בית הכנסת ברומא
בית הכנסת ברומא

האפיפיור בנדיקטוס ה-16 הגן על הוותיקן כנגד ההאשמות שהועלו נגדם על כך שתמכו בפעולות הנאצים בזמן מלחמת העולם השנייה כנגד היהודים.

בביקור היסטורי של האפיפיור לבית הכנסת הראשי ברומא, האפיפיור אמר כי הוותיקן עזר ליהודים ו"הגיש סיוע" הרבה פעמים בדרכים נסתרות וחבויות.

תגובת האפיפיור הגיעה לאחר שמנהיג יהודי איטלקי, נשיא הקהילה היהודית ברומא- ריקארדו פאסיפיסי, דיבר לאחרונה על השתיקה הכואבת של האפיפיור פיוס ה-12 בזמן המלחמה: "שתיקתו של פיוס ה-12 בזמן השואה עדיין כואבת כי משהוא היה צריך להיעשות". האפיפיור ניסה ליפות את מעשיו של פיוס, וכך עורר את חמת הקהילה היהודית באיטליה.

פאסיפיסי המשיך ואמר: "זה אולי לא היה עוצר את רכבת המוות, אבל זה אולי היה שולח אות, מילת נחמה, סולידאריות אנושית לאחינו שנשלחו למשרפות באושוויץ".

זהו ביקורו השלישי של האפיפיור לבית כנסת יהודי מאז שנבחר להיות אפיפיור בשנת 2005. צעדים אילו מהווים צעדי פיוס בין הנוצרים ליהודים.

כמה אנשים מן הקהילה היהודית, ובניהם לפחות רב אחד וניצול שואה אחד, גינו את האירוע.  מנהיגים יהודיים קראו לוותיקן לפתוח את הארכיונים והגנזכים הסודיים על מנת לחקור יותר לעומק את רשמיו של פיוס ה-12.