איראן
איראןפלאש 90

אם חשבתם שאי אפשר לשנות את ההיסטוריה יתכן שאתם צודקים, אבל להעלים אותה כנראה שזו ממש לא בעיה. באיראן, למשל, שוקל משרד החינוך להעלים מספרי ההיסטוריה את הפרקים הנוגעים לתולדות מלכי איראן.

על ההחלטה הודיע ראש הצוות למחקרים היסטוריים במשרד החינוך האיראני, יעקוב תוכלי. על פי דיווח של המרכז לחקר המודיעין והטרור תוכלי הודיע כי בקרוב צפויים מספר שינויים בספרי הלימוד בהיסטוריה בבתי הספר. במסגרת שינויים אלה יושמטו באופן הדרגתי פרקים העוסקים בהיסטוריה פוליטית וצבאית של מלכי איראן.

תוכלי הוסיף ואמר שבמקום הפרקים שיושמטו ישולבו פרקים חדשים העוסקים באנשי רוח ובפילוסופים מוסלמים חשובים באיראן. בנוסף לזאת ישים משרד החינוך האיראני דגש רב על המהפכה האסלאמית בספרי הלימוד בהיסטוריה.

על פי הדיווח דבריו אלה של תוכלי לא התקבלו בשתיקה ברחוב האיראני ומספר אנשי חינוך והיסטוריונים איראנים הביעו מחאה ואף מחאה חריפה. מדובר במהלך בלתי אפשרי, אומר אחד ההיסטוריונים שקבע כי תרבותם וההיסטוריה של מלכי איראן מהווים חלק בלתי-נפרד מהמורשת ההיסטורית של איראן ומושרשים היטב בקרב העם האיראני. לא ניתן להסיר את ההיסטוריה הקדומה של איראן מההיסטוריה האיראנית ומי שמבקש להשמיט את מלכי איראן מספרי הלימוד רוצה לפגוע קשות בהיסטוריה של איראן ולהרוס את עתידה.

תגובות בסגנון זה שהחלו להישמע בציבוריות האיראנית הובילו את משרד החינוך האיראני להנפיק הודעת הרגעה ולפיה הדברים שנאמרו על ידי תוכלי אינם אלא הצעה בלבד שאינה משקפת יותר מעמדותיו של תוכלי עצמו ולא מעבר לכך. במשרד הוסיפו והבהירו כי אכן קיימת תכנית לבצע מספר שינויים בספרי הלימוד ובתכניות הלימודים אולם מהותם המדויקת והיקפם טרם נקבעו.

במרכז לחקר המודיעין והטרור מציינים שמאז המהפכה האסלאמית באיראן בוצעה רפורמה משמעותית בתכנית הלימוד של בתי הספר ובמסגרתה צומצמו באופן משמעותי תכני הלימוד בהיסטוריה העוסקים במלוכה האיראנית. זאת כיוון שמדובר בבתי מלוכה שהתנהלו והתבססו על פילוסופיה אחרת מזו המקובלת על מנהיגי איראן העכשווית.