ח"כ מאיר שטרית
ח"כ מאיר שטריתפלאש 90
בעקבות ישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת שהתקיימה היום (2.2.2010) הכריז ח"כ מאיר שטרית (קדימה), כי יש לחייב בחקיקה פרסום ספרי הלימוד וחוברות העבודה וכן תמונות מארכיון המדינה וחוקיה ברשת האינטרנט.



ועדת המדע קיימה היום ישיבה בנושא תרומתה של האנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה, לתחום הידע בישראל, לרגל כתיבת הערך ה-100 אלף בעברית.  הישיבה כונסה ביוזמת ח"כ יוליה שמאלוב ברקוביץ' (קדימה). בישיבה השתתפו יו"ר עמותת ויקימדיה ישראל, שי יקיר, מר דוד שי המכונה 'האב הרוחני' של ויקיפדיה בעברית, רוני דיין מנהל גף יישומי מחשב בחינוך מטעם משרד החינוך, ונציגים מתנדבים של ויקיפדיה ישראל.



כידוע, ויקיפדיה היא אנציקלופדיה ברשת האינטרנט אשר נבנית ונכתבת על ידי מתנדבים מסביב העולם.  באמצעות מערכת ה-ויקי יכול כל אדם לכתוב ולתקן ערכים בכל נושא.  לדברי שי יקיר: "ויקיפדיה שינתה את תפיסת הידע ויצירת הידע – על ידי הציבור ולמען הציבור, הצרכן הפך ליצרן.  זה מוצר שאינו שלם ושכל הזמן מתפתח – כיום יש כבר כ-100,000 ערכים בעברית." 



העורכים המתנדבים של ויקיפדיה בעברית הציגו בפני הועדה את יעילות שיטת שיתוף המידע של ה-ויקי, בו ניתן גם לצפות במהלך דיון על ערכים ושינויים כפי שנערכו, וגם לבצע תיקונים במהירות גבוהה יותר מאשר באנציקלופדיה רגילה. מספר מרצים מאוניברסיטאות שונות בארץ ציינו בפני הועדה כיצד החלו להשתמש בפורמט ה-ויקי עם הסטודנטים שלהם.



בהמשך הדיון עלה הנושא של זכויות היוצרים וכיצד, במקרים מסוימים, הם מגבילים לא רק את ויקיפדיה אלא גם את הציבור הרחב ואפילו את מערכת ההסברה הישראלית.  איציק אדרי, דובר עמותת ויקימדיה, ציין שכל התמונות והצילומים של המדינה, אם מגיעים מהכנסת, ממשרדי ממשלה, מצה"ל, או מכל מקום אחר, מוגבלים בשימוש כלשהו ללא מתן רשות, מה שגורם לכך שבלוגרים ישראלים או ויקיפדיה בעברית או כל גוף אחר לא יכול להשתמש בתמונות אלו כדי לייצג או אפילו לשבח את המדינה – בניגוד למה שקורה בעולם.  אדרי הוסיף: "ממשלת ארצות הברית מפרסמת באופן קבוע כמות אדירה של צילומים מהבית הלבן וכן צילומים של כוחות הביטחון.  צילומים אלה הינם חופשיים לשימוש."



נציגי ויקיפדיה העלו את הטענה בפני יו"ר הועדה שגם חלק גדול מחוקי מדינת ישראל וכן גם ספרי הלימוד וחוברות העבודה של מערכת החינוך נמצאים תחת הגבלות זכויות יוצרים.



כתגובה לדיון זה אמר יו"ר הועדה ח"כ שטרית: "אני מתכוון בימים הקרובים ליזום חקיקה שתשנה את המצב.  הכוונה היא לשחרר את הידע לציבור הרחב החל מהתמונות המצולמות על ידי גורמי הממשלה, ועד לכל החוקים שעברו בממשלה מיום קום המדינה."  בהמשך דבריו תקף את משרד ההסברה: "זהו בזבוז כספי הציבור, כסף אשר לא הולך לשום דבר. "



ח"כ שטרית הוסיף ואמר: "כמעט 15% מהתלמידים בבתי הספר מגיעים בלי ספרים כי להוריהם אין כסף לקנות את הספרים.  החלום שלי היה לגרום לכך שאנציקלופדיה בעברית תינתן לכל הילדים בחינם.  גם בעת כהונתי כשר החינוך פעלתי להעלות את הספרים הדרושים לבית ספר לרשת האינטרנט.  עכשיו אתם בעצם מגשימים את החלום שלי, שיהיה לכל ילד נגישות למידע."  ח"כ שטרית ציין בפני הועדה שגם בנושא זה הוא מתכוון להגיש הצעת חוק אשר עיקרה דרישה מהממשלה להעלות לאינטרנט כל ספר או חוברת אשר מודפסת באמצעות כספי הציבור.  כך כל תלמיד בבית ספר יוכל בחינם לקרוא ולהדפיס את כל מה שהוא צריך לשיעורים שלו, בלי שההורים שלו יצטרכו להוציא מאות שקלים על הספרים האלו שהוצאו לאור עם המיסים ששילמו.



לקראת סוף הדיון שיבח ח"כ דב חנין (חד"ש) את הפרויקט של ויקיפדיה בעברית ואמר: "כצרכן מושבע של ידע ואנציקלופדיות,  אני יכול להעיד שגם האחרות אינן מושלמות והגעתי לכאן לומר לכם כל הכבוד, אתם לא מקבלים על עבודתכם תגמול ומבצעים אותה בצורה מרשימה".



ח"כ שטרית סיכם את הישיבה באומרו: "אני מעריך מאוד את העבודה שלכם ותומך בכל לבי בפעולתכם להמשיך ולהרחיב את ויקיפדיה ואיתה את חופש הידע.  אני מאמין שפרויקט ויקיפדיה תורם ליכולתו של אדם ללמוד ולהתפתח".