הרב חזקיהו מדיני זצ"ל, המוכר בכינויו "שדי חמד", כיהן לפני כמעט 100 שנה, כרבה הראשי של חברון. באותה התקופה הוא חיבר את האנציקלופדיה התלמודית הגדולה "שדי חמד" (אשר ממנה הוא קיבל את כינויו). הוא התגורר בסמוך לבית רומנו שם ניהל ישיבה והצמיח תלמידי חכמים.

בימים אלה, החלה ישיבת שבי חברון בתכנון פרויקט שחזור בית השדי חמד. עלות הפרויקט נאמדת ב 3 מיליון ₪. השחזור יכלול את חדרי המגורים, חדר הלימוד של הרב, המקווה וכן את הספרייה, אשר רכזה כ-10,000 ספרים יקרי ערך שנתרמו לאחר פטירתו של הרב לבית החולים "משגב לדך". (בית החולים שכן אז בירושלים העתיקה).

בישיבה מציינים כי מטרת הפרויקט הינה "להחזיר עטרה ליושנה", ולהמשיך במגמת הישיבה להשיב את קול התורה לכל פינה בחברון. בנוסף, ישמשו מקצת החדרים, כמרכז למורשת "השדי חמד" בו יוכלו מבקרים ללמוד על גדול התורה מתוך אותו בית בו הוא שקד על מפעלו.

בית רומנו, משכנה של ישיבת שבי חברון, נבנה בשנת תרל"ו (1876) ע"י אברהם רומנו, יהודי עשיר מטורקיה. בסמוך לבית רומנו התגורר השדי חמד ובשלב מסוים הוא אף קיבל את האחריות עליו. לאחר פטירתו של השדי חמד זצ"ל, נקנה בית רומנו ע"י האדמו"ר רבי שלום בער מלובביץ', ושכנה בו ישיבת "תורת אמת", הישיבה הראשונה והחשובה של חב"ד בארץ ישראל.

בזמן מאורעות תרפ"ט (1929) שימש המבנה את המשטרה האנגלית, ואליו נאספו כל פצועי הטבח לפני גירוש היהודים מעיר האבות.

בזמן השלטון הירדני שימש הבניין כבית ספר, ובשנת תשמ"א (1981), בעקבות דקירתו של דוד קפולסקי בסמוך למקום, פונה בית הספר הערבי ששכן במבנה. לאחר רצח שישה בחורים בליל שבת בבית הדסה, התגבר הרצון להקים ישיבה בתוככי עיר האבות.

בתוך כך, התארגנה קבוצת בת 8  תלמידים מישיבת מרכז הרב בירושלים להקים ישיבה בחברון, ובשנת 1982 נכנסו עשרה בחורי ישיבה, בראשות הרב משה בלייכר שליט"א, לבית רומנו העתיק. למרבה הצער, כבר בשנה השנייה ליסודה של הישיבה, נרצח תלמיד הישיבה אשר אהרון גרוס הי"ד. באותם שנים קשות יכלו תלמידי הישיבה והמבקרים בה לשמוע את חזונו של הרב משה בלייכר שליט"א על מאות בחורים שיגדשו את ספסלי בית המדרש בעיר האבות.

היום, ישיבת שבי חברון, בראשותו של הרב חננאל אתרוג מונה כ-300 תלמידים, מתוכם 70 אברכים. לישיבה מוסדות נוספים, המונים מאות תלמידים בקרית ארבע ובישובי הר חברון.