"ההלכה משקללת את המימד הנפשי"
"ההלכה משקללת את המימד הנפשי"צילום: פלאש 90

שדולת הנשים בישראל פנתה היום (ראשון) למנכ"לית המוסד לביטוח לאומי ודרשה לתקן את דו"ח העוני כך שיכלול גם פילוח מגדרי.

במכתב ששלחה המחלקה המשפטית של שדולת הנשים בישראל גם לשר הרווחה, מדגישה מנהלת המחלקה המשפטית, עו"ד שירלי שלומיוק-בבאי כי פרסום דו"ח ללא התייחסות לפילוח על פי מין הינו מנוגד לחוק. 

כמו כן, מציינת השדולה במכתבה כי התעלמות מפילוח מגדרי בדוח העוני מהווה פגיעה חמורה ביכולת להשתמש במידע לשם הבנת המצב החברתי בישראל, ולשם קיום דיון רציני וקידום שינויים לאורו. 

לדברי שלומיוק-בבאי, "ידוע כי מכלל האנשים המוגדרים כעניים, מספרן היחסי של הנשים הינו רב ביותר ואי הבאת עובדה זו לספרי הנתונים והסתרתה מהשיח הציבורי מהווה פגיעה בוטה בזכות הציבור לדעת ופגיעה ביכולת להשתמש במידע כתשתית לגיבוש מדיניות ותכנים בהתאם לצרכים השונים ולקידום השוויון בין המינים".

כאמור, שדולת הנשים בישראל פנתה למוסד לביטוח לאומי בדרישה לתקן את הדו"ח ולהוסיף בו פילוח ע"פ מין. בשדולה מסבירים כי כשמדברים על אנשים בעוני מדברים קודם כל על נשים בעוני. נשים מהוות את הרוב מבין מחפשי העבודה, נשים מהוות את רוב העובדים במשרות חלקיות (12.4%) כ-18% מהן שלא מבחירה, נשים הינן הרוב בקרב המועסקים דרך חברות כוח אדם – 22 אלף ב-2008. למעשה לפי נתוני המשרד לביטוח לאומי 2006, יותר מחמישית מכלל הנשים מוגדרות כעניות שהן יותר מחצי מיליון נשים.

עמותת "הפמיליסטים" מציינת שהדרישה של עמותת "שדולת הנשים" לפילוח התקציב לפי קו מגדרי נובעת מהראייה החברתית של חוגי המגדר לפיה נשים הן מעין עם נפרד בתוך האוכלוסייה הכללית, המדוכא על ידי המין הגברי. ברם אין כל ביסוס מדעי לגישה זו ומאחוריה עומד מניע פוליטי מגדרי של הסתה. בפועל, כאשר זוג נשוי חי יחדיו, הבעל והאשה הם יחידה כלכלית אחת. במקרים רבים מאוד מוציאה המשפחה יותר על האשה מאשר על הבעל, גם אם הבעל מרוויח יותר מהאשה. מכל מקום מה שמאפיין את הזוגיות היא האהבה והשיתוף, והפיכת בני הזוג ל'בשר אחד' בנוסח תורת ישראל, ולא התחרותיות וההתחשבנות בנוסח תורת המגדר.

אם הגברים במדינה היו באמת חושבים בצורה מגדרית אנוכית ותחרותית כמו שדולת הנשים, הרי שהיו מסרבים להוציא מכספם על נשותיהם ומוציאים אותו רק על עצמם. כמובן שהדבר הזה לא יקרה לעולם, וגברים תמיד ישמחו להוציא כסף על נשותיהם האהובות. “הפמיליסטים" מבקשים לציין כי שדולת הנשים היא עמותה פרטית ולא גוף נבחר, וכי חוגי המגדר באוניברסיטות הם גופים פוליטיים השייכים בלעדית לשמאל הקיצוני ונלחמים להחלשת התא המשפחתי הגרעיני.