ספינת המרמרה
ספינת המרמרהדובר משרד הביטחון

תת אלוף במיל', אמציה חן (פצי), אומר בראיון לערוץ 7, שדו"ח המבקר על התנהלות הדרג המדיני בפרשת המשט התורכי לעזה, החטיא את המטרה,

הוא סבור כי "מבקר המדינה הוא אדם הגון וישר, אבל כמו כל הממסד הצבאי והאזרחי הוא שבוי בתפיסת עולם שבוחנת אירועים בצורה שגויה, ומזהה לקחים שאינם נכונים, כך גם עלול לקרות בדו"ח הצפוי בעניין אסון הכרמל".

פצי קובע, כי המבקר טיפל באופן קוסמטי בקליפת האירוע ונרתע מכניסה מובנית, לעומק ואיתור הסיבות האמיתיות, "הייתה כאן קריאת קרב שגויה וביצוע סופר רשלני בטיפול בכלי השייט התורכי, של המפקדים בשטח. עוד כשמהמסוקים היו מעל הספינה, היה אפשר בקלות רבה לקבל החלטה, שכתוצאה מגודש האנשים בסיפון, צריך לשנות את אורח הפעולה, ובמקום לשלשל חיילים להמון הזועם, לשטוף למשל את הסיפון במים. היו כאן שגיאות ברמה הטקטית הנמוכה ביותר, שהיו להם השלכות אסטרטגיות כבדות".

לדבריו, הטענה שיש קשר בין קבלת ההחלטות בדרג המדיני, לביצוע הכושל, היא מגוחכת, "לקשור את השגיאה הנמהרת, שבגינה נפגעו חיילינו ונהרגו חלק מהפורעים, למל"ל או לתהליך קבלת ההחלטות, נו באמת. הרי בכל מלחמה יש עשרות אם לא מאות אירועים, ובוודאי עכשיו לאור מלחמת הטילים הטקטית, האם ראש הממשלה יכול להתעסק בכל בעיה ובעיה".

"אולי זה לא בסדר שהרמטכ"ל לא היה בבור, אבל הייתה כאן  משימה לסרן. חיל הים בנוי לטפל בהרבה יותר פעולות בו זמנית מאשר בבעיה כזאת, שאמורה להיפתר במקסימום החלטה של רב סרן".

פצי קובע, שמרוב ועדות חקירה שקמות כאן בכל שני וחמישי, המפקדים בשטח חוששים לקבל החלטות, "אני מתחיל לחשוד, שאם לא היה לכל הלוחמים בשייטת, את כל המסה האדירה של המנהלים בדרגות של ראש ממשלה ושר בטחון, הם היו מקבלים את ההחלטה הנכונה. הטירוף הלאומי של ועדות חקירה ומבקר מדינה, והחשש להיפגע, גורמים למקבלי ההחלטות בשטח, לא להחליט. המערכת ההירארכיונית אצלנו נשברה, והתוצאה היא שמפקדים שכשירים ומוסמכים לבצע דברים ברמה הטקטית, לא מתפקדים".

לדבריו, לב ליבה של הבעייה שמאפיינת את הכישלונות בקרבות רבים, ובחלק מהמלחמות הוא הפער גדול בין התכניות לביצוע, "צריכים לצמצם את הפער מהתכנון לביצוע, הפער הזה הוא בלתי נסבל. זה התבטא בששת הימים, במלחמת יום הכיפורים ושלום הגליל, אף יחידה לא עמדה בלוחות הזמנים".

"היכולות של הצבא נמדדות היום בהכשרה באימונים, אבל מערכת האימונים נשענת על שיטות מיושנות של הפלמ"ח ותרבות הסמוך. הכול עובד בשיטת האלתור וזה בעוכרינו, זאת גם הסיבה שהמנהיגים מקבלים מידע מוטעה שלא תואם את המציאות בשטח. כבר הגשתי למטכ"ל תכנית לשינוי מבנה האימונים, תכנית שטרם התקבלה".