
התנועה לאיכות השלטון טוענת, כי ההחלטה לפטור משירות צבאי מלא בחורי ישיבות מגיל 22 "מקצינה ומעצימה את ההפליה, חוסר השוויון, כמו גם הפגיעה בזכויות היסוד של אלה הנדרשים לשאת בעול השירות הצבאי גם כך".
בתנועה מציינים כי התוצאה מהחלטה זו היא שמיועד גיוס בן 22 הנכלל בהסדר תורתו אומנתו, ואשר חל עליו צו דחיית שירות במשך 4 שנים לפחות, אין עוד כל תמריץ ללכת לשירות צבאי, ולקחת חלק שווה בנטל השירות המוטל על כתפיהם של בני גילו חייבי גיוס.
"חמור מכך, החלטה זו יוצרת מצב בו המערכת הביטחונית שעד כה נשמר לה שיקול הדעת והאופציה לגייס חייבי גיוס, באם צרכי הביטחון ידרשו זאת, מאבדת את היכולת לעשות כן. כך, נרמסים ונדחקים לקרן זווית שיקולי הביטחון בפני רצונותיה של אוכלוסיה פרטנית, וזאת תוך העדפת שיקולים פוליטיים צרים על טובתה של המדינה, על חוסנה החברתי ועל ביטחונה ושרידותה", טענו בתנועה.
כפי שחוזרת וטוענת התנועה, גם כך חוק טל הנו חוק המפלה בין דם לדם, בין אלה הנושאים בנטל לבין אלו הפטורים בפועל מנשיאה בנטל. בכך יוצר החוק אווירה קשה, אווירה הפוגעת במוטיבציה לשרת את המדינה ומביאה ניכור הולך וגובר בין חלקי הציבור השונים.
"תומכי החוק סמכו ידיהם על הערכות כי החוק יביא לתהליך של שינויים בחברה החרדית, יאפשר ויעודד את בני הקהילות להתפרנס ולהיות מעורבים יותר בחיי המדינה ובהדרגה לקחת חלק ולשאת בנטל השירות- זו הוגדרה כאחת מתכליותיו של החוק", אמרו בתנועה.
התנועה מציינת כי לאור הכשלים והפגמים בחוק עתרה התנועה בקיץ 2002, לבג"ץ לביטול החוק. בפסק הדין בג"ץ קבע כי חוק טל אכן מפלה ופוגע בעקרון השוויון, "כעת, בחסות החלטת ממשלה זו תועצם ההפליה ויועמק חוסר השוויון, ולמעשה יוענק פטור גורף מחובת השירות הצבאי לחלק מסויים באוכלוסייה - הנכללים בהסדר תורתו אומנותו, תוך שיוכלו להמירו בשירות אזרחי קצר בן שנה אחת בלבד, בעוד חבריהם - בני גילם- יאלצו לשאת בנטל השירות הצבאי לבדם, מבלי שניתנת להם כל זכות בחירה".
בדברי ההסבר להחלטה ומפרסומים שונים, תכליתה של ההחלטה הנו לכאורה עידוד תעסוקת חרדים והרצון לחסוך ולמנוע התרחבות של מסלולי שח"ר, "שיקול תקציבי שכזה כמו גם הרצון לעודד תעסוקת חרדים, לא יכול לבוא על חשבון הזכות החוקתית לשוויון, חוסנה החברתי של המדינה וצרכי בטחונה. אי אפשר פשוט לפטור משירות צבאי קבוצה מסויימת על חשבונה של קבוצה אחרת - רק כי נשיאה שווה בנטל השירות תעלה למדינה יותר כסף".
לאור כל זאת סבורה התנועה כי החלטת הממשלה הנה בלתי חוקתית, בלתי מידתית , בלתי סבירה באופן קיצוני, מפלה ושרירותית וקוראת לביטולה ולהוצאתה מחוק ההסדרים.