השיבה לירושלים יצרה מחלוקות מהותיות בתוך העם היהודי אודות צביונה של העיר ומעמדה המדיני. השנה, מעט לפני יום ירושלים, ביקשו בתנועת אשכול ובמרכז בגין לקיים דיון בנושא בהשתתפות:  פרופ' אסא כשר, מר אופיר פינס, מר מוטי שקלאר והרב רא"ם הכהן. המשתתפים דנו ושאלו: על מה אנו מסכימים ובמה אנו חולקים בנוגע לעיר ירושלים?

מה מקומה בזהות היהודית שלנו?



כמאה צעירים וצעירות מרחבי העיר השתתפו בדיון המיוחד אשר איחד בעלי דעות שונות, אך באו ביחד לצורך דיאלוג פורה.



פרופ' אסא כשר טען כי בירושלים צריך להיות רוב מכריע ודומיננטי של יהודים, "לצד הצורך הדמוקרטי להעניק זכויות שוות למגוון האנשים השונים הגרים בה" אמר. עוד טען כשר כי "יש צורך להעניק אוטונומיה תרבותית למי שחפץ בכך, גם למאה שערים וגם לשכונת רחביה כשכונה חילונית-הומניסטית. מי שרוצה להיות חלק ממדינת לאום אחרת, לאחר הסדר שבו תוקם מדינה 'שכנה' פלשתינית, יוכל להיות חלק ממדינה זו. כשר אף טען כי בעיניו ההכרה בזכות קיומה של מדינה פלשתינית מופיעה במגילת העצמאות.  "בכל עם ועם" זה גם העם הפלשתיני, כדבריו.



הרב רא"ם הכהן, ראש ישיבת עתניאל אמר כי "היום בהר הבית הפלשתינים משמידים את כל המציאות הארכיאולוגית של עם ישראל, משום שהם אינם מקבלים את ברית הייעוד של עם ישראל. התעלמות מהעניין הזה היא אחיזת עיניים".



ח"כ לשעבר אופיר פינס ציין כי "בירושלים, אפילו לפנות את הזבל זה עניין לאומי, כל סוגיה בירושלים היא סוגיה לאומית וגדולה, גם נושאים פשוטים." עוד אמר פינס כי "ירושלים אוחדה לפני 44 שנים, אבל היא לא עיר מאוחדת. איזה מן איחוד זה? אנחנו לא מסתובבים במאה שערים. וכשיוצא לי להסתובב שם, אני רואה את השלטים נגד הציונים ונגד החילונים. אין איחוד באמת". פינס סיכם את דבריו באומרו כי "העובדה היא שאזרחי ישראל לא מרגישים מספיק זהות עם עיר הבירה שלהם".



מוטי שקלאר, מנכ"ל רשות השידור התייחס לנושא הקרובים לליבו: מיקומם של רשתות השידור, "משום מה, כל שוחרי החוק שכחו שהחוק דורש מערוץ 2 וערוץ 10 לעבור לירושלים. אם הם היו בירושלים, זה היה יוצר את התודעה היותר ערכית ותרבותית, והתקשורת הייתה אחרת".



הערב התקיים בחסות תנועת אשכול, מרכז מורשת מנחם בגין, אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית וארגון צעירים במרכז.