הפורום המשפטי למען ארץ ישראל הגיש אתמול (ב') עתירה לבג"צ נגד הקבינט הביטחוני ונגד שר הביטחון בתביעה לעכב את צו ההקפאה עד לקבלתו בממשלה.

עו"ד יוסי פוקס, בא כוחם של אנשי הפורום, הבהיר ביומן ערוץ 7 את המניעים שהובילו להגשת העתירה. לדבריו החלטה מסוג זה צריכה להתקבל בממשלה ולא בקבינט, "החלטה שבה פגיעה חמורה בזכויות הקניין של אזרחי ישראל, תושבי יו"ש, שאינה קשורה לביטחון – אינה יכולה להתקבל במחטף, במחשכים, בקבינט ביטחוני סודי ללא כל התראה או הכנה מוקדמת וללא כל אפשרות של שרי הממשלה לערער עליה".

"הצווים שהוצאו מכוח החלטת הקבינט חסרי תוקף", הוא קובע ומבהיר כי החוק מגדיר שהחלטות מעין אלה יכולות להתקבל אך ורק על ידי הממשלה כולה. "מדובר בצעד חסר תוקף. הממשלה צריכה להתכנס ולדון בסוגיה", הוא אומר ומבהיר שעם הקמתו של הקבינט הגדרת תפקידו היא דיון בסוגיות ביטחון מסוימות והיותו מתאם ישום החלטות הממשלה ביהודה ושומרון, אך בכל אלה לא נכללת הכרעה שלטונית להגבלת בניה וזכויות אדם ביו"ש. כיוון שכך לטעמו על הממשלה לדון בנושא ולא להתוודע אליו רק אחרי קבלתו בקבינט כפי שעשה ראש הממשלה.

עורך הדין פוקס מוסיף ומציין כי ראש הממשלה נקט בדרך זו של שימוש בקבינט להחלטה זו שכן להחלטות הקבינט אין אפשרות לנוהל ערר. בכך להערכתו מתחיל נתניהו לנקוט בדרכיו השלטוניות של שרון מבצע מהלכים מתוחכמים שיסנדלו את מתנגדיו למרות שצעדיו שלו אינם עומדים בהתאם ללשון ורוח החוק.

בנוסף לאלה מוסיף פוקס ומציין כי המהלך בוצע "באופן חפוז ורשלני". כיוון שכך הוא נעשה תוך ליקויים חוקתיים לא מעטים בהם היעדר הגדרה ברורה של נוהל כלפי חריגים במידה ומוצאת המדינה לנכון להעניק זכות חריגה לבניה ביו"ש. פוקס קובע שהכללת האפשרות לחריגה מההגבלה מהווה חובה בחוק. כמו כן הוא מציין שלא הוגדר בהחלטה האופן בו יפוצו כל אותם שנפגעים באופן זה או אחר מהחוק. גם פרט זה אמור להיכלל בחוק אך לא נעשה כן.

בנוסף מציין פוקס כי הצו מתחיל להיכנס לתוקפו רק מרגע בו פורסם ברשומות, מה שעד היום טרם קרה, ולמרות זאת בצו שהוגש לראשי הרשויות ביו"ש נכתב שהצו בתוקף מרגע חתימתו, עובדה שאינה נכונה באופן חוקי.

לנוכח כל אלה תובע פוקס לדון בהחלטה מחדש ובפורום הרחב של הממשל כולה. בכך לטעמו יועלו גם עמדותיהם של שאר השרים, גם אותם שאינם חברים בקבינט מה שיכול להוביל לשינוי ההחלטה.