הכנסת ספר תורה בבסיס
הכנסת ספר תורה בבסיסנחשון פיליפסון, וידאו אדן

במקום לגנוז ספרי תורה פסולים השתמשו אנשי הרבנות הצבאית בהם להקמת מאגר ענק ליריעות קלף חלופיות. כך מדווח העיתון הצבאי "במחנה". 

כעת, בכל פעם שספר תורה מתבלה – הקלפים הפגומים שבו מוחלפים ביריעה מהמאגר. כיום נמצאים ברשות צה"ל כ 1,100 ספרי תורה. תנאי ההחזקה של ספרי התורה בצבא אינם אופטימאליים והם נמצאים לעתים עם הלוחמים בשטח או מועברים ממקום למקום.

בכל שנה כ 350 מהספרים, העשויים מכ – 60 יריעות קלף כל אחד נפגמים באופן שפוסל אותם בשימוש על פי ההלכה. כל ספר שנפסל ברמה שאינו מאפשר תיקון קל של סופר סת"ם עובר לתהליך של גניזה. "כשנפסלת יריעה אחת אפשר להביא את הספר לתיקון אצל סופר סת"ם, אך כשמדובר בכמות של עשר יריעות התיקון אינו רווחי ומעבירים את הספר לגניזה", הסביר רס"ל יעקב דרוקמן האחראי על הגהת הסת"ם ברבנות הצבאית.

ברבנות הצבאית כחלק מהוראות הרבצ"ר פרץ להביא ליעילות בניהול הכלכלי ולחיסכון ממשי בהתנהלות השוטפת של החיל בנוגע לציוד הדת בצבא עלה רעיון מקורי לחסוך באמצעות הספרים הפסולים. היומה הביאה לכך שנפתח לפני כשנתיים מאגר של ספרים שנפסלו לחלוטין, מהם מפרידים את יריעות הקלף שעוד ניתנות לשימוש.

בעבודת ידיים מדוקדקת מתאימים אנשי הרבנות את היריעות החלופיות בספרי התורה הפגומים ובכך ספרים שעמדו בפני גניזה עוברים 'שיפצור' ו'מוחזרים לשירות' -שימוש ביחידות. כעת המאגר כבר מבוסס דיו כדי לספק מענה לתיקון ספרים, דבר שהביא בשנתיים האחרונות לחיסכון כספי רב.

מחיר מינימאלי לספר תורה מעורך בעשרות אלפי שקלים ולפחות חמישה עשר ספרי תורה הוחזרו לשירות בעקבות המאגר שהוקם.