
נשיא המדינה, שמעון פרס, ערך היום (שלישי) פגישת עבודה מדינית עם שר החוץ הרוסי, סרגי לברוב. בהצהרות משותפות שנשאו השניים הדגיש לברוב כי רוסיה מעריכה מאוד את קשריה המדיניים עם ישראל וכי הוא מגיע לביקור זה כדי לקדם את הרחבת שיתופי הפעולה גם בתחום הכלכלי. הנשיא פרס הדגיש גם הוא את חשיבות העמקת מערכת היחסים הכוללת בין ישראל לרוסיה ושם דגש מיוחד בדבריו לסוגיית מאזן הכוחות במזרח התיכון - "אני יודע שרוסיה יכולה לשחק תפקיד חשוב במזרח התיכון.אני זוכר ומעריך את ההצהרה שלך בסוריה ב-2008 שבכל מה שקשור למכירת מערכות נשק במזרח התיכון – רוסיה תיזהר שלא להפיץ נשק שיערער את המצב המדיני ויפר איזון באיזור. בכך ישראל ורוסיה שותפות לאותה הדעה -נשק צריך לשמש להגנה עצמית ולא לכוונות אגרסיביות. התעודדתי לשמוע בפגישתנו שעיקרון זה נשמר בעיניך גם היום כפי שהצהרת בעבר."
לברוב השיב בנושא זה בהצהרות המשותפות: חשוב לרוסיה לא להפר את האיזון הצבאי באזור כפי שאמרת. רוסיה מחוייבת ליישם את כל החוקים והמגבלות הבינלאומיות. מעולם לא הפרנו את הסטנדרטים הבינלאומיים. יש לנו פיקוח הדוק על היצוא, אנו יודעים מה יכול לקרות כשמפרים איזון צבאי.נמשיך לא להפר את האיזון במכירת תחמושת ונמשיך לציית לסיכומים הבינלאומיים."
עוד אמר לברוב בהצהרות, "דיברנו על המצב באזור הרחב יותר שאינו מעודד. האיומים והאתגרים מכפילים עצמם ונרצה לראות מאמץ משולב לשתף פעולה של הקהילה הבינלאומית ובתוכם הקוורטט, המדינות השונות באזור והליגה הערבית ליצירת תנאים שיובילו לפתרון הסכסוך".
בפגישה בין השניים שהיתה מורכבת מפגישה רחבה בהשתתפות יועצים בכירים משני הצדדים ופגישה בארבע עניים, פתח שר החוץ בברכות חמות לנשיא פרס ואמר - "הנוכחות שלך במצעד הניצחון בכיכר האדומה היתה חשובה מאוד לרוסיה כולל ההכרה של ישראל בתרומתה של רוסיה לסיום מלחמת העולם השנייה.
אנו מעריכים מאוד את היחסים בין רוסיה לישראל ואימצנו את הרעיון שלך לשת"פ בתחום החקלאות וההי – טק וכבר בביקורי זה קידמנו בצורה משמעותית את קידומם של הסכמים לשת"פ בין המדינות וקיומם של פורומים של יועצים רוסים-ישראלים לקידום פרוייקטים משותפים.
בנושא תהליך השלום הדגיש לברוב כי בספטמבר יבשילו שלושה תהליכים מרכזיים:סיום ההקפאה, סיום ארבעת החודשים שהקציבה הליגה הערבית לשיחות הקירבה וכינוסי הפיסגה במקביל לועידת המנהיגים בעצרת האו"ם (קוורטט, ליגה ערבית ומועצת הביטחון). אנחנו נכנסים לזמנים קריטיים ביותר אמר לברוב והוסיף כי עלינו להיערך לנקודת הזמן הקריטית הזו ולמנוע מקיצוניים "לחטוף" את האג'נדה ולפגוע בתהליך בניית האמון. "רוסיה יחד עם הקהילה הבינלאומית תומכת בקידום משמעותי של השלום בין ישראל לפלשתינאים ותומכת במעבר מיידי משיחות עקיפות לישירות." אמר לברוב והוסיף " אני משוכנע שבפרספקטיבה מדינית חייבת להתבצע פריצת דרך משמעותית בתהליך השלום בין ישראל לפלשתינאים וחשוב לדבוק בעקרון ההמשכיות בשיחות כולל טיפול בסוגיות הליבה העומדות על הפרק, חשוב שההיגיון ינצח ולא שגורמים קיצוניים ירימו את ראשם.
