למה נבלמו השידורים? סין
למה נבלמו השידורים? סיןצילום: פלאש 90

לאחר יותר משנה של מאמצים להחזיר את השידור שלה ללוויין W5 של Eutelsat, תנסה רשת הטלוויזיה "שושלת טאנג החדשה" (NTDTV), לתבוע את זכויות השידור בבית משפט צרפתי.

את העתירה יגיש בשם התחנה, שמקום מושבה בניו יורק, עורך הדין ויליאם בורדון, המתמחה בזכויות אדם וחופש העיתונות. התחנה עותרת לבית המשפט המסחרי של פריז בדרישה שזה  ימנה מומחה שיחקור את הסיבות האמיתיות שהובילו את חברת הלווין הצרפתית,Eutelsat  להפסיק את שידורי NTDTV לסין בחודש יוני 2008, מעט לפני המשחקים האולימפיים.

נזכיר כי באותם ימים הופסקו השידורים באופן מפתיע לאחר כארבע שנות שידור רצופות. 

בחברת 'יוטלסט תקשורת', המפעילה את שידורי הלוויין, הסבירו את הפסקת השידורים כ"כשל בתת מערכת אספקת הכוח שלו", ובשל כך, בשיתוף עם החברה שמייצרת את הלוויין, 'טלס אלניה ספייס', "הופסקו השידורים של מספר קטן של תחנות המשדרות באמצעות הלוויין". 

לעומת תשובה זו בתחנת הטלוויזיה עצמה התחזק הספק בדבר הנסיבות האמיתיות להפסקת השידורים. הנהלת הרשת תבעה בשעתו מחברת הלוויין להשיב את השידורים לתקנם וקבעה כי "כאשר קורה שמשדר מפסיק לשדר, חברת הלוויין אחראית להבטיח אפשרויות שידור חלופיות לערוציו". 

"זהו עניין דחוף ביותר בעל חשיבות עליונה לרשת NTDTV ולקהל צופינו התלויים בנו לצורך קבלת חדשות לא מצונזרות ואינפורמציה בתוך סין", אמר אז זונג לי, נשיא הרשת והבטיח: "הנזק שנגרם עקב ההפרעה לרשת NTDTV ולקהל צופינו חייב להיפסק. לא נחסוך שום מאמץ כדי לקבל דיווח מלא על המצב ולהשיב על כנם את שידורי הלוויין הפתוחים של הערוץ באסיה בהקדם האפשרי". 

החשש הגדול של אנשי החברה הוא שמאחורי הפסקת השידור עומד לחץ מטעמה של ממשלת סין, ולהפסקה אין קשר אמיתי לכשלים טכניים שיכולים היו לעבור טיפולים נצרכים ולשוב לסדרם. נזכיר כי במרוצת ארבע שנות פעילותה התהדרה הנהלת הרשת בהעברת מה שמגדירים שם כ"דיווחים אובייקטיביים ועדכניים של סיפורים פוליטיים, כלכליים ותרבותיים מסין, ושידור תכניות חינוכיות ובידוריות מגוונות המשלבות יחדיו את המיטב של תרבויות המזרח והמערב". לדברי גורמים המקורבים לחברה מסרים אלה מהווים בעיה של ממש עבור הממשל הסיני ועל כן הוא עושה כל שביכולתו כדי לבלום את השידורים.

כאמור, כעת מקווים בחברה שבכוחו של בית המשפט הצרפתי יהיה להוציא לאור את הנתונים האמיתיים מאחורי המהלך. החברה מקווה שיפסקו לה אף פיצויים על תקופת הנתק הארוכה. השימוע יתקיים מחר בפריז.

"הליך משפטי זה הוא האחרון בסדרת צעדים שנקטה NTDTV במטרה לחדש את השידור לסין. הפסקת שידור התכניות של NTDTV לסין על ידי Eutelsat סגרה את הדלת היחידה למידע חופשי לעם הסיני", אומרים בחברה ומוסיפים: "בחודש ינואר 2009 החליט הפרלמנט האירופי ברוב קולות לבקש את ועדת הפיקוח האירופית ואת המדינות החברות לנקוט את האמצעים הנדרשים כדי לעזור ולחדש את השידור של NTDTV לסין, ולתמוך בגישה חופשית של מיליוני אזרחים סינים למידע לא מצונזר".