עדיין על העץ. הזן החדש
עדיין על העץ. הזן החדשמו"פ צפון

עונת קטיף האגסים באזור הגליל והגולן בעיצומה. מבית הקירור הגדול בצפון 'גליל קירור' של החברה לפיתוח הגליל נמסר כי השנה צפוי יבול האגסים להגיע לכ- 30 אלף טון, ששת אלפים טון יותר מאשר בשנה שעברה.

חיים קמין, מנכ"ל 'גליל קירור', המשתייך למפעלי החברה לפיתוח הגליל, אומר כי בשנה שעברה יבול האגסים היה נמוך במיוחד ולארץ יובאו אגסים מאירופה וארצות-הברית על מנת להשלים החסרים בשוק המקומי. השנה, בזכות החורף המוצלח והגשום והטמפרטורות הנוחות יבול האגסים, כמו גם פירות נוספים, גבוה במיוחד.

קמין אומר עוד כי שיווק האגסים לצרכן מתחיל מראשית עונת הקטיף בחודש יולי, חלקו של הפרי מאוסם בקירור מבוקר, טכנולוגיה מתקדמת ששומרת על הפרי במצבו הטרי לאורך זמן רב וישווק לרשתות השיווק והשווקים עד ליוני 2013.

"שיווק האגסים והתפוחים מתאפשר לאורך השנה, בסיוע שיטות קירור וטכנולוגיה מתקדמות המאפשרות את שיווק הפרי באיכות גבוהה עד עשרה חודשים מיום הקטיף. הפרי נשמר טעים וקריספי למאכל ושומר על כל הערכים התזונתיים שלו" אומר קמין.

עוד מוסר קמין, כי בישראל 14,000 דונמים של מטעי אגסים, מרבית המטעים נמצאים בגליל וברמת הגולן, בהם גדלים מעל 90% מיבול האגסים בישראל, שאר המטעים מצויים באזור ירושלים ובנגב. יבול האגס הישראלי מיועד לשוק המקומי בלבד ואין יצוא של אגסים. מחיר ק"ג אגסים לצרכן עומד כיום על 6-12 ₪, כתלות בזן ובגודל הפרי.

יצוין כי בארץ מגוון זני אגסים, כאשר הזן העיקרי והמוביל בשוק הינו "ספדונה" - זן שפותח בספרד. זן נוסף החביב על הישראלים הינו "קוסצ'יה" אשר מוצאו באיטליה, זן צהוב, בעל צורה מאורכת ומתוק. זן שלישי פחות נפוץ ואופייני לתחילת הקיץ- "ג'נטיל". השנה החל משווק בארץ זן חדש של אגס בשם "אטרוסקה" אשר הובא לישראל מדרום-אפריקה, אוקלם וטופח בארץ על ידי יחידת מחקר ופיתוח צפון של החברה לפיתוח הגליל.

זן זה הינו הכלאה בין הזנים קוסצ'יה וג'נטיל והוא מבשיל מוקדם בעונה, לקראת חציו השני של חודש יוני. אגסי האטרוסקה הינם בעלי מראה חיצוני יפה עם "לחי" אדומה, טעימים במיוחד, עסיסיים וחמאתיים ובעלי חיי מדף ארוכים. החל משנת 2008 ניטע זן זה בהיקפים של עשרות דונמים, בעיקר בדרום רמת הגולן וכאמור, החל מעונה זו ישווק בישראל בהיקף מוגבל של כמה עשרות טונות.

מגדלי האגסים ממשיכים ומרעיפים על הפרי שפע של הערכה ושבח: "האגס עשיר באשלגן שנחשב על פי מחקרים אחרונים בעולם כמרכיב חשוב בהשפעה מיטיבה על יתר לחץ דם. כמו כן אגס בינוני השוקל כ-150 גר' מכיל 90 קלוריות ו-2 גר' סיבים תזונתיים ובעיקר סיבים מסיסים המגבירים את תחושת השובע. הוא מכיל גם מגנזיום, ויטמין C, ויטמין A וחומצה פולית".