המחלקה לתולדות ישראל באוניברסיטה קיימה השבוע כינוס מדעי בנושא: "סוללי הנתיבות: ישיבות ואולפנות בני עקיבא", לרגל 70 שנה לישיבה הראשונה בכפר הרא"ה".
הרב חיים דרוקמן, יו"ר מרכז ישיבות בני עקיבא, סיפר את ספור הקמתן של הישיבות והאולפנות. "לפני 80 שנה הקימו את בני עקיבא, על מנת לעצור את הסחף של אי שמירת מצוות. הישיבות הוותיקות התרוקנו מתלמידיהם, ואת הישיבה הראשונה של בני עקיבא הקימו דווקא נערים, שהחליטו שעליהם ללמוד תורה. בגלות, התפיסה של התורה היתה שלילת כל דבר אחר, וכך קמו לה הרבה מתנגדים. בארץ, ההסתכלות היא לאומית ועומדת בקנה אחד עם הצרכים של העם. מה צריכה המדינה? את כל התחומים, וזוהי דרכינו החינוכית: הזדהות עם המציאות אותה אנו חיים, ומכאן נשאבת המוטיבציה והדחף להוביל בכל התחומים. זהו האתגר שלנו: להמשיך ולהיות חלק מעם ישראל, ולהגשים מתוך אמונה את :'כל בניך למודי ה'".
שר המדע והטכנולוגיה, הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ, ברך על הכינוס החשוב. "הישיבות והאולפנות סללו נתיבות חדשות שמחברות שמים וארץ: יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ. כשמסתכלים היום על בוגרי הציונות הדתית הם מובילים, לא רק בעולם התורה, אלא בכל תחומי העשייה במדינת ישראל. יבורך המפעל החשוב הזה שסולל מחדש את דרכה של היהדות ומחזיר עטרה ליושנה. בר אילן היא המקום הטבעי לארח כינוס זה, שבוגריה משלבים יום יום תורה ומדע, מורשת ישראל ומחקר מדעי".
פרופ' משה קוה, נשיא האוניברסיטה, ברך את משתתפי הכינוס ואת עורכיו. "ישיבות בני עקיבא עשו מהפכה במדינת ישראל. זכה הרב נריה זצ"ל, המייסד, שתלמידיו הם התשתית החינוכית של האקדמיה הבכירה באוניברסיטת בר אילן. השקפתינו החינוכית היא חיבור בין עולמות מדעיים ותורניים, ומטרתינו שהחכמה היהודית תהיה נגישה לכל אדם. פרוייקט השו"ת, בו אנו עומדים להשקיע 30 מיליון דולר, יהפוך את כל המקורות היהודיים נגישים לרשותם של כל התלמידים בישראל. בר אילן היא האוניברסיטה היהודית הגדולה בעולם, ובה הפקולטה ליהדות הגדולה בעולם, ואנו בית לנוער של הציונות הדתית בישראל. אצלנו לימודים אקדמיים כוללים סיוע לקהילה, בכל התחומים: במשפטים, בפסיכולוגיה, בחקר התרגום, באופטומטריה ועוד".
פרופ' בן ציון רוזנפלד, ראש המחלקה לתולדות ישראל ויו"ר הכינוס, אמר "זהו כינוס מדעי מחקרי, כי אנחנו רואים בו כינוס מרכזי הראוי למחקר. ישיבות ואולפנות בני עקיבא הם הכוח המוביל בחינוך הדתי ב-70 השנים האחרונות. אוניברסיטת בר אילן היא בית לבוגרי בני עקיבא ומרבית החוקרים שלה הם בוגרי אותם ישיבות ואולפנות".
דוברים נוספים בכינוס היו הרב פרופ' נריה גוטל, גב' נחמה רונן, ד"ר ישי ארנון, מר חנן גלט, פרופ' ישראל ריץ, ד"ר זהבית גרוס, פרופ' אשר כהן, פרופ' מנחם פרידמן, פרופ' יובל דרור, פרופ' יעקב כץ, הרב ד"ר יהודה פליקס, הרה"ג יעקב אריאל, פרופ' יוסי כץ, הרב שרגא פרוכטר.
