
שגריר ארצות הברית בישראל לשעבר, דניס רוס, דיבר במליאת "האסטרטגיה של המחר" בוועידת הנשיא, והציג מתכון חדש לפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני.
רוס התייחס לטלטלות במזרח התיכון וקבע כי "זאת הפעם הראשונה במזרח התיכון שאנשים רואים עצמם כאזרחים, הם רואים עצמם כקול. מובארק יצר מציאות שבה הוא יהיה האפשרות היחידה לשלטון. הוא מנע מאנשים ראויים להתפתח כדי שלא יהוו איום עליו".
"זו לא הפתעה שכוחות אסלאמיסטים עולים במצרים, אלא שאנחנו רק בהתחלה, בפרק ראשון מתוך עשרים. אולי האחים המוסלמים ינסו לעצב את העתיד של מצרים בנרטיב של אשמה. יאשימו את ארה"ב או ישראל בבעיות הפנימיות במצרים. לנו יש אינטרס להדגיש לאחים המוסלמים שהם צריכים לבנות את המדינה המצרית ולהבין שיצטרכו עזרה מבחוץ. ואם הם רוצים עזרה חיצונית, הם יצטרכו לנהוג לפי הכללים הבינלאומיים – ולדוגמא לשמור על השלום בין ישראל ומצרים. כמו כן, סיני לא יכולה להמשיך להיות שטח הפקר. בנוסף, הם צריכים לשמור על זכויות מיעוטים, כולל מיעוט שמונה 50% מהאוכלוסייה – הנשים, ולייצר מרחב שיצמיח תחרות פוליטית. הנחיצות בסיוע חיצוני, כדי לבנות את מצרים מחדש, יכולה להשפיע על התנהגות האחים המוסלמים. זה לא יהיה קל".
"זה נכון כשהתמורות בעולם הערבי מדאיגות, וכמובן יש את האיום האיראני שמצדיק דאגה ישראלית. צריך למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני והדרך היחידה והיעילה ביותר היא דיפלומטיה, לא רק סנקציות כלכליות. חשוב להבהיר לאיראנים שאנחנו לא מפחדים מכישלון הדיפלומטיה, ומי שישלם את המחיר היקר ביותר לכישלון כזה זו איראן", אמר רוס אך עם זאת הוסיף וקבע כי "אין פתרון צבאי לגרעין האיראני. זה יכול לעכב את הפיתוח אך לא לעצור אותו. גם לאחר מהלך צבאי, עדיין נצטרך להמשיך להפעיל לחץ על איראן כדי למנוע ממנה להתקדם עם הפיתוח. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו מה היא האסטרטגיה שעל פיה נפעל לאחר המהלך הצבאי. לכן, הסיכוי הטוב ביותר לפתרון בנושא האיראני הוא דיפלומטיה".
בהתייחסו לזירה הסורית אמר רוס: "אנחנו מאוד מודאגים ממה שקורה בסוריה, זה לא רק ההרס והמוות, זה גם האיום שסוריה תמשיך להיות בעלת שלטון מרכזי מוחלש".
התמקדות מיוחדת העניק רוס לסוגיית המו"מ הישראלי פלשתיני ואמר: "אני גם חושב על נושא השלום. צריך לזכור שהנושא הישראלי – פלסטיני לא יעלם. נתניהו הבהיר בעבר שישראל לא רוצה לשלוט על הפלסטינים, ושזה אינטרס ישראלי להגיע לפתרון ולא "טובה לפלסטינים".וכמובן, צריך להתמודד עם העניין הדמוגרפי ולהבין את ההקשר שלו. הבעיה היא שהצדדים איבדו את האמונה. יש אובדן אמונה מוחלטת בין שני הצדדים. הפלסטינים לא מאמינים שהישראלים מחויבים לשתי מדינות לשני עמים, וגם הישראלים לא מאמינים שהפלסטינים מחויבים לכך. אנחנו צריכים לשנות את הדינאמיקה ולהשיב את האמונה. כשאובדת אמונה צריך להשיבה. משהו חייב להיעשות".
בהמשך דבריו הציג רוס שורת צעדים שצריכה לטעמו ישראל לבצע ולעומתה שורת צעדים שעל הפלשתינים לבצע כדי לשקם את הסיכוי להליך מדיני. הצעדים שלטעמו על ישראל לבצע הם "1. להכריז שישראל מוכנה להציע פיצוי למתנחלים שיתפנו מרצון מהגדה המערבית. 2. התחלת בנייה מאסיבית בנגב ובגליל, שיהיו אופציה למעבר של מפונים. 3. להפסיק בנייה רחבה מחוץ לתחומי הקו הירוק. 4. לאפשר לפלסטינים גישה רחבה יותר לפיתוח הכלכלה הפלסטינית".
שורת הצעדים שלטעמו של רוס על הפלשתינים לבצע היא "1. ראשית הם צריכים לשים את ישראל על המפה בספרי הלימוד ובמפות הפלסטיניות. כיום ישראל לא מופיעה שם, וכששאלתי על כך את הפלסטינים, הם טענו שהם פשוט לא יודעים מה יהיו הגבולות העתידיים. אז עניתי – פשוט שימו את ישראל על המפות שלכם עם הגבולות שאתם רוצים. 2. הפלסטינים צריכים לדבר על שתי מדינות לשני עמים 3. הפלסטינים צריכים לדבר על הזיקה היהודית לישראל ולירושלים. 4. הגיע הזמן להפסיק להלל פלסטינים שרצחו ישראלים. 5. הגיעה העת שהמנהיגים הפלסטינים יכינו את דעת הקהל שלהם להחלטות קשות – לא רק המנהיגים הישראלים צריכים לעשות את זה. 6. להתחיל לפתח ולבנות בתים לפליטים במחנות הפליטים. אי אפשר להשאיר את תושבי מחנות הפליטים בתנאים האלה. 7. הפלסטינים חייבים להתחיל לבנות את מוסדות המדינה. והכי חשוב, זו בניית מערכת חוק ומשפט", דברי דניס רוס בועידת הנשיאים.
