
המרכז העולמי של בני ברית וקרן קימת לישראל יקיימו ביום השואה והגבורה, כ"ח בניסן, טקס יחיד במינו בארץ ובעולם המוקדש להוקרת פועלם ולהנחלת מורשתם של המצילים היהודיים בשואה.
הטקס יתקיים ביער הקדושים בפרוזדור ירושלים – "רחבת מגילת האש". "אות המציל היהודי" יוענק ל- 29 מצילים יהודים או שאריהם, שפעלו בהונגריה בתקופת השואה. הטקס מתקיים זו השנה ה-11 ברציפות.
הטקס השנה מוקדש לזכרו של אוטו קומוי ז"ל, יו"ר הפדרציה הציונית בהונגריה בתקופת המלחמה, אשר הקדיש את חייו להצלת אלפי יהודים ונרצח על ידי שליחי המשטר הפאשיסטי בהונגריה שבועיים בלבד לפני שחרור בודפשט. בטקס יוענק לאוטו קומוי ז"ל "אות המציל היהודי" מטעם הוועדה להוקרת גבורתם של המצילים היהודים בשואה והמרכז העולמי של בני ברית. את האות בשמו של אוטו קומוי, תקבל נכדתו, אורנה ברנע.
בטקס ישתתפו כ- 200 טירוני מג"ב אשר יציבו כיתת כבוד וכ-200 תלמידים מבתי ספר על-יסודיים בירושלים והסביבה. אורחי הכבוד בטקס הם שר המדע היוצא הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ ושגריר הונגריה בישראל זולטאן סנטג'ורג'י. יישאו דברים יו"ר קק"ל, אפי שטנצלר, יו"ר המרכז העולמי של בני ברית ד"ר חיים כ"ץ ונכדתו של אוטו קומוי ז"ל, אורנה ברנע. לפני הטקס הרשמי, יתקיים בשעה 09:00 בבוקר מפגש מרגש של חיילים ובני נוער עם ניצולי שואה, שיספרו להם עדויות משנות התופת באירופה. לפני פתיחת הטקס יוענק "אות המציל היהודי" ל-28 מצילים נוספים שפעלו במסגרת המחתרת הציונית החלוצית בהונגריה, או לשאריהם. "אות המציל היהודי" נוסד בשנת 2011 להוקרת המסירות, התעוזה והגבורה שגילו המצילים היהודיים בשואה. עד היום הוענקו כ-40 אותות ליהודיים שפעלו בצרפת, הונגריה, גרמניה והולנד או לשאריהם.
סיפוריהם המאלפים של אלפי יהודים שהקדישו את עצמם להצלת אחיהם היהודים במהלך השואה ברחבי אירופה ותחת סכנות איומות, טרם זכתה לתהודה ציבורית ראויה. רבים שיכלו לנסות ולמלט את עצמם העדיפו להישאר ולהציל אחרים. חלקם שילמו על כך בחייהם. בכישרון ובתעוזה ומתוך תחושת שליחות עמוקה הם פעלו על מנת להבטיח שיוותרו יהודים חיים על אדמת אירופה גם בשוך הקרבות ומסע הרצח הגרמני או להבריח אותם לחוף מבטחים. מארגני הטקס רואים חשיבות מיוחדת בחשיפת בני הנוער לפועלם ולגבורתם של המצילים היהודים בשואה.
מאז סוף שנת 2000 מקדמת קבוצת ניצולים בירושלים, הוועדה להוקרת גבורתם של המצילים היהודים בשואה ונציג המרכז העולמי של בני ברית, פעולות מגוונות שמטרתן להעלות את סוגיית המצילים היהודיים על סדר היום הציבורי. בין היתר, תכננה וביצעה הוועדה פעילות ציבורית רחבה בארץ ובחו"ל. זאת, על מנת לעורר את המודעות לנושא בקרב הציבור הרחב, במוסדות המדינה, בארגוני הנצחה, במוסדות מחקר ובמוזיאונים לתולדות השואה. הוועדה גם מאגדת את סיפוריהם של מצילים במאגר מידע המונה כבר מאות רבות של מצילים.
הטקס יתקיים ב"יער הקדושים" שניטע בשנות החמישים על ידי קרן קיימת לישראל בתרומת ארגון בני ברית העולמי להנצחת קורבנות השואה, באמצעות נטיעת שישה מיליון עצים. "יער הקדושים" הוא אתר ההנצחה הראשון שהוקם בארץ לזכר קורבנות השואה. מרכז היער ממוקם בפסגת הר בקרבת מושב כסלון שבהרי ירושלים בו הוצבה על ידי ארגון בני ברית העולמי בשנת 1974 האנדרטה המפורסמת "מגילת האש" של הפסל הנודע נתן רפפורט, המגוללת את אירועי השואה באירופה והתקומה במדינת ישראל.