
במסגרת אירועי ל"ג בעומר קיים החוג ללימודי ארץ ישראל, מכללת הרצוג-גוש עציון ומרכז לימוד וסיור סוסיא יום עיון מיוחד לציון 50 שנה לגילוי איגרות בר כוכבא במדבר יהודה. ד"ר דורון שר-אבי, מרצה בחוג ומיוזמי הכנס סיפר באירוע על חיי היומיום של הנמלטים מירושלים אל מערות המפלט שבמדבר יהודה כפי שהם עולים ממכלול מסמכים ותעודות שהתגלו במרוצת השנים. ביומן ערוץ 7 סיפר על יום העיון ועל נושאי שיחתו.
יצוין כי בראשית דבריו מעביר ד"ר שר-אבי את הקרדיט ליוזמה לקיים את הכנסת למנהל בית הספר שדה, נדב אברמוב.
לדבריו עשרות תעודות על גבי פפירוסים שנמצאו במערות עין גדי מעניקות לחוקרי התקופה את היכולת לתעד ולתאר את חיי היומיום של לוחמי המרד ובני משפחותיהם, וחשיבות הדבר גדולה לאין ערוך בעיקר לנוכח היות מרד בר כוכבא כעט בלתי מתועד. "כל פיסת מידע על חיי היומיום שתועדו על ידי אנשים – כתובות, שטרי חכירה, שטרי מכר כל אלה הם דרישת שלום אוטנטית מאותם ימים".
שר-אבי מתאר שטרות מכירה של קרקעות שנרכשו באזור עין גדי, ולטעמו עצם שמירתם מוכיחה על תקוות הנמלטים מירושלים לשוב לחיי חירות. כך גם ניתן ללמוד ממפתחות בתיהם בירושלים, מפתחות אותם לקחו עימם הלוחמים ובני משפחותיהם למערות המפלט.
כדוגמת שטרות המכר הללו נמצאו, מספר שר-אבי, עשרות תעודות שהתגלו בואדי מוראבת ובעיקר במערת האגרות שבמדבר יהודה, שם התגלו מרבית הפפירוסים. "ביום י"ד באייר תש"כ התכנסו ראשי המשלחות כדי להציג את הפפירוסים. זו הייתה מתנה לקראת ל"ג בעומר של אותה שנה שחל בי"ח באייר".
על מערות המפלט מציין ד"ר שר-אבי כי היו אלה המערות שבהם חיו הנמלטים חודשים מספר עד לתום המרד. "הם יצאו לשם כדי לשרוד. זה היה סיפור של הישרדות הם התמקמו ליד גבים ומעיינות. אלו היו חודשים של מצור רומי ושאיפה לחזור הביתה. נמצאו 17 שלדי אדם, בהם גם נשים וילדים, מכונסים בסלי נצרים. בכך מתברר שמישהו טיפל בהם מאוחר יותר, כלומר אנשים שרדו ובאו לטפל בהרוגים".
ומה הסיכוי למצוא מגילות וממצאים נוספים? ד"ר שר-אבי משוכנע שמדובר בסיכוי גדול. הוא מזכיר את חיפושיו של רועי פורת בהם התגלו בין השנים 2001 ל-2005 פפירוסים נוספים, ראשי חיצים, מטבעות, כלי חרס וזכוכית במערה שהייתה לכאורה ניכרת לעין בסמוך לנחל דוד.
שר-אבי מתאר את הכנס היום בגוש עציון כמוצלח ביותר, כנס שבו גדשו באים רבים את האולם, ו"אם לא הייתה מגבלה של ג'יפים ורכבי שטח היו מגיעים עוד הרבה יותר". בסיום יום העיון יצאו המשתתפים למושב כרמל, משם יצאו ברחבי שטח למדבר יהודה, שם תיצפתו על מערות המפלט הבר כוכבאיות במצוקי נחל חבר ומשמר.
