"מרבית המהגרים מאפריקה לישראל הם מהגרי עבודה ולא פליטים", כך טוען פרופ' ארנון סופר, ראש קתדרת חייקין לגיאו-אסטרטגיה באוניברסיטת חיפה בעקבות מחקר שערך בנושא.
פרסום חדש של קתדרת חייקין בשיתוף המכללה לביטחון לאומי ובעריכתו של פרופ' סופר, מאגד מספר מחקרים ומאמרים בנושא. "אני מסכים שאכן קשה ליהודים להתעלם ממצוקתם של פליטים הנסים על נפשם, אולם כגיאוגרף נראה לי מלכתחילה סיפור הפליטים ככיסוי שבא להגן על כניסתם לישראל של מאות אלפי מהגרי עבודה מאפריקה. תמיהתי העיקרית נובעת מהמרחק הגדול בין אזור דארפור לישראל, כשבתווך נמצא מדבר סהרה. כיצד יכול פליט מדארפור לנוס עם משפחתו דרך כה ארוכה דווקא לישראל, בעוד שמחקרים וספרים שיצאו לאחרונה מצביעים בעיקר על מדינות קרובות הרבה יותר כיעד של מרבית הפליטים?", תהה פרופ' סופר.
עו"ד עפרה קלינגר, חניכת המב"ל פרסמה נתונים לגבי המאפיינים הדמוגרפים של המהגרים/פליטים מאפריקה על פי מאגרי צה"ל, שירות בתי הסוהר ומנהל האוכלוסין (שהם הגופים שבאים במגע ראשוני עם אוכלוסייה זו). מהנתונים עולה כי מתוך 4420 המהגרים שהגיעו מאפריקה בשנת 2008, רק 23 דיווחו כי הגיעו מדרפור. עוד 702 סרבו למסור פרטים על ארץ מוצאם. לדבריה, ניתן להניח כי הסירוב למסור פרטים, שמקשה על השלטונות לקבוע האם מותר לא לקלוט את האדם בישראל, הוא סירוב שמגיע בעקבות הדרכה מוקדמת.
מנתוני צה"ל עולה כי שיעור הנשים בקרב אוכלוסייה זו נמוך מ-15% מה שמעיד כי רוב המהגרים אינם מגיעים לכאן עם משפחתם, ואולם אחד המאפיינים של פליטים הוא בריחה מארץ המוצא יחד עם כל המשפחה. מנתוני שירות בתי הסוהר עולה תמונה דומה. מתוך 1541 האנשים שהיו כלואים ב-2009 בקציעות, רק 17 נכנסו עם משפחתם ורק 30 היו מתחת לגיל 18. "בנתונים מספריים אלה יש כדי לתמוך בטענה כי בעיקרו של דבר מדובר בהגירת עבודה וכי המהגרים משאירים את משפחתם מאחור במטרה להבטיח הכנסה למשפחה או ליצור בסיס כלכלי להבאתה לישראל", ציינה.
פרופ' סופר סבור שמגמת ההסתננות הגוברת של מהגרי עבודה מאפריקה לישראל נובעת משני גורמים עיקריים: העובדה שבאירופה סוגרים את השערים באופן הרמטי בפניהם ו"קרטל ארגוני הזכויות" הפועל בישראל, בדרך כלל ללא ידע או הבנה מספקת של הנושא. "הם כותבים על דברים שאינם יודעים עליהם מאומה וגורמים נזק ישיר לתושבי ישראל, בעיקר לשכבות החלשות וגם למהגרים עצמם שנדחקים לשוליים החברתיים. השאלה היא כמה ישראל יכולה עוד לקלוט כדי שגם דוברי ארגוני זכויות האדם יסכימו שהגענו אל הקו האדום. האם הם בעד קליטת עוד חצי מיליון? מיליון? לדברי קצינים בפיקוד דרום, במצרים ובסודאן ממתינים כשלושה מיליון מהגרי עבודה פוטנציאלים", סכם פרופ' סופר.