יצויין כי רוב הפגישה בפורום הרחב נסבה סביב הנושא האיראני והנשיא פרס אמר, "חייבים להבין שאיראן מבלפת! איראן נמצאת בדרך ישירה להשגת פצצה גרעינית ואני אומר לך זאת מתוך מידע מוצק ובדוק. כולנו, הן ישראל והן רוסיה לא נוכל לישון בלילה בשקט אם בידי איראן יהיה נשק גרעיני. ישראל מתייחסת לסוגייה זו ברצינות רבה. אין בכוונתנו להשאיר שום פתח לסכנה ואני ממליץ לכולם לנהוג כך."
הנשיא ברך על מעורבותה של רוסיה בקידום הסנקציות הכלכליות על איראן והדגיש כי "יש סוגיות פתוחות שחייבים לטפל בהן כגון צפון קוריאה שהפכה לדיוטי פרי לחומרי נשק גרעיניים ומוכרת נשק מסוכן למדינות רבות".
הנשיא הדגיש את החשיבות שבהצבת מטריה אנטי טילים למדינות המזרח התיכון כנגד איראן "איראן צריכה לדעת שטיליה ייפגשו עם החזית הטכנולוגית הגבוהה ביותר של מערכות Anti Missiles ."
בעניין תהליך השלום עם הפלשתינאים אמר פרס כי "ישראל מחוייבת לתהליך שלום, אני אומר בכל מקום וגם לאבו מאזן – יש לשבת בצורה ישירה ולקדם מו"מ ישיר לשלום . אין ברירה אחרת ויש מידת דחיפות אמיתית שאנו עומדים בפניה".
מוקדם יותר היום קיים הנשיא פגישת עבודה מדינית עם שר החוץ הבולגרי, ניקולאי מלדנוב.
השר מלדנוב אמר לנשיא כי, "היחסים בין המדינות נובעים מקשר רגשי ולא רק מאינטרסים כלכליים או ניצול הזדמנויות.הוא נובע מההיסטוריה המשותפת שלנו במלחמת העולם השנייה. למזלנו חלק גדול מיהודי בולגריה הצליחו להינצל ולהגיע ולבנות את ישראל. זה יוצר קשר רגשי ומחויבות חזקה מצידנו לביטחונה ולעתידה של ישראל".
הגעתי לבקר כאן כדי להדגיש כי חברי אמת אינם רק חברים בעיתות נוחים, אלא גם בשעת הצורך. כחברים באיחוד האירופי ובנאט"ו אנו רוצים להבין נכון יותר את עמדותיכם ולסייע בקידום השלום מאחר שבטחונה של ישראל משליך על בטחונה של אירופה ושל בולגריה. שגשוגה של ישראל משפיע על כולנו.סופיה ותל אביב אינן כל כך רחוקות. אנו חולקים דאגות משותפות בכמה מישורים לגבי המצב. במיוחד לגבי תוכנית הגרעין האיראני. אנו מאמינים שהסנקציות על ידי האו"ם והאיחוד האירופי צריכות להיקרא נכון בטהראן –והדרך הנכונה להבין הסנקציות - לא לסגור הדלת אלא לקרוא למו"מ מלא ופתוח על אופי התוכנית של איראן – לשים הכל על השולחן , ליישם החלטות מועצת הביטחון של האו"ם בעניין ולהשעות העשרת האוראניום", הוסיף.
לדבריו, "יש גם להתמודד עם סוגיית זכויות האדם באיראן ועם ההצהרות שנעשו באיראן הקוראות להשמדת מדינות אחרות. השילוב הזה מדאיג וצריך למצוא דרך להידבר עם איראן בצורה קונסטרוקטיבית.יש לנו עניין בדיונים המתקיימים באיחוד האירופי בעניין עזה בעקבות המשט.בולגריה תמכה ביוזמת האיחוד לנסות ולהבין את המצב בשטח וניסתה להביא להבנה כיצד בולגריה יכולה לסייע לישראל ולרשות הפלשתינאית – לא לרדיקלים".
