בטקס יום הזיכרון הבינלאומי לשואה ו-70 שנה לטבח באבי יאר שנערך אמש (רביעי) במטה האומות המאוחדות בניו יורק, בהשתתפות כ-600 יהודים דוברי רוסית וניצולי שואה מארה"ב, הוכרז לראשונה על ארגון יהודי עולמי חדש - 'הפורום העולמי של יהודים דוברי רוסית'.

על הקמת הארגון החדש הכריז אלכסנדר לוין, נשיא הקהילה היהודית של קייב ויו"ר שותף בקרן באבי יאר, שישמש כנשיא הפורום.  "אני מתכבד להכריז היום שאנחנו, יהודים דוברי רוסית מכל קצוות תבל, החלטנו להקים ארגון-גג חדש שנקרא 'הפורום העולמי של יהודים דוברי רוסית'", אמר לוין היום במטה האומות המאוחדות בניו יורק.

"'הפורום העולמי של יהודים דוברי רוסית' ישמש כגשר בין מזרח למערב, ויפעל לפתוח ערוץ חדש מול רוסיה ומדינות נוספות כדי להשפיע על מדיניותן כלפי איראן. מטרתנו היא לשמור על השלום ולהגן על מדינת ישראל, מדינת העם היהודי, ובעיקר כדי להציל את כולנו מהשואה הבאה", ציין.

אירוע הזיכרון נערך ביוזמת הפורום האמריקאי של יהודים דוברי רוסית ובתמיכת המשלחת לאו"ם של ממשלת אוקראינה וישראל.

בין המשתתפים המרכזיים באירוע: שגריר אוקראינה לאו"ם יורי סרגייב, שגריר ישראל לאו"ם רון פרושאור, ראש הוועד היהודי-אמריקאי דיוויד האריס, סגן יו"ר ועידת הנשיאים מלקולם הונליין, ומנהיגים יהודים נוספים מרחבי העולם. בטקס גם נשא דברים תת מזכ"ל האו"ם קיוטקה אקסאקה.

בנאומו, הזכיר לוין את טבח בבאי יאר ואת ועידת ואנזה שהתקיימה בדיוק לפני 70 שנה, והסביר שהפורום העולמי החדש נועד להתמודד עם כל גירסה מודרנית של אנטישמיות, שנאת זרים או הכחשת שואה.

בהקשר זה, הוא העלה את הדאגה הגוברת בעולם מההתחמשות הגרעינית האיראנית:  "בזמן שאני עומד כאן על הבמה הזאת, אני מזכיר לכולנו שיש כיום מדינה חברה באו"ם שחותרת להשיג נשק גרעיני בשעה שהנשיא שלה חוזר ומכריז בפני העולם ובלי להניד עפעף שהשואה היא הונאה. אנחנו, יהודים דוברי רוסית מכל קצוות תבל, נכונים לפעול היום יחדיו נגד ההתחמשות הגרעינית של איראן. לא ניתן שתהיה שואה נוספת", ציין לוין.