
מליאת הכנסת אישרה הערב (שני) בקריאה שנייה ושלישית את החוק להפסקת הליכים ומחיקת רישומים על רקע תוכנית ההתנתקות, שהגיש יו"ר הכנסת ראובן (רובי) ריבלין יחד עם כשליש מחברי כנסת.
"אני מאמין שחוק החנינה יתרום לאיחוי קרעים ולתיקון פצע עמוק בחברה הישראלית, שנוצר בעקבות יישום תוכנית ההתנתקות, ועדיין מדמם ומבקש ריפוי", אמר ריבלין. ההצעה אושרה ברוב של 51 תומכים ו- 9 מתנגדים.
יו"ר הכנסת הוסיף, כי "יש ימים שבהם הדמוקרטיה צריכה למחול ולסלוח, ולהותיר את מטעני העבר מאחור. ההתנתקות הייתה טראומה לאומית, ולא ניתן להשוותה לשום משבר חברתי אחר. אני מאמין שאישור החוק יסייע לאיחוי הקרע בחברה הישראלית ולתיקון העוול שנעשה למפונים, ששילמו את מחיר הדמוקרטיה באופן הכבד ביותר".
החוק יחול על כ-400 אזרחים (מתוך 482 תיקים שנפתחו במהלך ההתנתקות), רובם נערים ונערות, שהואשמו בעברות קלות, חלקם כבר נגזר דינם והסתיימה תקופת ריצוי העונש שלהם, ולפי ההצעה יימחק הרישום הפלילי והמשטרתי שצברו.
יו"ר הבית היהודי, שר המדע והטכנולוגיה פרופ' דניאל הרשקוביץ, בירך על אישור הצעת החוק להפסקת ההליכים ומחיקת הרישומים הפליליים למתנגדי ההתנתקות ואמר: "הצלקת שהותירה ההתנתקות לא הגלידה אצל רבים, אבל את אות הקין שברישום הפלילי צריך למחוק למי שלא סיכנו חיי אדם ולא נקטו באלימות קשה בעת המחאה".
"על מתנגדי ההתנתקות ותומכיה להתלכד ולאחות את הקרע בעם שהותירה עקירת היישובים, וצעדי חנינה לפנים משורת הדין למי שנקטו במחאה אך לא פגעו בנפש, עשויים לתרום לכך", הוסיף.
בארגון זכויות האדם ביש"ע, אשר יזם וליווה את חקיקת החוק, אומרים כי "חוק זה מתקן רק במקצת מהעוול שנעשה למפגיני ההתנתקות אך שום חוק לא יפצה אותם על המכות והמעצרים הבלתי מוצדקים, על ההשמצות כאילו זרקו חומצה, הכסף שבזבזו על עו"ד וההשפלה שחשו כשנדרשו לעבור בדיקת קב"ן לפני גיוסם".
