבל היופי אשה יראת ה' היא תתהלל".

באותם ימים נהגו בו, כאמור, מנהג 'יום טוב', עונת הקציר תמה, התבואה כבר נאספה לגרנות, גם הפירות נקטפו ואוחסנו במחסנים, ומתוך תודה היו אבותינו פנויים עתה להתמסר ללימוד התורה, ביום ובלילה, כפי שאומרת הגמרא במסכת תענית: "מכאן ואילך, דמוסיף- יוסיף", ורש"י מפרש: "המוסיף לילות על הימים, לעסוק בתורה- יוסיף חיים על חייו".

משחרב המקדש נוהגים בט"ו באב מקצת יום-טוב ואין אומרים בו תחנון. זה יום מתאים להתוועדות וקבלת החלטת טובות – להוסיף בלימוד התורה, לפתוח שיעורים חדשים ולחזק את הקיימים. בירושלים נפתח במסגרת החגיגות פסטיבל היין הגדול במדינה שיימשך שלושה ימים. באירוע מציגים את היינות שלהם 34 יקבים ישראלים.

נתונים אחרונים מהלמ"ס:

46,448 זוגות התחתנו בישראל בבתי הדין המוסמכים לעריכת נישואין, מתוכם 35,504 יהודים, 9,235 מוסלמים, 691 נוצרים ו-956 זוגות דרוזים. שיעור הנישואין ביחס לאלף נפשות בגיל 15 ומעלה עמד על 18.5 לאלף בקרב החתנים ועל 17.6 לאלף בקרב הכלות.

גיל הנישואין החציוני בקרב החתנים היה 27.8 (27.3 בקרב הנישאים לראשונה). גיל הנישואין החציוני של הכלות היה 24.8 (24.3 בקרב הנישאות לראשונה).

גיל הנישואין החציוני משתנה בין הדתות השונות והוא גבוה בשנתיים בקרב החתנים היהודים בהשוואה לחתנים המוסלמים (28.3 לעומת 26.3). בקרב הכלות הפרש הגילים בין הדתות גבוה יותר והוא עמד בשנת 2007 על חמש שנים (25.8 בקרב הכלות היהודיות לעומת 20.8 בקרב הכלות המוסלמיות).

86% מהנישואין של יהודים שנערכו היו נישואין בהם שני בני הזוג נישאים לראשונה (רווק עם רווקה), 5.2% מהנישואין של יהודים שנערכו בשנה זאת היו בן גרוש לרווקה אולם רק 3.1% היו בין גרושה לרווק. בשנת 2007 דיווחו 9,285 זוגות במשרד הפנים שנישאו בחו"ל.

נישואין של יהודים לפי מוצא בשנת 2007

באוכלוסייה היהודית, 51% מקרב הכלות ממוצא ישראל נישאו לחתנים מאותו מוצא (30% מהן נישאו לחתנים ממוצא אסיה – אפריקה). בדומה, 52% מבין הכלות ממוצא אסיה-אפריקה נישאו לחתנים מאותו מוצא (32% לחתנים ממוצא ישראל). 47% מבין הכלות ממוצא אירופה-אמריקה נישאו לחתנים מאותו מוצא (31% נישאו לחתנים ממוצא ישראל).

הכנסות לפי מצב משפחתי- נתונים מתוך סקר הכנסות 2007

מבין כלל העובדים שמצבם המשפחתי הוא רווק, נשוי או גרוש, ההכנסה ברוטו לחודש הגבוהה ביותר היא בקרב הנשואים (8,902 ש"ח) אחריהם הגרושים (7,671 ש"ח) בעוד שהכנסתם של הרווקים היא הנמוכה ביותר ועומדת על 5,542 ש"ח. זאת מאחר שכ-74% מהרווקים מתרכזים בקבוצת הגיל 20-30 ובקבוצת גיל זו ההכנסה הן לשעה והן לחודש היא הנמוכה ביותר.

בקרב הגברים פער ההכנסה הגדול ביותר הוא בין גברים גרושים לגברים רווקים - פי 1.8 (10,848 ש"ח לגרושים לעומת 6,095 ש"ח לרווקים). הכנסת הנשואים מתקרבת להכנסת הגרושים ועומדת על 10,700 ש"ח ברוטו לחודש.

בקרב הנשים פער ההכנסה הגדול ביותר הוא בין נשים נשואות לרווקות - פי 1.4 (6,617 ש"ח לעומת 4,825 ש"ח בהתאמה). הכנסתן של נשים גרושות היא 5,998 ש"ח לחודש, הכנסה זו נמוכה מההכנסה של נשים נשואות, למרות שהנשים הגרושות עובדות בממוצע כחצי שעה יותר בשבוע (35.5 שעות לעומת 35 שעות שבועיות, בהתאמה). הכנסתן החודשית הממוצעת של נשים רווקות בנות 51 ומעלה גבוהה מזו של הנשים הצעירות יותר ומגיעה ל-8,183 ש"ח לחודש.