
בית משפט השלום בתל אביב אישר הסדר טיעון בין נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות שבמשרד המשפטים, לחברת התחבורה הציבורית "קווים".
על פי הסדר הטיעון, חברת קווים הודתה והורשעה בכך שלא הפעילה מערכות כריזה כנדרש והושת עליה קנס בסך של 60,000 ש"ח.
לפני כשנה וחצי הגישה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות כתב אישום נגד חברת התחבורה הציבורית "קווים" בגין אי הפעלת מערכת כריזה פנימית וחיצונית המורה על התחנות בהן נמצאים האוטובוסים וזאת על אף שנדרשה לעשות כן על פי חוק מכוח צו נגישות שהוציאה הנציבות.
החובה להפעיל כריזה חלה על אוטובוסים עירוניים שנרשמו החל משנת 2003 ("אוטובוס נגיש"), בהתאם לדרישות תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (הסדרת נגישות לשירותי תחבורה ציבורית), התשס"ג– 2003.
המשמעות של אי ציות לתקנות היא פגיעה ביכולתם של בעלי מוגבלות לנהל חיי יומיום עצמאיים ויש בכך כדי לפגוע בכבודם ובזכויות האנושיות הבסיסיות שלהם. ההחלטה על הגשת כתב אישום התקבלה בעקבות פיקוחים שערכו מפקחים של נציבות השוויון, מכתבי התראה שנשלחו לחברה וצו נגישות שהוצא. משלא תוקנו הליקויים, הוחלט על הגשת כתב אישום.
במסגרת ההסכם בין הצדדים, אותו אישר בית משפט, התחייבה חברת "קווים" להפעיל מערכות כריזה פנימית וחיצונית אוטומטית בכל האוטובוסים העירוניים המופעלים על ידה. בנוסף, חברת "קווים" התחייבה להעביר אחת לשנתיים השתלמויות בתחום יישומו של חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות לכל נהגיה הפועלים בקווי השירות וכן הדרכה לנהגים חדשים אשר ייקלטו לעבודה בחברה.
אחיה קמארה, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אומר כי "כריזה באוטובוסים מאפשרת לאנשים עם מוגבלות נסיעה עצמאית ומכבדת בתחבורה ציבורית, ללא תלות בזולת. אי הפעלת הכריזה פוגעת ביכולתם של אותם אנשים לקיים חיי יומיום עצמאיים, ולמעשה פוגעת בכבודם ובזכויותיהם הבסיסיות. כשנמצא שחברת קווים אינה מקיימת את דרישות החוק ואינה מפעילה כריזה באוטובוסים הנגישים שברשותה, נקטה הנציבות בצעדים הנדרשים כדי להבטיח את יישום החוק. מן הראוי שהסדרי הנגישות יהיה עניין שבשגרה בישראל, כמו בכל מדינה מתוקנת".