בית משפט. אילוסטרציה
בית משפט. אילוסטרציהפלאש 90

ועדת השרים אישרה היום (ראשון) את הצעת חוק בוררות חובה, הבאה כחלק מהמאמץ הרב להקלת העומס על בתי המשפט. על המערכת השיפוטית במדינת ישראל מוטל נטל שיפוטי כבד ובלתי רגיל בהשוואה למערכות שיפוטיות בעולם. נטל זה גורם להתמשכות חריגה של הליכים ולעומסים קשים המשליכים בראש ובראשונה על זכויות המתדיינים.

שר המשפטים, יעקב נאמן, בשיתוף היועץ המשפטי לממשלה הציעו כי על-פי המתווה בהצעת החוק יוסמכו נשיא בית משפט שלום או סגנו, להורות בתנאים מוגדרים ובלא צורך בהסכמת בעלי הדין, על בירורה של תובענה אזרחית שהוגשה לאותו בית משפט בפני בורר לפי הוראות ההסדר המוצע.

בוררות החובה תתנהל בהתאם לדין המהותי ולדיני הראיות אף שלא בהכרח בהתאם לסדרי הדין החלים בבית המשפט וכי יחולו עליה הוראות שונות של חוק הבוררות. הבוררות תנוהל כאמור על-ידי עורך דין בעל ניסיון מקצועי בעריכת דין המכשירו להתמנות לשופט בית משפט מחוזי שייוחד לעסוק בבוררות ואשר נתקיימו בו גם תנאי כשירות נוספים שקובעת ההצעה. פסק הבוררות יהיה טעון אישור בית המשפט ובמקביל יהיה נתון לערעור בזכות לבית המשפט ממנו הועברה התובענה.

שר המשפטים אמר, "הצעת החוק באה כפועל ישיר לעומס הרב בו נמצאת מערכת המשפט בישראל המביא עינוי הדין של האזרחים המבקשים את יומם במשפט. העומס בו נמצאת מערכת המשפט הוא בין הגבוהים בעולם, אנו מקדמים פעולות רבות העתידות להקל עומס זה. חוק בוררות חובה הינו מהלך אותו מקדם משרד המשפטים אשר יביא להקלה משמעותית ביותר".