
ניצלו ממוות. משלחת מהקהילה היהודית בפולין הייתה אמורה לעלות על המטוס של נשיא פולין לך קצ'ינסקי אך בשל קדושת השבת דחו היהודים את נסיעתם. "המשלחת ביטלה את ההשתתפות, לאחר שהבינה שהטיסה בשבת", מספר לאתר חב"ד COL הרב שלום-בער סטמבלר, שליח חב"ד בוורשא שבפולין.
"הם תכננו לומר קדיש באירוע אליו טס הנשיא. מדובר באירוע שהיה אמור לציין 70 שנים לטבח הסובייטים בקצינים פולנים".
לדבריו, "היחס של הנשיא והקהילה היהודית היה חזק מאוד. הוא דאג לכל הצרכים של הקהילה. לא רק דיבר, גם עשה הרבה. אין אירוע יהודי שהנשיא לא כיבד אותו בהשתתפותו". הרב סטמבלר נפגש עם הנשיא בשנה שעברה לקראת חג-הפסח. הוא הביא לו שלוש מצות. "הנשיא קיבל את המצות, התעניין בנעשה בקהילה שלנו ושיבח אותנו על עבודתנו", סיפר.
לדבריו, "הנשיא הצטיין בעובדה שהוא היה ידיד ישראל וידיד של עם-ישראל והיה מוכן להביע את הסימפטיה הזו במעשים, לא רק בדיבורים". הרב סטמבלר מספר, כי "עוד בהיותו ראש עיריית וורשא, הוא דאג מאוד לקדם את הבנייה של המוזיאון היהודי - שאמור להיחנך בקרוב במתחם הגטו. מוזיאון זה אמור לסכם את מאות שנות החיים היהודיים בפולין. הוא קידם מאוד את תכנון המוזיאון.
גם כנשיא, הוא המשיך וסייע רבות בתחילת הבנייה. כבוד רב הוא נתן לתורמים של המוזיאון. אפשר בהחלט לייחס לו חלק גדול בבניית המוזיאון".
מחקירת ההתרסקות עולה כי הטייס התעלם מהוראות מגדל הפיקוח ובחר לנחות בשדה התעופה, למרות תנאי מזג האוויר הקשה והערפל הכבד. בפולין מתקשים להבין מדוע כמעט כל הממשל טס ביחד, ומדוע התעקש הטייס לנחות במקום לא מומלץ.
בכלי התקשורת דיווחו כי מדובר במטוס מתוצרת רוסית וכי היחסים המתוחים בין נשיא פולין והמנהיג הרוסי, ולדימיר פוטין, מעלים אפשרות שלא מדובר בטעות אנוש...אפשר שהקופסה השחורה שנמצאה בזירת האירוע תחשוף מה באמת קרה בדקות האחרונות במטוס הנשיאותי של פולין.
