
בעולם נחלש הבוקר הדולר כנגד המטבעות האירופיים בכ-0.2% וכנגד הין מאבד השטר הירוק כ-0.5%. וול סטריט תנסה בשבוע הנוכחי להמשיך לרכוב על המומנטום שהעניקו נתוני התעסוקה המפתיעים, ולהמשיך את הטרנד החיובי שמאפיין לאחרונה את הבורסה מעבר לים. אפילו כמה מסוחרי המניות האופטימיים ביותר אומרים כי המגמה החיובית של השוק, שהוסיף למעלה מ-50% לערכו מאז השפל שנרשם במארס, היא מוגזמת.
ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב תתכנס השבוע לישיבה בת יומיים, כשבסופה - ביום רביעי - תפרסם החלטת ריבית, שצפויה להיוותר על כנה בעולם נחלש הבוקר הדולר כנגד המטבעות האירופיים בכ-0.2% וכנגד הין מאבד השטר הירוק כ-0.5%. יש לזכור כי בהמשך השבוע תפורסם החלטת הריבית בארה"ב שעל פי רוב ההערכות תיוותר ברמתה האפסית, אולם בשוק גובר החשש כי עלייה בשיעור האינפלציה תביא את הנגידים בעולם לבחון את האפשרויות העומדות בפניהם, כולל העלאות של הריבית. במהלך החודשים האחרונים הדולר נפל פעם אחת אחרי השנייה בעוד נתונים חיובים עמדו אל מול עיני המשקיעים והשווקים צבועי הירוק, הבריחו אותם מהשטר הירוק.
הדולר נפל בשבוע האחרון לשפל הנמוך ביותר שלו מזה עשרה חודשים, כנגד מטבעות רבים וכעת נראה שהגלגל מתהפך לו. ספקולנטים מעריכים ששיעורי הריבית העולמיים יעלו בקרוב, הכלכלה העולמית תרים את ראשה, ואזי יכול להיות שגם הדולר יתחיל לחייך מחדש. כבר הבוקר נסחר הדולר בעליה בעוד האירו יורד כנגדו ל1.4265 והסטרלינג נופל לרמות של 1.6645 מהרמות הגבוהות היומיות בהן שהה מוקדם יותר – 1.6720 ליש"ט לדולר.
אחרי שבועיים עמוסים בנתוני מאקרו חשובים, התמ"ג דו"ח המשרות ועוד, מצפה למשקיעים שבוע מנוחה קצר. במהלך השבוע תתפרסם החלטת הריבית של הבנק הפדרלי האמריקאי, זו על פי ההערכות צפויה להיוותר ללא שינוי ברמה של בין 0% ל-0.25%.ואילו עוד נתונים מצפים השבוע למשקיעים? ביום ג' יפורסמו נתונים מקדימים בדבר פריון העבודה ברבעון השני, כשהצפי הוא לעלייה חדה של 5.4%, ביום רביעי' יפורסם המאזן המסחרי של ארה"ב לחודש יוני. הגרעון צפוי להתרחב ל-28.5 מיליארד דולר מ-26 מיליארד במאי, ביום ה' יפורסמו המכירות הקמעונאיות לחודש יולי, כשהן צפויות לעלות ב-0.7% ובאותו היום גם צפוי הדו"ח השבועי בדבר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה שאמור להראות ירידה ל-545 אלף תביעות חדשות מ-550 אלף בשבוע שלפני כן.
ביום שישי יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי, והוא צפוי להצביע על קיפאון, לעומת גידול של 0.7% בחודש יוני. בזירה המקומית – שבוע המסחר בשוק המט"ח המקומי מתאפיין בשעות הבוקר המוקדמות של יום ראשון בהתחזקות של הדולר כנגד השקל בשיעור של כ-0.75% לרמה 3.94 שקלים במסחר בין הבנקים, בדומה לשיעור ההתחזקות ששיקפו אתמול האופציות על הדולר הנסחרות בבורסה, זאת לאחר שביום ו' נקבע שערו היציג ברמה של 3.912 שקלים.
התחזקות הדולר בעולם מספקת רוח גבית נוספת למטבע האמריקני מול השקל ומחזקת את פעולות בנק ישראל בכדי לייצב את שער הדולר שקל. בדומה להתערבויות אגרסיביות קודמות של בנק ישראל בשוק המט"ח שהתבצעו בשנה שעברה נראה שגם הפעם הצליח פישר לקנות את הדולר בשערו הנמוך השנה ממש לפני התהפכות מגמת המסחר בדולר בעולם. בניגוד למגמה בעולם, שערו של האירו נחלש בכ-0.5% כנגד השקל והצמד נסחר בין הבנקים מתחת לרמה של 5.6 שקלים.
הנפט יורד זה היום השלישי לרמות של 70.50$ לחבית.
על רקע עלייה במלאי הדלקים בארצות הברית, המשקפת ביקוש עונתי נמוך מהצפוי לדלק בעונת הקיץ, יורד מחירו של הנפט הגולמי בחודש ספטמבר יורד ב-0.9% ל-70.5 דולר לחבית, נכון לשעות הבוקר של המזרח הרחוק. על פי רוב, רושם הביקוש לדלקים בארצות הברית שיא בעונת הקיץ, בה רוב האמריקאים יוצאים עם רכבם לטיולים ברחבי המדינה.אך בפועל, מזקקות הנפט דווקא הורידו את קצב התפוקה שלהם, ומלאי הדלקים דווקא עלה. בארבעת השבועות עד 31 ליולי, נרשם היקף שימוש יומי ב-18.9 מיליון חביות נפט בארצות הברית, 3.1% פחות מהתקופה המקבילה אשתקד. גורם נוסף התומך בירידת מחירו של הנפט הוא התחזקותו של הדולר האמריקאי, שלרוב קיים יחס הפוך בין חוסנו לכיוון המסחר במחירו של הנפט. הדולר מתחזק ונמצא בשיא של שבוע אל מול היורו האירופאי, ובכך מפנה את הביקוש של המשקיעים בסחורות למטבע האמריקאימבין לקוחות פינוטק הסוחרים בנוזל השחור כ-32% עמדו אמש בעמדת הקניה (לונג) וזאת בעוד הסחר העולמי בנפט היה סביב רמות ה 101552 מיליארד דולר, בהשוואה ליום המסחר הקודם, יום שישי – 186488$ מיליארד.
זהב בדרך מעלה בעוד תומכי המתכת היקרה מזרימים מזומנים– נסחר ב957 דולר לאונקיה
המתכת היקרה נוצצת ממש כמו השטר הירוק. בניגוד לדולר שנראה עד לאחרונה במגמה חלשה, מצליח הזהב לחזור לעצמו ומקפץ בבוקר יום שני מרמות של 951$ ל957.90$ לאונקיה בעוד משקיעים רבים הזרימו לו ביקושים מחודשים. אחת הסיבות המרכזיות הינה הסכם עליו הודיע הבנק האירופי המרכזי ביום שישי, שבמסגרתו תוגבל מכירת הזהב ל400 טונות בשנה במשך 5 השנים הקרובות. הגבלה שכזו תמתן יציאה מהשווקים במצב שהזהב מאבד משוויו באופן משמעותי, וחדשות אלו מספקות תמיכה נוספת למחירי הזהב בבוקר יום שני. אחוז הקונים של הזהב מתוך לקוחות פינוטק עומד כעת על 48%. במקביל מתנהל כעת מסחר במתכת היקרה ברמות של 2849 מיליארד דולרים, ויום המסחר הקודם לו, שישי, התנהל הסחר בזהב בכמויות של 9487 מיליארד דולרים.