מצוקה לפני פתרון? ליצמן בכנסת
מצוקה לפני פתרון? ליצמן בכנסתפלאש 90

דיון סוער במצוקת מיטות האשפוז והמחסור בכוח אדם בבתי החולים בישראל התקיים היום בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות ח"כ חיים כץ (ליכוד).

ח"כ כץ קרא למשרד האוצר לקיים משא ומתן ענייני עם אחיות בתי החולים אשר פתחו הבוקר בצעדי מחאה: "יש לנהוג בחמלה וברגישות ולא להסתכל רק על כסף. גם האחיות צריכות להבין שאין אפשרות להגביל את מספר החולים, גם אם הם נאלצים לשכב כרגע במסדרון, ואני ממליץ להן למתן את העיצומים אם יתרשמו שיש נכונות מצד האוצר להגיע לפתרון אמיתי ויחד עם זאת, לא לאוצר לנצל את הרחמנות שבהן".

סגן הממונה על התקציבים באוצר, משה ברסימנטוב הודיע ש"נחזור למשא ומתן עם האחיות מיד בתום הדיון. הפערים ניתנים לגישור. נוסיף תקנים אם צריך, ואני מקווה שכבר במהלך היום נודיע שנמצא פתרון".

סגן שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) הוסיף ואמר כי "לא נוכל להגיע לפתרון בזבנג וגמרנו. אנחנו צריכים להדביק פער של עשר שנים. הגענו להסכם על הוספת כאלף מיטות בשש השנים הקרובות. הנהלת המשרד היא שתחליט לאן ילכו המיטות. נשים דגש על אזורי הפריפריה ועל חדרי מיון. בנוסף, צפוי הסכם בקרוב על הוספת תקנים של רופאים ואחיות".

מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, הוסיף על הדברים ואמר כי "ייתכן שקיימים כשלים בבתי החולים עצמם, לגבי תזמון ואופן שחרור המאושפזים. בכוונתי להעביר בקרוב, אולי עוד היום, מגבלת תפוסת מיטות לבתי החולים ולבקש ממנהלי בתי החולים להפעיל שיקול דעת לגבי שחרורים. לא היה לי מספיק אומץ לעשות את זה עד עכשיו".

במהלך הדיון ביקשה חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) לדעת מהם הצעדים המיידיים הנוספים שניתן לעשות, על מנת להקל על מצוקת בתי החולים. לוי-אבקסיס הציעה להקים מערך מיון קדמי וכן להקפיד עם מנהלי בתי החולים על הפניית תקציבים עבור תקני כוח אדם, מבלי להסב אותם לצרכים אחרים.  ד"ר גמזו העיד כי אכן הוסבו עשרות תקנים של אחיות עבור תפקידים אחרים בבתי החולים.

יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן: "המאושפזים שוכבים ליד חדרי השירותים, גבר ליד אישה, נאלצים לעשות את צרכיהם בפרהסיה. אנחנו זקוקים לפתרונות מיידיים. מה תגידו לחולים – נעשה לכם החייאה בעוד שלוש שנים? אין ספק, החולה המת הוא החולה הכי זול".