ישלמו יותר בירדן
ישלמו יותר בירדןפלאש 90

האם גם היציבות השלטונית בירדן נמצאת על בלימה. ממאמר שמפרסם ד"ר עודד ערן ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, נראה שרוחות המהפכה המזרח תיכונית לא פוסחות על הממלכה ההאשמית.



ד"ר ערן קובע כי "בחודשים הקרובים מצפה למלך עבדאללה השני המבחן המורכב ביותר שלו, בוודאי הקשה ביותר מאז ירש את אביו לפני כשלוש עשרה שנה". לטעמו ההתמודדויות הן בתוך הממלכה פנימה והן לאורך גבולותיה עם שלוש מתוך המדינות השכנות לה, "טומנות בחובן השלכות מרחיקות לכת על האזור באופן כללי ועל יציבותה של ירדן בפרט".



בעוד המלך הירדני מנסה לשוות לשלטונו ארשת יציבה, הרי שד"ר ערן קובע כי האופוזיציה הירדנית "הן זו של האחים המוסלמים והן זו שמקורה בשבטים ובעיירות הדרומיים הנאמנים לכאורה לשלטון - רוחשת ותוססת".



להערכתו נסיגתה הסופית של ארה"ב מעיראק עלולה לגרום לאנרכיה במדינה זו, ואנרכיה זו עשויה להוביל להגברה משמעותית של זרם הפליטים מעיראק לירדן. ערן מציין כי למעלה מחצי מיליון איש ברחו לירדן בעקבות פלישתה של ארצות הברית לעיראק בשנת 2003, וגרמו בכך להתחזקות הלחצים האינפלציוניים. עוד הוא מציין כי המתח הנמשך בין הסונים לשיעים עלול למשוך את ירדן לעימות בניגוד לרצונה, כפי שארע בשנת 2005, כשמחבל מתאבד ירדני הרג 127 עיראקים, שיעים ברובם, בהילה, כ- 100 ק"מ דרומית לבגדד.



ד"ר ערן מפרט ומתייחס גם לאיום מכיוונה של סוריה על ירדן. להערכתו רעידת אדמה פוליטי ושלטונית בסוריה עשויה להוביל גם היא לארצו זרם פליטים עצום ובלתי רצוי. לדבריו "ההתקוממות בסוריה הציבה אתגר חדש עבור המשטר הירדני. במשך עשורים, המלך חוסיין התייחס לדמשק ולמנהיגיה, בפרט לחאפז אל-אסד, בחשדנות רבה. חששותיו לא היו בלתי מוצדקים, בפרט בהתחשב במודעותו לתכסיסי המשטר הסורי עצמו, ולאלה של שחקנים אחרים שמצאו מקלט בדמשק. עם זאת, היחסים נותרו "תקינים", והמנהיגים הנוכחיים הצליחו אפילו לרככם. אך ההתקוממות בסוריה עוררה שוב את החשש הירדני התמידי מפני הפיכתה לחוף מבטחים עבור הנמלטים מאכזריות הממשל הסורי הנוכחי, ועבור אלה הצפויים להימלט, בפרט המיעוט העלוואי, במקרה שהמשטר יוחלף בידי ממשלה בעלת רוב סוני. כמה אלפי סורים כבר חצו את הגבול, אף על פי שהצבא הירדני תגבר את פריסתו באזור".



מוסיף ד"ר ערן ומציין את דאגתו של המלך הירדני משיתוף פעולה בין האחים המוסלמים בארצו לבין מקביליהם הסורים. עבדאללה חושש מחבירת כוחות שתוביל להפיכה בממלכתו. "צל הרפאים של שיתוף הפעולה בין האחים המוסלמים בירדן לבין האחים המוסלמים בסוריה מעלה, ללא ספק, חששות בארמון הירדני", הוא כותב.



וגם הזירה הפלשתינית מטרידה מאוד את עבדאללה. ד"ר ערן קובע כי המלך הירדני חושש מאוד מחידוש פעילותם בשטחי יו"ש. אינתיפאדה נוספת ביו"ש עשויה להוביל גם היא לבריחה של פלשתינים רבים לשטחי ממלכתו. "אין ספק כי החשש בירדן מפני גל נוסף של פלשתינים הנמלטים מאימת אנתיפאדה שלישית, בנוסף לחששות מפני גל של פליטים סורים ועיראקים, מדיר שינה מהשלטון בעמאן". זו להערכתו הסיבה למעורבותו המואצת של המלך הירדני בסוגיות הפלשתיניות הפנימיות. עבדאללה שואף ליציבות ושקט בזירה הפלשתינית