השוטר הודה בתקיפת המפגין

השוטר רפאל כהן מיס"מ ש"י הודה היום (שני) בבית הדין המשמעתי של המשטרה, בתקיפת המפגין ה"כתום" נחום גרינבלום בעת פינוי מאחז ליד הישוב חשמונאים לפני כשנתיים.

הארוע התרחש במסגרת הקמת סידרת מאחזים תחת הכותרת "המשך ההתיישבות ביש"ע". אחד המאחזים הוקם בסמוך לישוב חשמונאים. קבוצת בני נוער יצאה בדרכה לנקודת ההתיישבות החדשה, כאשר נתקלה בשוטרי יס"מ. אחד המפגינים, נחום גרינבלום, הופל ארצה, ראשו נחבט בסלע והוא החל מדמם. השוטר רפאל כהן הוביל אותו מהמקום באלימות, למרות שלא התנגד כלל, ובין היתר סטר לו בפניו, וניסה שוב ושוב להכניס את ידו לתוך מכנסיו. הארוע כולו צולם, והסרטון הועבר למח"ש ע"י ארגון זכויות האדם ביש"ע, אשר אף סייע לגרינבלום בהגשת תביעה נזיקית נגד השוטרים.

ההודאה במסגרת הדין המשמעתי, התבצעה כחצי שנה לאחר שבין משפט השלום בירושלים מצא את השוטר אשם, ביחד עם מפקדו הקצין גל שגב, בתקיפתו של גרינבלום, וחייב את שניהם לשלם למפגין שהיכו סכום של 4,000 ₪. המדינה ניסתה לשלם את סכום הפיצוי במקום השוטרים, אך עו"ד בני לוין, המייצג את גרינבלום מטעם ארגון זכויות האדם ביש"ע, החזיר את הצ'ק לפרקליטות וצרף מכתב בו שאל: "האם תוספת שכר זו ניתנת לשוטרים עבור הצטיינותם בעת האירוע נושא פסק הדין?"  במקביל, התבקש השר איתן לברר את הנושא ולבחון האם אכן יצרה פרקליטות המדינה "מסלול עוקף חוק" דוקא עבור מי שאמורים להיות שומרי החוק.

בדיקת השר איתן הביאה לחשיפת התנהלותה השיטתית של הפרקליטות, אשר – כך על פי מכתבה המפורט של עו"ד אורית סון (המשנה לפרקליט המדינה עניינים אזרחיים) נוהגת דרך קבע לשלם את תשלומי הנזק בהם חוייבו שוטרים באופן אישי. השר איתן הגיב בחריפות למכתבה של עו"ד סון, וקבע כי מדובר ב"מסלול עוקף-חוק" וכי מדיניות הפרקליטות שמה פלסתר את מטרת המחוקק להרתיע עובדי ציבור מפני מעשים כאלו". מחר בשעה 12:00 תקיים ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת דיון בנושא "תשלומים מקופת המדינה עבור שוטרים שחוייבו בדין אזרחי".

"מובן, שהודאתו של השוטר רפאל כהן היום בבית הדין המשמעתי מחזקת את סימני השאלה סביב החלטת המדינה לשלם במקומו את הפיצויים", אומרת אורית סטרוק, יו"ר ארגון זכויות האדם ביש"ע.