
כנס בינדתי צפוי להתקיים בעוד יומיים באילת. בכנס שינסה לבחון את המימד הדתי של הסכסוך היהודי ערבי יפגשו רבנים, שייח'ים ואנשי אקדמיה. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם אחד מיוזמי הכנס, ד"ר יוסי אמיתי, מרצה להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת בן גוריון ובקמפוס באילת, מי שבעבר שימש כראש המרכז האקדמי ישראלי בקהיר.
במהלך הכנס ינסו המשתתפים לברר היבטים דתיים של הסכסוך היהודי ערבי ואם ניתן לגשר על הצדדים דווקא דרך הדת, ולהצליח במקום בו כשלו המדינאים והפוליטיקאים. תפיסה אותה כידוע פיתח בשנים האחרונות הרב פרומן מתקוע.
ד"ר אמיתי מספר כי באירוע יקחו חלק בין השאר גם פרופ' יצחק רייטר, השייח' חאמד אבו דאעבאס, ראש הפלג הדרומי של התנועה האסלאמית, ד"ר מוחמד אלעטאוונה מאוניברסיטת בן גוריון, כאשר לצידם ישבו רבה של ישיבת נווה דקלים הרב גרינבלט, והרב אליעזר מלמד רב הישיבה והישוב הר ברכה ואחרים.
ד"ר אמיתי מציין שבדיונים אלו יעלו סוגיות כקדושת האדמה, הקשר בין תנועות לאומיות ודתיות, הגשר הבינדתי לשלום ועוד. להערכתו האישית השיח הדתי יכול להביא להיכרות ולהבנת האמונה שבצד שמנגד אך אין בכוחה לפתור את המציאות עד כדי קבלת האחר לחיים משותפים, שכן תמיד צפויה לעלות שאלת הריבון והיא שבכוחה לקעקע כל גשר שכזה.
סדרת שאלות ששאלנו את ד"ר אמיתי לא זכו למענה מיידי אלא לתקווה שבמהלך הדיונים בכנס תועלנה השאלות באופן ישיר ו"בלתי מכובס" והדוברים יידרשו לתת מענה. שאלנו אם האיסלאם יכול להתנתק מהקשר היסודי שלו לרצח יהודים כבחזון האיסלאמי ובו יקראו כל עץ ואבן אל המוסלמי 'הנה מאחורי יהודי. בוא והרוג אותו'? האם ניתן לנתק בין מעשי הרצח של מוחמד כלפי שבט כורייש ולקבוע שהדברים היו רלוונטיים לזמנם כאשר יאסר ערפאת משווה בין ההסכמים שהוא חותם עליהם לאותם הסכמים שהופרו? האם יש מקום להשוות בין היהדות לאיסלאם, מעבר לרמת הפוליטיקלי-קורקט, כאשר ביהדות לא קיימת שאיפת רצח של האחר אלא אהבת הגר, אין שאיפה להמרת דת בניגוד לאיסלאם ואין שאיפת השתלטות טריטוריאלית מעבר לגבולות ההבטחה, גם כאן בניגוד לאיסלאם?
ד"ר אמיתי סבור שלדברים יש פרשנות אחרת עמוקה יותר מזו הנראית לעין ופרשנות זו היא שתובא בפני הציבור בכנס. לשאלה אם לא נכון לומר שהפרשנות הרוחנית אקדמית אינה רלוונטית בה בשעה שהמון העם מקבל את הפרשנות הרצחנית הפשוטה ופועל על פיה, השיב אמיתי באופן דומה והביע תקווה שהשאלות הללו יועלו בפני המשתתפים המוסלמים באופן גלוי וברור ואף יזכו למענה. ולנו לא נותר אלא להמתין לכנס עצמו ולדברים שיועלו בו.
הרב אליעזר מסר הבוקר את התייחסותו לאירוע, "נתבקשתי להביע את עמדת התורה וההלכה ביחס לארץ ישראל, בכנס אקדמאי שמארגנת אוניברסיטת באר שבע. וכיוון שהבקשה הגיעה מפרופ' שפרה שגיא שהנני מעריך ומוקיר, שקלתי את העניין בחיוב.
בסופו של דבר הסיבה העיקרית להסכמתי היתה מפני רצוני לשמוע מכלי ראשון עמדות שונות של יהודים מהשמאל וגם קצת מהימין, וכן עמדות שונות של ערבים מחוגים שונים - אקדמאים ודתיים. אינני סבור שיש סיכוי להסכמה בעניין זכותנו על ארץ ישראל, לא עם אישים יהודים מהשמאל ולא עם אישים ערביים. אבל יש ערך בהכרת הדעות השונות, וגם ישנה תועלת מסוימת בהשמעת עמדת היהדות. עמדה שנציגי הציבור הישראלי נוטים לטשטש בדרך כלל.
להערכתי פתרון הסכסוך עם הערבים לא יבוא על ידי הסכמה אלא על ידי השלמה עם העובדה כי צור ישראל וגואלו החל להשיב את בניו לארצו, כפי שדיבר אל עבדיו הנביאים. והשלמה בכך יכולה מהר או לאט, וככל שניישב את הארץ ונעסוק בתורה ובמצוות ובחזון הגדול של תיקון העולם, כך נזכה שהיא תגיע יותר במהרה, דברי הרב.
