
בחברה להגנת הטבע מוטרדים מאוד מרפורמת הבינוי של ראש הממשלה ובמהלך השבוע יקיימו סדרת מפגשים מקבילים של אנשי מקצוע וסביבה כדי לבחון חלופות לתכנית. לטענתם מדובר בתכנית אותה מקדם ראש הממשלה במחשכים וללא התייעצות עם אנשי מקצוע ובוודאי שלא תוך יידוע מתחייב של הציבור. ביומן ערוץ 7 שוחח על הרפורמה ועל החלופות האפשריות ניר פפאי, ראש אגף שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע.
בראשית דבריו מציין פפאי שהרפורמה אותה מקדם ראש הממשלה כוללת למעלה ממאתיים עמודים ובהם מאות רבות של סעיפים ותתי סעיפים, ולמרות מורכבותה ניתנים רק 21 ימים להתנגדות הגופים הנוגעים בדבר.
"זו רפורמה שאמורה לעצב את פני הארץ כולה, היא תקבע אם יהיו שטחים פתוחים ואם לא. היא נוגעת לכל אחד ואחד מאיתנו", אומר פפאי הטוען נחרצות ש"לא יתכן שמהלך כזה ייעשה במחשכים ובמהירות כזו כשמצפים מהמשרדים הרלוונטיים להגיב בתוך 21 יום".
לדבריו אמנם טענותיו של ראש הממשלה על הסחבת הבירוקראטית בבנייה והרחבה של בנייה הן טענות נכונות וראויות, אך יש לאפשר פתיחה מסודרת של הסעיפים ודיון מעמיק בהם תוך לימוד הנתונים, בפרק בשל היות הרפורמה דרמטית כל כך לעתיד המדינה ואזרחיה.
פפאי מציין שעיבוד הרפורמה ופרטיה נעשה בניתוק חמור מאנשי המקצוע כאשר "הדיונים התקיימו בחודשים האחרונים אבל רק בצוות סגור ומצומצם. אפילו ועדת השרים שאמורה הייתה לעקוב אחרי ההתקדמות הייתה ממודרת. קל וחומר אנשי מקצוע וקל וחומר הציבור הרחב".
"ועדת השרים נדרשה לאשר את הרפורמה מהיום למחר. לא ניתן לעבור על חוק כל כך ארוך ומורכב בזמן קצר כל כך. גם אם הם הרימו יד בעד הם לא יודעים את הפרטים", הוא אומר.
את הסתייגויותיהם צריכים המשרדים להעביר כאמור בתוך 21 יום שיסתיימו ביום ה-3 למרץ. עד אז מתכוונת החברה להגנת הטבע בשיתוף ארגונים נוספים לדון ברפורמה ולהציג לה חלופות מתחייבות לטענתה. "אנחנו עוברים כעת סעיף סעיף ורואים את הבעיות", הוא אומר ומספר על סדרת מפגשים מקבילים שבהם יפגשו מומחים והציבור הרחב ביום רביעי הקרוב ויעלו את ההסתייגויות והחלופות לקראת הצגתם לדרגים המחליטים.
במקביל מבקשים בחברה להגנת הטבע להביא להוספת לפחות שלושה חודשים לתקופה בה ניתן יהיה להגיב ולהסתייג. במידה ובקשתם מהיועץ המשפטי לממשלה לאפשר תוספת כזו תסורב בכוונתם לשקול עתירה נגד התקופה הקצרה.
