השר דניאל הרשקוביץ
השר דניאל הרשקוביץפלאש 90

שר המדע, דניאל הרשקוביץ, דיבר היום (חמישי) בכנס השנתי של מכון מנדל לחינוך וחברה בכפר המכבייה.

"מדינת ישראל היא מעצמת חלל - יש לפחות שלוש טכנולוגיות שבהן אנחנו מתקדמים יותר מארה"ב; הירידה בלימודי המדעים נובעת מחשיפה לא מספקת בפריפריה; מדינת ישראל, יחסית לגודלה, היא יצרנית המדע והטכנולוגיה הגדולה ביותר בעולם; הרעיונות שיעלו בכנס מנדל היום יעזרו לעיצוב המדיניות שתביא לניצול המוחות הגדולים בישראל", אמר השר.

השר הרשקוביץ ציין, "מדינת ישראל היא מעצמה בתחום החלל. יחסית לגודלה, היא יצרנית המדע והטכנולוגיה הגדולה ביותר בעולם. יש לנו משאב אחד שהוא משאב אדיר – ההון האנושי. כידוע, ארה"ב אחראית לכ-80 אחוז ממה שקורה בחלל. יחד עם זאת, יש לפחות שלוש טכנולוגיות שבהן אנחנו מתקדמים יותר מארה"ב. לכן, בינואר האחרון זכינו לביקור של ראש נאס"א, אשר הציע לישראל שותפות בטכנולוגיות המתקדמות".

השר הוסיף: "אנו נמצאים כיום בירידה גדולה מאוד בנכונות ללמוד מקצועות מדעיים, מדעי הטבע והנדסות למיניהן. זה נובע מחשיפה לא מספקת בפריפריה. אנחנו יושבים על מכרה זהב, אבל הוא אינו ממוצה. במקביל יורדת רמת הלימודים במערכת החינוך היסודית והתיכונית, והדברים האלה באים לידי ביטוי במבחנים הבינלאומיים, מבחני פיז"ה".

השר הרשקוביץ הצר על תופעת בריחת המוחות, "לצערי אנו עדים לבריחת מוחות לחו"ל. הכשרת מדען במדעי הטבע, אם לוקחים בחשבון כמה המדינה משקיעה בהכשרתו – עולה למדינה בסביבות מיליון דולר. ברם, היום כ-3,000 מדענים ישראלים, כאלה שגמרו Phd, עובדים בחו"ל. אותן מדינות שמעסיקות אותם קופצות עליהם כמוצאות שלל רב. מבחינתן, אחרים השקיעו והן קוצרות. למעשה, מדינת ישראל מסבסדת את המערב העשיר ב-3 מיליארד דולר. זו נקודה כאובה מאוד".

לדבריו, ישראל משקיעה את האחוז הגבוה ביותר בעולם מהתל"ג במחקר ופיתוח – כ-5%, בעוד שהמדינות הקרובות אלינו משקיעות בסדר גודל של רק 3%. אנחנו יושבים על מכרה זהב, ואיני יודע אם אנחנו ממצים שליש ממה שיכולנו למצות. בנאומו הביע השר תקווה כי הרעיונות שיעלו היום בכנס מכון מנדל יעזרו לעיצוב המדיניות ולהביא לפתרונות כיצד להצליח לנצל את המוחות הגדולים כאן במדינה.