דולרים
דולרים

שניים מהבנקים הגדולים ביותר בארצות הברית בתחום האשראי - JP Morgan Chase וה"בנק אוף אמריקה", מקלים בשקט את תנאי ההלוואות עבור עשרות אלפי לקוחות שלא ביקשו עזרה, אך הבנק סיווג אותם כלקוחות העלולים להיות בקטגוריית סיכון. כך מדווח הטיימס.

הלקוחות המדוברים מקבלים מכתבים לבתיהם על כך שהבנק מקטין את חובם. מדובר על לקוחות שלקחו הלוואות משכנתא בתנאי ריבית משתנה, כאשר הריביות משתנות בטווח הקצר. הלוואות אלו היו פופולאריות ביותר בשלב האחרון של בועת הנדל"ן, אך כעת הבנקים רואים בהלוואות אלו פוטנציאל לבעיות עתידיות.

כל המקרים שנבחרו על ידי הבנקים היו כאילו שבהם הלווים הגיעו למצב של חוב הגדול משווי הבית שלהם. במצב זה נמנעות עסקאות של מכירות דירות כאילו ומעבר למקומות עבודה טובים יותר עקב אי היכולת לשלם את תשלומי הבית.

כלכלנים רבים מעריכים כי מדובר בבעיה חמורה והפתרון שבו נוקטים הבנקים עשוי להזרים ניצוץ חיובי של התאוששות לכל שוק הנדל"ן.

אחת הלקוחות שחוב של 150,000$ נמחק לה מהמשכנתא אמרה: "תמיד חשבתי לעצמי למה דווקא אילו שמשלמים הכול בזמן לא מקבלים על כך פרס, והנה עכשיו קיבלתי!".

הבנקים מציעים לחלק מהלקוחות גם אפשרויות להפסיק את תשלומי המשכנתא לזמן מסוים על מנת לצבור הון עצמי, וכל התשלומים שבינתיים לא משולמים מתווספים לקרן ההלוואה, או שניתנת להם אפשרות למיחזור ההלוואה הקיימת לסוג הלוואה יציבה יותר, או פריסה על מספר שנים גדול יותר.

הבנקים הגדולים בארצות הברית דנים כיום עם ממשל אובאמה בנוגע להטבות הניתנות לבעלי המשכנתאות, מחיקת חובות קיימים, ולמי מגיעה בדיוק ההטבה. הבנקים טוענים כי כל ההטבות שהוצעו על ידם, למעט מחיקת החובות, משאירים את הצרכן המשלם בהרגשה שהוא אינו פראייר.

הבנקים הגדולים נקנסו בחודש שעבר על ידי המחוקק לאחר שלא פעלו די כדי למנוע מלקוחות להגיע לפשיטת רגל ולא פרסו להם את ההלוואות בצורה מושכלת.