יבדקו נהלי החיפוש על נערות עצירות

הוועדה לקידום מעמד האישה דרשה היום (שני) מהמשרד לביטחון פנים ומהמשטרה להעביר לידיה את נהלי החיפוש על עצירים. "האמירה התמוהה כאילו נוהל החיפוש על עצירים הוא עניין פנימי של המשטרה והשב"ס אינו מקובל עלי", אמרה יו"ר הוועדה ח"כ ציפי חוטובלי בדיון הוועדה על שמירה על זכויות עצורות במהלך חיפוש, שנערך היום בהשתתפות השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ.

נערה בת 15 דיווחה לוועדה על מעצרה לפני חודש וחצי בעילה של תקיפת שוטר. לדבריה הזדהתה בפני השוטרים ומסרה את כל פרטיה, ואז הודיעה לה שוטרת מיחידת נחשון שתעבור חיפוש בעירום. בשל סירובה לחיפוש כזה, החיפוש לא נערך בערב המעצר, אולם למחרת שוב הודיעו לה שעליה לעבור חיפוש בעירום מלא, על פי נוהל השב"ס. כשהביעה את התנגדותה, אמרה לה השוטרת: "חבל, אז נצטרך לעשות את החיפוש בכוח". השוטרת ביקשה להכניס לתא שוטרת נוספת על מנת לבצע חיפוש בכוח, אולם לטענתה נאמר לה שאין במיתקן שוטרת נוספת. אחד השוטרים אמר לה – "אין עוד שוטרת. אם את לא משתפת פעולה עם השוטרת, אני אצטרך לעזור לה לבצע חיפוש בכוח".

"בדיון לא התגלעה מחלוקת על העובדות", סיכמה יו"ר הוועדה ציפי חוטובלי, "המשטרה אינה טוענת שהחיפושים אינם מבוצעים, אלא שבסמכותה לערוך אותם. מכיוון שתפקידנו לוודא, שגם כשמדובר בעוברי עבירות ואף פשעים, יש לשמור על כבודם, ועוד יותר כשמדובר בנשים ונערות צעירות, הוועדה תעבור על נהלי החיפוש יחד עם המומחיות מארגוני הסיוע לנפגעות תקיפה מינית ועם נציגי משרד המשפטים על מנת לתקן את הנהלים באופן שתהיה יותר רגישות לכבודן של נשים עצורות".

יוזם הדיון בנושא נהלי החיפוש על נערות עצירות, ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי), תקף בחריפות את המשטרה ואמר כי מדברי השוטרים עולה שגורמים במשטרה החליטו להעניש את הבנות, "בחורה שמסרבת להזדהות העונש הוא אחד להשפיל אותה להפשיט אותה ולהתעלל בה".

לדבריו, "יש כאן בית דין שדה של גורמים במשטרה ואנחנו בתוך הכנסת אסור לנו לעבור על כך בשתיקה. חייבים לחדד את הנהלים ולהעביר את המסר לכל שוטר או שוטרת. לא ניתן למשטרה לפגוע בזכויות האזרח".

השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' אמר במהלך הדיון "אם יש מקום להפקת לקחים נעשה זאת. יחד עם זאת, הייתי בהרבה דיונים אך השתלחות כזאת עוד לא ראיתי. עליי זה לא מקובל ולא אתן להטיח בצורה כזאת. אני הכתובת ואני אהיה שכפ"ץ למשטרה. אם היה משהו שאינו תקין אטפל בצורה הכי ברורה ומיידית אך על המקרים ידונו בבית משפט. הועדה היא אינה טריבונל נאשמים למשטרה".

"יכול להיות שנחליט על שינויי חקיקה  או כל פתרון אבל נכון לעכשיו אלו סמכויות המשטרה", הדגיש השר.

עוד אמר, "שמעתי כאן המון מילים אך לא שמעתי מילה אחת על פגיעה בשוטרים, על יריקות בכוחות הביטחון, על קללות, על אבנים. זה לא הגון".

גורמי משטרה שנכחו בדיון אמרו, "אתם קוראים לבנות קורבנות, על אלו חשודות בתקיפות שוטרים. הם מבוהלות מחקירות אך אינן מבוהלות להתעמת עם מי ששומר עליהם בגבעות חשוכות לפנות בוקר".