
ועדת הכספים של הכנסת קיימה היום (ד'), דיון בהול ביוזמתו של סגן יו"ר הכנסת וחבר הוועדה, ח"כ מגלי והבה (קדימה), בנושא סכנת סגירת מפעלי הטקסטיל בצפון ופיטוריהם של אלף עובדות המפעלים ביישובים בית ג'אן, ג'וליס, ירכא וחורפיש. הדיון התקיים בהשתתפותם של חברי וועדת הכספים, נציגי משרדי הממשלה, בעלי מפעלי הטקסטיל, נציגי התאחדות התעשיינים, ראש מועצת בית ג'אן ונציגי פורום הרשויות הדרוזיות והצ'רקסיות.
ח"כ והבה יזם את הדיון על רקע ההחלטה של המשרד לביטחון פנים, משרד התמ"ת ומשרד האוצר לייבא מדים תוצרת סין בלבד באמצעות מכרזים שיצאו לדרך ועתידים להביא לסגירת מפעלי הטקסטיל והמתפרות בצפון.
ח"כ והבה מנה בפני חברי הועדה את הנזקים שנגרמו כבר כעת בשל הימנעות הרשויות להזמין מדים מתוצרת הארץ:
- 20 עובדות דרוזיות פוטרו לאחר שהמפעל "מקט טקסטיל בע"מ" בבית ג'אן בו הן מועסקות הפסיד במכרז האחרון של המשרד לביטחון פנים לייבוא מדי סוהרים לטובת היצרך הסיני. 150 משפחות בבית ג'אן עתידות להישאר ללא עבודה בעקבות סגירתו הצפויה של המפעל.
- 40 תופרות מתוך 120 שהועסקו במתפרות עאייק בע"מ שבירכא פוטרו לאחרונה לאחר שמשרד הביטחון צמצם הזמנות תוצאת הארץ והמפעל עבר לחודש עבודה של עד 12 ימים בחודש בלבד.
- מפעל "תיפרון" בירכא צפוי מחר לסגירה ו- 300 עובדות המפעל יוותרו ללא תעסוקה.
במהלך הדיון התחייב סמנכ"ל משרד הביטחון בפני וועדה שכל מדי צה"ל יהיו מעתה מתוצרת הארץ. משרד הביטחון אף הביע את תמיכתו בהצעת חוק להעדפת טקסטיל תוצרת הארץ. נציגי המפעלים ביקשו לעצור את המכרז שהוציאה המשטרה לייבוא מסין של 180 אלף מדים חדשים ולהעביר את ייצור המדים למפעלי הטקסטיל בצפון ובכך למנוע את סגירתם. בעקבות הדיון הודיעו המשרד לביטחון פנים, משרד התמ"ת והמשטרה כי בכוונתם לדחות את המכרז לייבוא של 180,000 מדי משטרה ולהחליפו במכרז שיאפשר את ייצורם של המדים בישראל.