
זהו סיפורו של א', אברך שרצה להתגייס לתותחנים, אבל מצא את עצמו במערבולת של לך-ושוב מול רשויות הצבא.
גם כשסוף סוף הגיע נרגש ליום הגיוס עצמו נאמר לו, ללא סיבה נראית לעין, שהוא חוזר הביתה ולא מגויס. סיפור טרטור עוד לפני הטירונות...
את מסעו אל לשכת הגיוס החל לפני כשישה חודשים כאשר נרשם במשרדי ישיבתו, ישיבת מרכז הרב, לגיוס לתותחנים. כמקובל, העבירה מזכירות הישיבה את שמו יחד עם מועמדים נוספים לגיוס לרשויות הצבא, אך כבר בשלב זה החל העניין להתברר כמורכב מהרגיל.
הוא נקרא למשרדי הישיבה ושם נאמר לו שקיים סימן שאלה כלשהו לגביו וספק אם ניתן יהיה לגייס אותו. כשניסה לברר מדוע נאמר לו שלא ניתן למסור לו פרטים בשל מה שהוגדר כצנעת הפרט.
השיחה במשרד הסתיימה בהמלצה שיפנה בעצמו לרשויות הצבא ויברר את הסוגיה בעצמו. האברך עשה כעצת יועציו ופנה ללשכת הגיוס בירושלים. שם נאמר לו ש"יושבים על התיק שלך".
לשאלתו אם יש משהו חריג שגורם לכך נטען בפניו שמדובר בהליך בירוקרטי רגיל. אלא שההליך נמשך ונמשך עוד ועוד ימים ושבועות ללא מענה שיבהיר לבחור על מה ולמה הוא אינו מגויס לצה"ל. "כשראיתי שהעניינים מתארכים פניתי מספר פעמים רב בעצמי ללשכת הגיוס ירושלים וניסיתי לדבר עם האחראים במדור פרט, אולם איש מהם לא החזיר לי תשובה ולא הסביר לי מה הבעיה. רק אמרו לי שהם מטפלים בתיק שלי והראו לי שהתיקייה שלי נמצאת אצלם על השולחן והם עובדים עליה", הוא מספר.
בהמלצת חבריו פנה הבחור לנציב קבילות החיילים וביקש בירור לנסיבות העיכוב בגיוסו ולסיבה שאיש אינו מסביר לו מה הבעייה. בתוך פחות מיממה צלצל בביתו הטלפון. נציג של נציב קבילות חיילים היה על הקו והבטיח שהם "יבררו מול לשכת הגיוס".
"חשבתי לעצמי מה יכולה להיות הבעיה, לאחר שבהליכי הגיוס בתיכון לא נתקלתי בבעייה כלשהי והדבר היחיד שעלה בדעתי הוא שאולי המשטרה חושדת שהייתי קשור לאירועי חטמ"ר אפרים", הוא מספר ומציין ששבועיים לאחר האירוע ההוא בו התפרצו צעירים לבסיס חטמ"ר אפרים, הוא נעצר ונחקר בפרשה במשך מספר שעות. בחקירתו התנער מכל קשר לאירוע ואף הוכיח בראיות שונות שבאותו יום בו התרחש האירוע היה עסוק בהעברת דירה. החקירה ההיא הסתיימה ללא כתב אישום כלשהו, ובכל זאת בראשו של הבחור עלה חשש שאיפשהו מישהו עדיין חושד בו.
כשעלה חשש שכזה נועץ הבחור עם רב צבאי ובעקבות השיחה אתו שלח מכתב לאחד ממפקדי לשכת הגיוס ובו פירט את חששותיו ואת אירועי חטמ"ר אפרים כפי שהוא מכיר אותם וכפי שנחקרו במשטרה זה מכבר.
שבוע לאחר מחזור הגיוס הקודם הגיעה לביתו של גיבורנו שיחת טלפון מלשכת הגיוס ובה בישרו לו שהעניינים סודרו וצו גיוס ממתין לו. הוא אמנם לא היה באותה העת בירושלים ובכל זאת מיהר להגיע לעיר מתוך תקווה שאולי יספיק להתגייס במחזור זה של גיוס, שכן במשך עשרה ימים לאחר תום מחזור הגיוס ניתן עדיין לשלב בו עוד כמה חריגים.
כשהגיע ללשכת הגיוס התאכזב לגלות שהסאגה עדיין לא הסתיימה. נאמר לו שקראו לו רק כדי לעדכן אותו בדבר תום הטיפול בתיק שלו וכעת הוא רשאי להתגייס, אך מכיוון שכבר הסתיים מחזור הגיוס הנוכחי יידחה גיוסו למחזור הבא, וכעת עליו להתחיל את התהליך מחדש, כלומר להירשם בישיבה לגיוס וכו'.
מספר ימים לאחר מכן זכה לשיחת טלפון נוספת, הפעם מנציבות קבילות החיילים, שבה עודכן גם מהם שהצבא מאשר שיתגייס במועד גיוס הבא.
