העיתונות הפיננסית והכלכלית מתחילה להכנע לתחושה ברורה של אסון המתקרב ובא. השבועון האנגלי היוקרתי (בצדק או שלא בצדק) The Economist פרסם מאמרים מאוד קודרים ובהם הוא צופה התמוטטות אפשרית של גוש האירו, ואולי של האיחוד כולו בטווח של שבועות בלבד, אם משהו מאוד דרמטי לא קורה מיד, כמו הזרמה מסיבית של כסף על ידי הבנק המרכזי האירופי.
לעניות דעתי, עצם העלאת רעיון מופרך שכזה (הרי ניסו בארה"ב וזה לא עבד לאורך זמן. לכל היותר, זה ייתן אוויר לנשימה לתקופה קצרה ורק יחמיר את הבעיות לטווח הארוך) מראה על פשיטת הרגל האינטלקטואלית של אותו עיתון, שופרו ההיסטורי (מאז המאה ה -19) של כלכלת השוק החופשי, אבל נניח לזה.
בכל אופן, רואים עוד ועוד בעיות. בימים האחרונים, אפילו התשואות של האג"חים הגרמנים, שנחשבו עד לפני שבוע למפלט בטוח, התחילו לעלות. זה עדיין לא נורא, משום שמדובר על עליית תשואות של פחות מחצי-אחוז מנקודת פתיחה מאוד נמוכה, אבל צריך לשים לב לתזמון של אותה עלייה. היא באה בעקבות דיבורים על מה שנקרה "euro-bonds", כלומר אג"חים של כל אזור גוש האירו. הרעיון האווילי הזה אומר שבמקום להנפיק אג"חים ברמה של המדינה, הממשלות ינפיקו אג"חים ברמה של הגוש כולו. במילים אחרות, מדובר על הפיכת החוב של המדינות הבודדות לחוב כללי של כל האיחוד, כאשר הפרוש המעשי הוא העמסת החוב של המדינות הנחשלות על כתפי המדינות בעלות האחריות, ובראשן גרמניה. שהגרמנים ישלמו עבוד הספרדים והשאר. צודק, לא כן?
באופן טבעי לחלוטין, דיבורים כאלה נתפסים כהתחלת התהליך שעלול להוביל לפשיטת הרגל גם של גרמניה, וזה מה שהשוק שידר על ידי אותה עליית תשואות, שהדגימה שגם גרמניה עצמה איננה חסינה מפני משבר החוב. אם הממשלה בגרמניה לא תשדר אמינות, היא עלולה להתמודד בקרוב מאוד עם בעיות דומות לאלו של ממשלות איטליה, ספרד ומדינות אחרות.
דרך אגב, בימים האחרונים היו הנפקות של אג"ח, גם של ספרד, של איטליה ושל גרמניה. ספרד ואיטליה אמנם הצליחו לגייס את הסכום הנדרש, אבל בתשואות מאוד גבוהות, מעל ל- 6%, למרות שדובר על אג"חים לטווח קצר של חודשים בלבד. ברור לכולם שלא ניתן יהיה למדינות אלו למחזר חוב בהיקף גדול בתשואות אלו. זה יוביל להתמוטטות כלכלית, במוקדם או במאוחר.
ממשלת גרמניה, לעומת זאת, כשלה בניסיונה לגייס כסף. השוק פשוט סגור בפניה. אנשים לא רוצים להלוות לה יותר, בוודאי לא בתנאים שהיא הציעה. בקיצור, כל זה נראה רע, רע, רע, ועוד רע.
לעומת זאת, ראוי לעמוד על מה שקורה בשוויץ. שמה, התשואה לאג"ח ל- 10 שנים הגיעה ל... 0.82%!!! בקיצור, כלום. אנשים מוכנים להחזיק אג"חים של ממשלת שוויץ כמעט בלי תשואה בכלל, מרוב שזה נתפס כנכס בטוח ללא סיכון. האם זה קשור לזה שלשוויץ יש חוב חיצוני של רק כ- 36% מהתל"ג? והאם זה לא קשור לזה שאזרחי שוויץ הצביעו במשאל עם בשנת 2001 על כך שאסור למדינה השוויצרית לקיים גרעונות? אכן, מאז כניסת החוק לתוקפו בשנת 2003, החוב החיצוני של שוויץ רק הולך וקטן, התשואה על האג"ח יורדת ואיתה עלות שרות החוב של שוויץ, שירדה למעט מאוד, מה שכמובן מאפשר לשוויץ לעשות דברים יותר משמעותיים עם כסף האזרחים מאשר לשלם ריביות על האובדראפט שלה. למשל, לקצץ במיסים.
שוויץ, להבדיל ממדינות אחרות שהתעוררו כאשר היה מאוחר מידי, התעוררה בזמן ובכך מנעה מעצמה כניסה למשבר החוב שפוקד את אירופה. אם מדינת ישראל לא תכנע ללחץ הפופוליסטי של המחאה החברתית ותשכיל לשמור על אחריות פיסקלית ולאמץ עכשיו, כאשר מצבנו טוב יחסית, את החוק השוויצרי, או גירסה הדומה לו, אנחנו נקצור מזה פרות רבים בשנים הקרובות.
אחרת, אנחנו עלולים לשלם על זה ביוקר בעתיד הלא רחוק.