הרב מרדכי נגארי, רב העיר מעלה אדומים ומחותמי מכתב הרבנים, השתתף הערב בכנס של המכון הישראלי לדמוקרטיה ומכון ואן-ליר שדן במכתב הרבנים.
"אנחנו חייבים לבסס את הישיבה שלנו בארץ תוך הכרה בזכויות המעוט שגר בישראל" אמר הרב נגרי, אך הזכיר את פסיקת הרב הרצוג כי, "מי שמוכר בית לנוכרי הרוצה לנשל אותנו מאדמתנו נחשב לבוגד".
מן העבר השני התייצב פרופ' משה הלברטל שאמר, "כשרבנים מכריעים בהלכה נראה שכוחה של ההכרעה לא נגזר מהנקודה בה עומדת ההלכה אלה מתוך השקפת העולם שלהם".
המושב הראשון של הכנס דן בסוגיה מתוך נקודת מבט הלכתית. בדיון השתתפו מלבד הרב נגארי ופרופ' הלברטל, גם הרב דוד ביגמן ופרופ' תמר רוס.
"כשהוקמה המדינה כתב הרב הראשי הרב הרצוג שמדינת ישראל כמדינה דמוקרטית לא יכולה שלא לאפשר למיעוטים לגור בארץ ישראל, אך הרב הרצוג ממשיך ואומר דבר חשוב שמעלימים מהציבור", אמר הרב נגארי, "הרב הרצוג כותב שאנחנו ודאי חייבים לאפשר להם לשבת בינינו אך אם הם באים במגמה לרשת אותנו, הוא כותב דבר מדהים, שמי שמוכר בית לאותו נוכרי הרוצה לנשל אותנו מאדמתנו נחשב לבוגד. אנחנו חייבים לבסס את הישיבה שלנו תוך הכרה בזכויות המעוט שגר בישראל".
הרב ביגמן, ראש ישיבת מעלה גלבוע אמר, "כאשר מותחים את הפלפול ההלכתי רחוק מדי מהמקורות ההלכה מאבדת מעוצמתה. ההלכה יכולה לשמש מגדלור כשזה באזור של התחום ההלכתי. אני חושב שהמכתב הוא דוגמא כואבת של מתיחת ההלכה למקום לא ראוי".
פרופ' משה הלברטל תקף גם הוא את מכתב הרבנים ואמר, "השאלה היא מהי מערכת הערכים היהודית שאיתה באים בעלי ההלכה להתמודד. כשרבנים מכריעים בהלכה נראה שכוחה של ההכרעה לא נגזר מהנקודה בה עומדת ההלכה אלה מתוך השקפת העולם שלהם. השאלה היא לא מה ההלכה אלא מי הפוסק. מכתב הרבנים התחיל מהבעיה של סטודנטים ערבים בצפת. הם לא באו לנשל. הם לא חלק מקונספירציה. אם יש מי מהם שעובר על החוק ומעוניין לפגוע בנו ובמדינתנו יש אמצעים אחרים לפעול נגדו".