ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה 2010, המוקדש לנושא השמדת הצוענים בשואה, חושף בית לוחמי הגטאות מסמך מצמרר העוסק בהשמדת הצוענים, שהגיע אל ארכיון הבית וטרם ראה אור. במוזיאון מציינים כי לצד החשיפה נערכת מחווה לאוצרת האומנות הראשונה של הבית, מרים נוביץ', אשר פגשה את קהילת הצוענים לראשונה, בדרכה לגבות עדויות מן היהודים הניצולים באירופה.
יוסי שבי, מנהל ארכיון בית לוחמי הגטאות מספר על החשיפה "בעקבות תחקיר שנעשה לקראת יום השואה הבינלאומי, נמצא מסמך שנחשף לראשונה לציבור ולתקשורת. המסמך הוא חלק מדו"ח סודי שנכתב על ידי סגן נאצי בשם ולטר, המסומן בקוד 443. הקצין ולטר מדווח במסמך על השמדת יהודים וצוענים בקרבת בלגרד, באוקטובר 1941".
מתוך הדו"ח:
"על פי התיאום...לקחתי את היהודים או את הצוענים שנקבעו ממחנה האסירים בבלגרד (...) המשאיות שהועמדו לרשותי הסתברו כבלתי מתאימות (...) הן היו ללא כיסויים, כך שאזרחי העיר יכלו לראות מי ומי על המשאיות ולאן פנינו מועדות..."
"המקום שיועד להוצאה להורג היה מתאים ביותר (...) אדמת החול במקום מתאימה, היא מקלה על חפירת הבורות ובכך מקצרת את משך העבודה..."
"הוצאה להורג של יהודים פשוטה מזו של צוענים. יש להודות שיהודים הולכים ביתר מוכנות אל המוות. הם עומדים בשקט רב, בעוד שהצוענים מייללים, צועקים וזזים ללא הרף בעמדם באתר ההוצאה להורג. אחדים אפילו קפצו אל הבור לפני מטח האש והעמידו פני מתים."
מרים נוביץ', אוצרת האמנות הראשונה של בית לוחמי הגטאות, פגשה את קהילת הצוענים לראשונה, בדרכה לגבות עדויות מן היהודים הניצולים, במחנה של שארית הפליטה בפריז בשנת 1945. בעודה מחפשת אחר עדויות של יהודים, החלה נוביץ לשמוע את סיפוריהם של הצוענים ונקשרה אליהם. היא המשיכה לבוא ולפקוד את מחנה האזרחים בפריז לחבק ולתמוך בצוענים והם מצידם, חיכו לה בקוצר רוח וקראו לה ה"אישה במעיל השחור".