תמונות מדולב
תמונות מדולב

עו"ד מוטי מינצר מהפורום המשפטי למען א"י פנה לבג"צ היום( א')  בצהרים בדחיפות ליתן צו ביניים מוגבל לעצור כל הריסה בהתאם לצו ההקפאה של הממשלה ביו"ש.  את הבקשה הדחופה הגיש מינצר בעקבות פרסום מסמך מטעם הפיקוד הבכיר בצה"ל לפיו כבר בימים הקרובים, בתום 14 יום ממתן צווי הפסקת עבודה על פי הצו, יוחל בהריסת מבנים שנבנו לכאורה בניגוד לו.

עו"ד מינצר טוען כי ההחלטה היא מבלי שהייתה לעותרים אלעזר וורד שפירא שרכשו מגרש באלקנה והפקחים הוציאו צו להריסת יסודות המגרש שלהם, הזדמנות סבירה להשמיע טיעוניהם בקשר לבנייה, מכיון שטרם הוקמה בפועל ועדת חריגים וועדת התובענות, ומבלי שנקבעה ערכאת ערעור .

כזכור שמעו שופטי בג"צ את העתירות בענין ביום ד' שעבר והשמיעו ביקורת קשה על המדינה שלא נערכה לפצות את הנפגעים וטרם הקימה ועדות הנדרשות לצורך שמיעת הנפגעים. ב"כ המדינה הודתה בעת הדיון כי הועדה טרם אוישה וטענה בפני בית המשפט כי "וועדת התובענות תקבע לעצמה את סדרי הדיון בה ואת הקריטריונים להחלטותיה" והודתה כי המשיבים התרשלו בכך שלא קבעו ערכאת ערעור שיפוטית על החלטות הוועדות.

שופטי בג"צ ביקשו מב"כ המדינה להעביר למרשיה את רוח הדברים שנשמעו בעת הדיון, בתקווה שהמדינה עצמה תתעשת ותתקן את הטעון תיקון בצו. עו"ד מינצר טוען כי סבר, שלפחות בזמן הקצר שבין הדיון בעתירה עד למתן החלטה בה, לא יעשו המשיבים כל פעולות בלתי הפיכות הגורמות נזק בלתי ניתן לתיקון כגון הריסת מבנים בעלי היתר בנייה, אך לא חלפו מספר ימים בודדים וכבר פורסמה "תוכנית מלחמה" ליישום פעולות הריסה על פי הצו.

במסמך מפורט על "מבצע צבאי ברמת מטכ"ל", הכולל את כל הכוחות ברמה הכלל צה"לית לקראת פינוי והריסת מבנים ברחבי יו"ש.

עו"ד מינצר טוען כי "אי מתן צו הביניים למניעת ההריסה בשלב זה, טרם מתן החלטת בית המשפט בעתירה, מבלי שלעותרים ניתנה הזדמנות נאותה להעלות טענותיהם כלפי יישום הצו כלפיהם במסגרת דיון בפני ועדת חריגים ו/או ועדת תובענות (שטרם הוקמו, כאמור)  או במסגרת ערר על החלטותיהם בפני בית משפט מוסמך, יפגע אנושות בזכויות היסוד שלהם, הן זכות הקניין והן חופש העיסוק. מדובר בפגיעות חסרות תקנה שכן לאחר ההריסה נעשה כבר הנזק."