לפני כחודש וחצי נרשם בשנית לגיוס תותחנים. ליתר ביטחון בירר במזכירות הישיבה אם הייתה בעייה כלשהי בהרשמתו לגיוס. התשובה השלילית עודדה אותו. מאוחר יותר קיבל שיחת טלפון מהצבא והליך הגיוס המחודש נכנס להאצה. נראה היה שהטרטורים מאחוריו.
לפני ימים אחדים, יום לפני תאריך הגיוס שנקבע לו סיפר לגיבורנו חבר שהיה מועמד גם הוא לגיוס, כי נאמר לו להגיע למדור תנועה וממזכירות הישיבה הובהר לו שכדאי לכל המתגייסים להגיע למפגש על מנת לוודא שכל ענייני הגיוס שלהם מסודרים.
הבחור פעל בעצת חברו, הגיע עם שאר המועמדים לגיוס אל הנקודה המדוברת, אך שם הופתע לגלות שהוא כלל לא מופיע ברשימות הגיוס. "שאלתי אותם איך יתכן, הרי כבר קראו לי לבירור תנאי שירות, והם ענו לי שעלי לעלות למדור פרט ולברר את הדברים. במדור פרט טענו שאני לא מופיע ברשימות שהועברו אליהם מטעם מסלול ההסדר ואמרו לי לדבר עם איש הקשר האחראי על הגיוס בישיבה. ניסיתי לטעון שכבר התחיל תהליך הגיוס, אבל הם טענו שאין קשר בין הדברים ואפשר להגיע לבירור תנאי שירות גם זמן רב לפני הגיוס וללא קשר לגיוס", הוא ממשיך ומספר.
כשהגיע לברר את הפרטים במשרדי הישיבה הוצג בפניו הטופס בו רשומים שמות המתגייסים שנשלחו לצבא ובין השמות זיהה גם את שמו.
למרות סימני השאלה שהתרבו החליט, שוב בעצת חברים, להגיע לגבעת התחמושת ככל המתגייסים ולהציג את טופס הישיבה בו הוא רשום כמתגייס. כשהגיע למקום נאמר לו בתוקף שאינו מופיע ברשימת המתגייסים ועליו לגשת ללשכת גיוס.
"הגעתי ללשכת הגיוס ושם טענו שאני מושהה גיוס, ממשרדי הישיבה ערכו בירור מול מיט"ב והם אמרו שמבחינתם יש עיכוב מטעם לשכת הגיוס, אמרו שכתוב להם שיש נגדי הליך פתוח וברגע שיסגרו אותו הם מוכנים לגייס אותי כיון שאני מופיע להם ברשימות, ואפילו אם היום ייסגר ההליך יגייסו אותי כבר היום".
שוב ניסה הבחור לברר במדור פרט שבלשכת הגיוס מדוע לא יוכל להתגייס, ושם נאמר לו שלא יוכלו להשיב לו כי "יש עניינים שהם צריכים לברר". טענותיו שהטיפול בעניינו הסתיים לא הועילו לו. היה שם גם מי שטען שאולי התחדשו דברים...
"ניגשתי למזכיר של סגן מפקד הלשכה ולאחר בירור הוא אמר לי שיש הוראה מהמפקדה להשהות את הליך הגיוס שלי כשהסיבות חסויות", הוא מספר.
גורם בכיר במילואים לקח את פרטיו וערך בירור או שניים ובסופם נאמר לו שקיימת בעיה שהעומד מאחוריה הוא השב"כ ובעקבותיה הוא לא יוכל להתגייס. להערכתו עדיין מדובר באותה חקירה בעקבות אירועי חטמ"ר אפרים. הראיות שהעידו שלא היה לו קשר לאירוע לא הרגיעו שם את האנשים הנכונים, הוא מעריך.
את סיפור הטרטור הלא ברור שחווה הבחור העברנו ללשכת דובר צה"ל לבירור. ביקשנו לברר גם מה הסיבה שבשלה מעוכב גיוסו של הבחור וגם מדוע איש אינו מיידע אותו בעצם קיומה של סיבה שכזו, מדוע לא ניתן להודיע לבחור שלא יגוייס כל עוד יושלם הליך בירור כלשהו, מדוע היה צריך לגרור אותו בלך-ושוב ארוך וסבוך כל כך?
בתגובה לדברים נאמר לנו מדובר צה"ל כי "מטעמי צנעת הפרט לא נוכל לפרט על העיכוב בגיוסו של המועמד לשירות ביטחון". עם זאת למערכת ערוץ 7 נודע כי בדיקת תיקו של הבחור הושלמה והוא יגויס כבר ביום ראשון הקרוב.
גורם ביטחוני ציין בשיחה עם ערוץ 7 כי הצעיר הוא ככל הנראה בעל עבר ביטחוני בעייתי, "יש כאן מסר ברור לכל הצעירים שטרם גיוסם נוקטים בפעילות אלימה בשטחי יו"ש או בכל מקום אחר ואח"כ מופתעים לשמוע שצה"ל מוותר עליהם". לדבריו, צה"ל מקבל דיווח משרות הביטחון הכללי על כל מועמד לגיוס, "יש פעילי ימין או אנרכיסטים מהשמאל שצה"ל מוותר עליהם בכלל. במקרה הזה כנראה אפשר היה בכל זאת לקבל את הצעיר לצה"ל אך ההליך לקח זמן".