"מתוך שישים מיליארד שקלים שהביטוח הלאומי משלם לזכאים, שלושה מיליארד ניתנים לאזרחים שדיווחו דיווח שגוי ביודעין ושלא ביודעין" , כך העריך הבוקר דב בארי, נציג משרד האוצר בדיון של ועדת החוקה הבוקר.

בארי אמר את הדברים בדיון בעניין בקשת הביטוח הלאומי להחמיר את הקנסות על מקבלי גמלה אשר לא עדכנו את פרטיהם כנדרש, הצהירו הצהרה כוזבת או העלימו מידע מהביטוח הלאומי. על פי התקנות החדשות ייקנס מקבל הגמלה בסכום של עד 1,500 שקלים, זאת בנוסף להחזרת כל הסכום שהתקבל שלא כדין בתוספת  חמישים אחוזים מאותו מהסכום.

נציגי האוצר והביטוח הלאומי הדגישו בדיון כי העלאת הקנסות נדרשת לא רק "משום הסכום הגבוה שהמדינה משלמת שלא כדין ושלא לצורך, אלא גם כדי להרתיע אחרים מלנסות ולקחת מהקופה הציבורית שכולנו משלמים לה".

יו"ר הועדה ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) ענה לדברים כי הוא "תומך בהעלאת הקנסות לאותם אלה המנסים לרמות את הביטוח הלאומי, אך לא ייתכן כי אותו שיעור קנס יינתן למי ששגה ברישום כתובת או לא עדכן אותה בזמן". ח"כ רותם הוסיף כי על הביטוח הלאומי לדרוש בעצמו מידי חצי שנה מהזכאים לעדכן את פרטיהם, אחרת לא ניתן לקבוע כי הם העלימו מידע בזדון.

ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) ענה אף הוא לנציגי הביטוח הלאומי "את הזכאים כגון הורים לילדים נכים שמתמודדים עם הקשיים יום יום, אתם מעבירים מסכת של קשיים וגוררים אותם מוועדה לוועדה על מנת לקבל קצבה, אבל ברגע שפרט אחד לא נכון בטופס הבקשה אתם מבקשים לקחת מהם את המגיע מהם, ואף להטיל עליהם קנס גבוה".

ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס) הביע תרעומות על כך שהטפסים אינם מותאמים לדוברי שפות, והדבר יכול ליצור אצלם טעויות ברישום הפרטים.

הוועדה לא אישרה את התקנות ויו"ר הועדה ביקש מנציגי הביטוח הלאומי והאוצר להציג בדיון הבא נתונים מדייקים יותר על גובה הסכומים שניתנים לאזרחים שלא כדין.