ערן נעים
ערן נעים

במאי 2007 הורשע השוטר ערן נעים ממחוז תל אביב בעבירת תקיפה של מפגין "כתום", שהתרחשה שנתיים קודם לכן במהלך הפגנה נגד ההתנתקות – ארוע שזכה לכינוי "הלינץ' ברחוב ז'בוטינסקי". את מעשה ה"תקיפה" בו הורשע ערן נעים הגדיר השופט חנן אפרתי במילים הבאות: נעיצת אצבעות בתוך נחיריו של מפגין פסיבי ומשיכת ראשו של המפגין לאחור כשהאצבעות נעוצות בנחיריים".

נעים לא הכחיש את המעשה, שתועד במלואו בעדשת המצלמה של צלם ערוץ 7 טוביה לרנר, אלא טען שמדובר בהפעלת כח נורמטיווית של שוטר - קו הגנה המעלה את האפשרות שפעולת תקיפה דומה בוצעה על ידו כלפי מפגינים בהזדמנויות נוספות, אלא שהפעם תועדה בעין המצלמה. ואולם השופט אפרתי, שהאזין באריכות לעדויותיהם של שני קציני משטרה בכירים, קבע שמדובר ב"טכניקה שאיננה נלמדת ואיננה מומלצת". ערן נעים נשלח ל-6 חודשי עבודות שירות, ופוטר מן המשטרה.

לאחר שהערעור שהגיש נדחה ע"י בית המשפט המחוזי, הגיש המפגין שנפגע, עקיבא ויתקין, בעזרת ארגון זכויות האדם ביש"ע,  תביעת נזיקין נגד ערן נעים, ונגד אלירן אברהם - שוטר נוסף שהיכה אותו לאחר מכן בתחנת המשטרה. בכתב ההגנה שהוגש מטעם המדינה, התנערה הפרקליטות לחלוטין מ-2 השוטרים, ואף צרפה "הודעה לצדדים שלישיים" בה הודיעה לשוטרים-לשעבר כי בכוונתה לדרוש שסכום הנזק ישולם כולו מכיסם הפרטי.

בין היתר, נכתב במסמכים שהוגשו ע"י פרקליטות: "כי היא מוקיעה כל התנהגות שיש בה נקיטת אלימות ... כי היא אחראית על מעשי שוטרי משטרת ישראל רק כאשר הם נעשים כדין ובסמכות, על פי הוראותיה ולמען מטרותיה... מעשים פליליים אלה הינם מעשים פרטיים, אשר מנוגדים לתכלית תפקידו של שוטר בפרט, ותכלית פעולת המשטרה בכלל...ובניגוד גמור לעמדת הנתבעת ככל שהדבר נוגע לשמירה על זכויות אדם" – נכתב בהודעת פרקליטות המדינה.

ואולם, ערן נעים נמנע לאורך תקופה ארוכה מכל התייחסות לכתב התביעה שהוגש נגדו, ולא הגיש כלל כתב הגנה. בינואר 2009,  לאחר שבית המשפט קצב לו מועד אחרון, שלח ערן נעים פניה נרגשת לבית המשפט, ובה ציין כי הוא נתון בחובות כבדים, ואין באפשרותו לממן עורך דין שיגן עליו. נעים ביקש מבית המשפט רשות לוותר לחלוטין על הגשת כתב הגנה, ולהגיע לבית המשפט ביום הדיון כדי להגן על עצמו ללא עורך דין. לבקשה נרגשת זו צרף ערן נעים דו"חות רפואיים המתארים אותו כאדם "דכאוני עם מחשבות אובדניות" אשר "לפני מספר ימים נעצר על הימורים בלתי חוקיים ... וגם רצה להתאבד..." – תאורים אשר הביכו את עקיבא ויתקין, שלפתע חש שאולי השוטר שהתעלל בו ראוי לרחמים.

ואולם, אז התברר שמדובר במצג-שוא, ושבו זמנית להעמדת פני מסכן כלפי בית המשפט, היה ערן נעים עסוק בקריירה החדשה שלו כ...שחקן קולנוע בסרט עג'מי, בו הוא מגלם נעים את דמותו של "דנדו", השוטר ה"טוב". ויתקין היה מזועזע: "הבחירה של ערן נעים לגלם דמות של שוטר בסרט, דומה לבחירה באנס לשחק בסרט על אונס. יש כאן מסר חברתי חמור" – אמר בראיון לערוץ 2. "ערן נעים ניסה לנצל באופן ציני את טוב הלב שלי ושל השופטים".

באמצעות עו"ד חיים כהן, המייצג אותו מטעם ארגון זכויות האדם ביש"ע, פנה ויתקין לבית המשפט וביקש פסק דין בהעדר הגנה. אתמול הגיעה התשובה מבית המשפט: השופטת יעל הניג מבימ"ש השלום בתל אביב הטילה על ערן נעים לשלם מכיסו הפרטי יותר מ-25,000 ₪ למפגין בו התעלל. העתק מפסק הדין נמסר אתמול ע"י שליח לידי אשתו של נעים בביתם בקרית אונו, בצירוף אתראה שאם הסכום לא ישולם בתוך 7 ימים ינקטו נגד השוטר לשעבר הליכי גביה.

השוטר התוקף הפך לכוכב קולנוע