רמי לוי, איש עסקים וחבר מועצת עיריית ירושלים פתח רשת מרכולים באסטרטגיית מכירה תקדימית, קנה את מפעל 'עוף העמק' שעמד לפני סגירה וניהל מגעים לרכישת רשת 'טיב טעם' במטרה להפוך אותה לכשרה. השבוע הוכיח איש העסקים רמי לוי פעם נוספת ערכיות ציונית וזכה בחוזה לרכישת שכונת נוף ציון שבמזרח ירושלים, רגע לפני שנמכרה לאיש העסקים הפלשתיני, באשיר אל מסרי. בראיון מיוחד ל'בשבע', בשיתוף אתר ערוץ 7, אומר לוי, המכהן גם כחבר מועצת עיריית ירושלים, כי אהבתו לבירת העם היהודי היא שמניעה אותו.

ראשית, מהו העדכון האחרון אודות רכישת פרויקט נוף ציון?

"כרגע אני יכול לומר שמול בעלי אגרות החוב העניין הסתדר. יש כרגע משא ומתן מול הבנק, שבעזרת השם אם יסתדר, הכל יהיה בסדר. מאחר ובאזור הזה יש כבר 90 יחידות דיור והולכות להיבנות שם עוד 300 יחידות דיור באותה השכונה, אין שום סיבה שבעולם שלא יגורו שם יהודים".

ממה נובעת החלטתך להציע את עצמך כרוכש?

"במקרה הזה זה גם אידיאולוגי וגם עסקי. זו גם אהבת ירושלים. אני יליד ירושלים ואבא שלי גם כן יליד ירושלים. אני אוהב את ירושלים ומעדיף להשקיע בה מאשר במקומות אחרים".

ראש העירייה, ניר ברקת, היה מעורב במהלכים?

"הוא לא היה קשור באופן אישי, כי אסור לו, אבל אני מאמין שעם הלב שלו ובדעות שלו הוא כן היה קשור. ניר ברקת אוהב את ירושלים ואני חושב שהוא ראש העיר בין הטובים שאני מכיר וההיסטוריה תדבר עליו לטובה. בסך הכל ניר נמצא במצב לא פשוט - לנהל עיר עם סוגי אוכלוסייה שונים זה לא דבר כל כך פשוט, במיוחד שיש דברים שנעשו בעבר וצריכים לתקן אותם. אני חושב שניר בסדר גמור וגם בקטע הזה הוא היה מצוין".

באיזה אופן אתה תופס את המציאות המתוחה בירושלים?

"יש פה דבר שאי אפשר לשנות אותו – שלושה סוגי אוכלוסיה – יהודים חילונים-מסורתיים, יהודים חרדים וערבים, כשלמעשה כל קבוצה מהווה בערך שליש מתושבי העיר. את המציאות הזו אנחנו לא יכולים לשנות ועלינו לדעת לחיות בצורה כזאת. אנחנו לא יכולים להחליט שאנחנו כאן והם לא. זה לא מציאותי. צריכים לדעת ללמוד לחיות אחד ליד השני, כי אין ברירה ובסופו של דבר ירושלים תהיה תמיד מאוחדת ומי שישלוט פה בסופו של דבר זה עם ישראל".

רמי לוי  / צילום: פלאש90

יש לך עסקים גם ביהודה ושומרון – גם שם מעורבת אידיאולוגיה?

"שם זה התחיל מערכים. כי לפני שפתחתי את החנות הראשונה בשער בנימין, אמרו לי שאני לא נורמלי שאני הולך להשקיע שם כסף. אמרתי שאין לי שום בעיה ושאני הולך למקום הזה כי כמו שאמרתי אין ברירה ואנחנו חייבים להיות שם בצורה יותר מאסיבית וזה מה שעשיתי".

בעסקים שלך אתה משרת סוגים שונים של לקוחות?

"אנחנו מוכרים לכולם ונמשיך למכור לכולם. אנחנו לא נבדיל בין דת, גזע וצבע. יש לי עסק ובעסק הזה אני אשרת כל מי שירצה לבוא לקנות אצלי. גם נעסיק את כל מי שרוצה לעבוד וכל מי שרוצה לשרת את הלקוחות שלי, כל עוד זה באהבה, בשמחה ומתוך כבוד האחד אל השני".

ומצד שני - הערבים כן מחרימים את הסחורה הישראלית.

"זה בכלל לא בסדר. אני לא חושב שהם צודקים. אנחנו נמצאים בסיטואציה מסוימת שאין ברירה".

המבצעים המיוחדים שמאפיינים את רשת המרכולים שלך – מאיפה זה בא?

"אני חושב שבזכות הרשת שלי ובזכות מה שיצרתי במדינת ישראל, יש הרבה אנשים שיכולים היום לגמור את החודש או אפילו לעשות ארוחה לשבת. דאגתי שתהיה תחרות ושהסל יהיה זול ב- 20-25 אחוזים. בדרך אני גם רואה ומרגיש וזה גם חלק מהחשיבה שלי - לעשות טוב ללקוח, שיוכל לקנות את מה שלא יכול היה לקנות לפני כן, אז זה גם חסד לדעתי. כמובן שאני גם רוצה להרוויח ולהמשיך להתקיים ולהפעיל את העסק ולהמשיך לייצר מקומות עבודה, אבל חלק מהעניין זו גם הרגשה של לעשות טוב".

מדוע ניסית לקנות בעבר את רשת המזון הלא כשרה 'טיב טעם'?

"רציתי לעשות את זה, אבל בגלל שהעסק עובד בשבת אני באופן עקרוני לא עושה עסקים עם מי שעובד בשבת. ולא רק זה, יש לי גם הרבה נכסים ואני לא משכיר אותם במידה והשוכר רוצה לעבוד שם בשבת".

איך אתה כאיש עסקים רואה את המאבק בין חברות הגז לבין המדינה?

"מה שקרה פה - יש אנשי עסקים פרטיים שלקחו יוזמה והשקיעו כסף ובסופו של דבר נוצרה תגלית של גז. נכון שהגז הזה שייך לאוצרות של מדינת ישראל, אבל יכול היה לקרות שגם אותם אנשים שיזמו והשקיעו כסף היו מפסידים כסף ויכלו להגיע למצב של פשיטת רגל. ואם היה קורה אותו דבר מישהו היה בא ואומר 'חיפשתם ולא מצאתם, נחזיר לכם את הכסף שהפסדתם'? צריכים להסתכל בצורה הוגנת. מהצד השני, המדינה יש לה הרבה צרכים – ביטחון וחינוך וכל מה שקשור בנושא הזה, וצריכים לבוא גם לקראת זה. חלק לא קטן מהרווח צריך לבוא גם לכיוון המדינה, אבל צריכים להתחשב ביזמים".

ההצלחה מסחרחרת?

"אני לא שוכח מאיפה אני בא. אני חושב שכל מה שלא יהיה לי, אשאר אותו בן אדם. לא אשתנה וזה לא משנה כמה כסף יהיה לי וכמה עסקים. אני טיפוס כזה. באתי מלמטה ואני עוד זוכר את ה'למטה'. למעשה כל ההצלחה שלי היא בזכות העובדים שלי, הרי בסופו של דבר אם לא היו לי עובדים טובים שהולכים איתי יד ביד, אז בטח שלא הייתי יכול להגיע לאן שהגעתי. אם אתה בגובה העיניים, אין סיבה שהכל לא יהיה טוב. ההצלחה של כל בן אדם זה הדרך ארץ שלו. עסק לא יכול להצליח בלי ערכים וכבוד".